Harmonie těla a mysli

Harmonie těla a mysli https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/479221/bmid_harmonie-tela-a-mysli-SjC-479221.png 4 24 24

Naučte se naslouchat svému tělu a nezanedbávejte ho, nabádá nás mistr Osho v promluvách, jež jsou zaměřeny na harmonické propojení těla a mysli. Vnímání těla a láska k němu jsou základem fyzického i duševního zdraví a příjemného pocitu pohody. Především v západní společnosti se lidé od svého těla odcizili, naučili se ho potlačovat, považovat ho za méněcenný, někdy dokonce obtížný přívažek. Negativní vztah k tělu však ovlivňuje psychiku a negativní mysl zpětně působí na tělo, což se následně projeví nemocemi. Moudrý člověk je člověk celistvý, který se znovu stal spontánním dítětem a miluje vlastní tělo, ten úžasný a nepředstavitelně složitý mechanismus, jehož bychom si měli vážit, neboť nám dokonale slouží v každém okamžiku, aniž bychom si to uvědomovali. Osho nazývá tělo chrámem, v němž sídlí naše pravá přirozená podstata, ten nejcennější poklad, jejž máme v sobě od narození, jenom jsme na něho zapomněli a musíme ho znovu objevovat.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Osobní rozvoj a styl
Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

Body Mind Balancing , 2003


více info...

Přidat komentář

Mr.Fox
21.12.2023 3 z 5

Budu muset přečíst vícekrát a postupně, cítím, že na jeden zátah jsem z ní nedostal vše, co může nabídnout. Stejně jako je přirozené, že vás takové knihy buď zaujmou či absolutně nikoli, je potřebné (pokud vás osloví) je přečíst vícekrát, hledat mezi řádky, často odkládat a zamýšlet se. Vnímání neoddělitelné pospolitosti fyzického a duševního zdraví východního světa mi v naší kultuře chybí a západní společnosti by více uvědomění jen prospělo. Bohužel dnešní turbulentní svět plný změn tomu příliš neprospívá a naopak nahrává farmaceutickému průmyslu a tím i zvyklosti vše řešit farmaky. Úryvek z anotace je naprosto vystihující: "Především v západní společnosti se lidé od svého těla odcizili, naučili se ho potlačovat, považovat ho za méněcenný, někdy dokonce obtížný přívažek." Tato kniha, byť obsahuje i slabší pasáže, je uvědomělým náhledem na svou duši a tělo, připomínkou jejich propojení a cílena na nutnou potřebu naučit se vnímat vnitřní procesy. Osho zde oslavuje člověka v celé své kráse a učí nás vážit si sebe sama. Přirozená věc, řeklo by se, byť dnes nám již vcelku vzdálená..

michaela4453
02.07.2020

kniha, která má své místo v mé knihovně a ke které se pravidelně vracím. Stačí číst mezi řádky.


Dandy1
20.03.2018 3 z 5

Líbí se mi jak je tu popisován princip moderního konzumního člověka. Chtěla bych být jako to malé dítě, co si jen tak poskakuje a má energie na rozdávání. Občas diky Oshovi cítím aspoň nějaké zablesky.

kedlis
21.01.2018 2 z 5

Je tu pár věcí co mi na knize vadily, nejvíc asi to neustálé zmiňování boha - jak se máme mít rádi aby jsme dosáhli božství apod. Potom mi také vadila zmínka o tom jak se dá deprese vyléčit meditací, s čímž nesouhlasím. Kapitola "vtipů" by mohla být vynechána a celkově si myslím, že mohla být knížka kratší, protože se pár věcí opakovalo. Jinak v knížce můžete najít spoustu zajímavých a užitečných poznámek.

lucatr
31.08.2016 5 z 5

Krásná kniha. Doporučuji všem!

Maichalka
03.05.2016 5 z 5

Kniha, která mi hodně pomohla. Stále se k ní vracím a nacházím stále nové a nové... je třeba číst mezi řádky...

Ivaksa
02.10.2013 5 z 5

Tahle kniha je jedna z nejlepších.Dost jsem se díky ní sblížila se svým tělem a skutečně mě překvapilo,že s ním lze komunikovat.V knize bylo i CD které jsem si stáhla do MP3 a čas od času pouštím před spaním.Vyléčila jsem si takhle jednu chronickou nemoc.