Hedvábnou stezkou

Hedvábnou stezkou https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/305716/mid_hedvabnou-stezkou-OZl-305716.jpg 4 23 12

Pojďte s námi sledovat stopy dávných karavan až do Střední Asie, do samého srdce Hedvábné stezky. Tady stávala velkolepá města, na jejichž vyhlášených bazarech se prodávalo a překládalo zboží putující z nejrůznějších koutů Asie do Arábie a Evropy. Nalejte si šálek dobrého čaje a začtěte se do vyprávění o pohnutých osudech tamních lidí, nechejte se okouzlit barvitostí a rozmanitostí místních kultur, seznamte se s paradoxy středoasijských dějin i politiky v příbězích psaných s humorem a nadhledem. Pobavte se veselými i napínavými příhodami, které jsme během dvou let strávených ve Střední Asii nasbírali... .... celý text

Přidat komentář

Vydra57
16.07.2023 4 z 5

Zajímavé čtení pro všechny, kdo sami rádi cestují a zajímaji sebo cizí země a jejich kultury. Tohle cestování střední Asii mi přišlo takové lidské a živelné. Všehochuť. Velmi mi to vyhovovalo, autorku jsem obdivovala, ze měla tolik odvahy a síly tohle zvladnout a ještě s dobrou náladou.
Některé kapitoly mi přišly trochu useknuté- čekala jsem další děj a ejhle nová kapitola o něčem jiném.

Luluhappy
17.04.2023 4 z 5

Bylo to velmi poučné, ale místy trochu zdlouhavé popisy a musím uznat, že jsem knížku četla dlouho.
Jak už tu někdo psal, taky se mi zdá, že Lucie popisuje jejich způsob cestování jako ten nejlepší a kritizuje ty ostatní.


shu lien
07.01.2022

Cestopis je zajímavý především kvůli příběhům a fotografiím běžných obyvatel .Trochu mi vadila kritika a
moralizování jediné správné turistiky, která má nejlepší pojem o tom jak se má jednat s místními úředníky, lidmi ,dětmi a kdokoli má jiný pohled je špatný cestovatel.

Hall3006
05.01.2022 5 z 5

Skvěle a čtivě napsaný cestopis po Střední Asii. Pestrá mozaika států a zážitků z nich vás vtáhne do místopisu i chutě poznávat lidi a jejich zvyky. Historické souvislosti jsou zajímavým zpestřením popisu cest absolvovaných z minimem peněz a bez cestovní kanceláře. Velmi poutavá a poučná kniha. Vřele doporučuji.

NarcisSamec
16.08.2021 4 z 5

Pro mě kniha byla uspokojivá, dozvěděl jsem se mnoho a o středoasijských zemí. Docela byla i dlouhá. Přiložené obráky byly také poutavé.

Akana
06.08.2021 4 z 5

Mám slabost pro hudbu středoasijských regionů, takže mě logicky zajímá i prostředí, ve kterém vzniká. A tenhle cestopis, ačkoliv nepatří k nějakým milníkům žánru, docela příjemně plní moje očekávání. Je vidět, že autorka má k daným zemím skutečný vztah i nemálo zkušeností a věnuje tak více prostoru hlubším postřehům z běžného života než turistickým atrakcím, nešetří vlastními historkami z cest a ještě to doplní stručnými historickými exkurzy. Jako literát-amatér občas neodolá nějakému tomu vypravěčskému klišé, ale většinou si dokáže uhlídat, aby z úrovně "přístupné širokému čtenářstvu" nesklouzla na "povrchní plkání". A co se týče jejího respektu a empatie vůči místním zvyklostem a tradicím (jako když v Afghánistánu beze stopy opovržení nebo nadřazené shovívavosti zkouší správně nosit burku), klobouk dolů. Takhle by si měl počínat host v cizí zemi.

pajaroh
20.05.2018 5 z 5

Takhle má vypadat dobrý cestopis - obsahuje zajímavé postřehy, historii míst i info o politické situaci (komentované většinou s jízlivou ironií), je obohacený osobními příběhy a pocity a zaujme i čtenáře, pro které není Hedvábná stezka a země jako Afghanistán, Kazachstán apod. až tak atraktivní. Lucie Drbohlavová umí cest užívat se všemi krásami i nepříjemnostmi (ke kterým přistupuje s obdivuhodným nadhledem nezbytným pro pobyt v těchto zemích) a především je dobrá vypravěčka a její styl psaní mi sedí. A dobře napsaný a zpracovaný cestopis je v tomto žánru zaměřujícím se na informační stránku spíše výjimkou.

Ifanka
30.09.2017 5 z 5

"Nemáme žádný cíl. Naším cílem je cesta."
Knihu jsem četla před letošní cestou do Tádžikistánu a pomáhala mi vydržet ten dlouhý čas do odletu. Většinu zemí jsem procestovala stejným způsobem jako autorka a ve všem sdílím její názor nejen na střední Asii, ale také na cestování. Cestovat bychom měli s otevřenýma očima a srdcem, pokorou a úctou, neboť všude v zahraničí jsme hosty.

fnoudek
24.06.2017 5 z 5

"je omyl, že peníze kazí lidi. Ony pouze prověřují lidský charakter"...Paštské přísloví :-)
krásné zážitky ze zajímavých zemí a ke všemu tomu ještě hezky napsané.

jarrmilla
19.07.2016 4 z 5

Super čtení na léto, když vaše bagáž musí zůstat stát v koutě :)

Dandy1
19.05.2016 4 z 5

Čekala jsem více příběhů, které by mi přiblížily životy zdejších lidí. Politické pozadí států je snadné si zjistit a v knize mě tyto pasáže vůbec nezajímaly. Fotografie v knize jsou krásné a obdivuji jak dvojice cestovatelů zvládá pouť touto drsnou, nehostinnou krajinou.

Lucieee91
22.02.2016 5 z 5

Pro mě (jako někoho, kdo se do těchto zemí jen tak nepodívá) velmi zajímavé a vtipné čtení. Zase jsem se dozvěděla něco nového o střední Asii a občas se i pobavila nad některými příběhy. A nechybí ani fotografie. Doporučuji.