Hašek na Lipnici

Hašek na Lipnici https://www.databazeknih.cz/img/books/76_/76969/bmid_hasek-na-lipnici-YJ3-76969.png 4 2 2

Vyprávění o posledním životním i uměleckém údobí Jaroslava Haška, prožitém od srpna 1921 do 3. ledna 1923 v posázavské Lipnici, se opírá zčásti o neznámý literárně historický materiál, který autor sbíral a kriticky si ověřoval žijících pamětníků. Zachytil tak vzpomínky malíře Panušky, Haškovy druhé ženy Šury, jeho hostitelů Invalidových, jeho písaře Štěpánka a j. Podrobně popisuje prostředí, v němž se tehdy Hašek pohyboval, a zaznamenává různé příhody (např. hned tři verse známé historky o neodbytném flašinetáři); líčí vznik některých episodek v Haškově tvorbě a podle autentických pramenů vypisuje spisovatelovy poslední chvíle. Mezi dokumenty otiskuje jak Haškovy dopisy, vzkazy a veršíky, tak i znění nakladatelských a divadelních smluv a úřední zhodnocení pozůstalosti, které předpokládá, že "po 10 letech bude nové generaci obsah spisu (Osudů dobrého vojáka Švejka) nejasný a sotva se najdou čtenáři pro toto dílo". - Kromě četných fotografií jsou v knize reprodukovány původní Ladovy ilustrace, které nebyly pojaty do knižního vydání "Švejka". Závěrem je přetištěno devět z Haškových povídek, které vznikaly v Lipnici.... celý text

Přidat komentář

Ravl
05.01.2020 4 z 5

Jaroslav Hašek poprvé přišel na Lipnici v srpnu 1921, kde také 3.1. 1923 zemřel. Tato kniha celkem podrobně mapuje posledních šestnáct měsíců spisovatelova života. Cenné jistě jsou vzpomínky lidí, kteří se s Haškem znali osobně. Vydání knihy je datováno rokem 1953, tedy třicet let po smrti autora dobrého vojáka Švejka.
Potěší i devět Haškových povídek, které psal právě na Lipnici.

eraserhead
11.05.2011 3 z 5

Další z mnoha knih věnující se Jaroslavu Haškovi. Ač se jí nedá upřít jistý originální přístup, obsah občas je až moc popisný, zabývá se kdejakou prkotinou a snaží se obsáhnout co nejvíce informací (někdy naprosto podružných) o Haškovi. Na druhou stranu jsem se u ní i docela pobavil (historka jak Hašek zaplatil flašinetáři, aby se postavil vedle fary a hrál antiklerikální písně). I přes onu jistou kostrbatost zajímavý pohled na poslední roky Haškova života.


Štítky knihy

Jaroslav Hašek, 1883-1923

Autorovy knížky

1953  70%Hašek na Lipnici