Hemingwayův býk

Hemingwayův býk https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/393294/mid_hemingwayuv-byk-vKE-393294.jpg 3 21 5

Ernest Hemingway prohlásil, že literatura je ke spisovateli stejně nemilosrdná jako k toreadorům korida. Obrazně se to dá říci o životě jako takovém. S přibývajícím věkem člověk ztrácí na rychlosti a ani reflexy nejsou už hbité, jako dřív. Rohy útočícího býka jsou ovšem stále stejně ostré. Soubor sedmnácti povídek přivádí do pomyslné arény zjizvené matadory, aby se utkali s vlastním stárnutím a tím, co ho doprovází. Třeba otázka: Je to tolerance a odpuštění nebo už rezignace?... celý text

Přidat komentář

medlovice
20.11.2021

Je to takové živočišné, dýchá to životem, normálním životem se vším všudy, přátelství, láska a mezi povídkami ukázky ze života Hemingwaye. Ty mě bavily více.
E kniha zdarma.

sharik
19.06.2021 3 z 5

Knížka drobných povídek, přehrazených střípky ze života Ernesta Hemingwaye. Texty Michala Šandy jsou často víc než povídkami spějícími k úderné pointě spíš nahodile zaznamenanými detaily. Střípky, které dohromady utváří mozaiku každodennosti, přestože kdesi za textem se skrývají vcelku zajímavé charaktery, jimž ale autor nedává příliš prostoru k rozletu. Výsledek je někde na pomezí pábitelství, reportáže (stylem, ne tématy) a takového toho tlachání zdánlivě o ničem. Vlastně texty, jako tyhle, obecně nemám příliš rád, ale musím říct, že v knize Hemingwayův býk mě většina bavila a docela na mě fungovala.


mahdal
24.01.2020 1 z 5

Zklamání; první seznámení s tvorbou od tohoto autora se mi nelíbilo. Sice krátké a úderné povídky, ale za to často nedotažené do konce. V poetice a celkově ve stylu jsem taky nenašel zalíbení. Časté využívání paralel a aluzí vedlo spíše k chaotickému vyústění příběhů. Možná někdo nalezne zalíbení v těchto krátkých útvarech, já se však s tvorbou neztotožnil.

klimovar
05.08.2019 4 z 5

Překvapivá knížka. Podle obálky jsem ji nedokázala odhadnout. Sáhla jsem po ní kvůli nálepce Nominace na cenu Magnesia litera 2019. V první třetině jsem si říkala, že to nebude můj šálek čaje a že jsem si ji neměla ani brát, ale postupně jsem jí přišla na chuť. Jakožto technicky založený člověk určitě nedokáži ocenit všechny její kvality, ale určitě bych jí doporučila k přečtení. Pobaví i přiměje k zamyšlení.

fred749
18.03.2019 4 z 5

Krátké, ale zajímavé povídky, většinou z rybářského prostředí. Některé příběhy v sobě mají nádech hrabalovské poetiky.