Hardcore historie

Hardcore historie https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/468326/bmid_hardcore-historie-77y-468326.png 4 94 12

Jaké příběhy prožívají lidé, zatímco jejich civilizace kolabuje? Rodí tvrdá doba tvrdé lidi? Má způsob výchovy dětí vliv na společnost jako celek? Dokážeme nakládat s moderními zbraněmi, aniž bychom zničili sami sebe? Je pokrok nezadržitelný, anebo můžeme o naše současné schopnosti, poznání a technologie přijít? Hardcore historie není obyčejná historická kniha. Dan Carlin, tvůrce stejnojmenného úspěšného podcastu, kombinuje vyprávění příběhů s podivuhodnými událostmi a spojuje tak minulost a budoucnost překvapivými způsoby. Rozhodně nečekejte suchopárný seznam jmen, dat a událostí. Naopak uvidíte, že velké příběhy prožívali lidé z masa a kostí, v mnoha ohledech stejní jako my. Zpochybňuje pojmy jako pokrok, úpadek, vzestup či pád, kterými jsme si dřívější doby onálepkovali, a připomíná, že od zhroucení doby bronzové až po výzvy jaderné éry, každou apokalypsu spojuje nejdůležitější představitelný problém: přežití člověka. Milovníci dějin uvidí minulost z jiné perspektivy a ti, kdo hodiny dějepisu ve škole protrpěli, v sobě díky Carlinovi objeví netušené sympatie k tomuto oboru. Příběhy Hardcore historie jsou živými dějinami i lékem proti domýšlivosti a příkrým soudům vůči našim předkům. Dějiny se koneckonců valí dál a kapitoly z minulosti možná představují potenciální scénáře naší budoucnosti.... celý text

Literatura naučná Politologie, mezinárodní vztahy Sociologie, společnost
Vydáno: , Jan Melvil
Originální název:

The End Is Always Near: Apocalyptic Moments, from the Bronze Age Collapse to Nuclear Near Misses , 2019


více info...

Přidat komentář

Eldar80
dnes 3 z 5

Český název vůbec nechápu. Taková hloupost. Doslovně přeložený by byl mnohem lepší. Kdo autorův podcast nezná, tomu název nic neřekne. Asi jsem si měl o knize před čtením víc zjistit. Autora jsem neznal. Moje chyba.
Kdybych o jeho podcastu věděl, asi bych se do knihy vůbec nepustil. Takže chápu nadšení u těch, kdo věděli, o co jde. Mě to nebavilo. Není to naučná věc. Přesnější označení je non-fiction.
(Možná by bylo dobré tento žánr na databaziknih vytvořit. Nebo už to má český název? Česká literatura faktu je něco jiného.)
Je to několik úvah nad kolapsem civilizace. Zjednodušeně řečeno co by kdyby. To mě na tom zklamalo. Má autistická mysl hledá jiný druh informací. Mě tahle forma neoslovuje. Je to něco jako Sapiens od Harariho.
Ten se mi vůbec nelíbil. Obojí je stejný žánr. Nezbývá než doufat, že tento druh literatury přiláká další čtenáře k historii. Tak jako Sapiens by i tohle mělo směřovat k ověření uvedených informací.
Na druhou stranu je možné, že kdo se o historii zajímá, toho to bude bavit. I tady se probírá nesmyslnost bombardování. To stejné řeší Bregman v knize Lidstvo. Asi nejlíp autor zpracoval riziko nukleární války.
Co vůbec nechápu, že tady není zmínka o knize 1177 př. Kr. od Clineho. Tato kniha se totiž věnuje pádu říší v době bronzové. Přesně to stejné téma. Fakt divné. Jinak je to zpracované dobře. Výborně se to čte.
Kdo rád mudruje nad koncem naší civilizace, tak určitě doporučuju. Kdo očekává něco klasicky naučného, tak už raději ne. Přitom pád Asýrie a rozklad Říše římské je sepsán dobře. Čekal bych, že mě to obohatí víc. 70%

TomHagen
08.05.2022 5 z 5

Dan Carlin má už dlouhá léta svůj podcast Hardcore History a vydal svou knihu The End Is Always Near. Hodnotím tu EN, kterou jsem koupil jako audioknihu přímo namluvenou autorem (jak jinak). Ta je bezvadná a kdo Dana zná, věděl přesně, do čeho jde, proč to kupuje a co dostane. O obsahu tu píší jiní, já chci zhodnotit ještě jednu věc, která se už bude týkat českého vydání: Melvil mě neuvěřitelně zklamal (čti: nas*al) tímhle naprosto nesmyslným přešlapem, kdy knihu pojmenoval podle Danova podcastu, namísto názvu třeba "Konec světa je vždy za dveřmi". Nejenže ten jejich zvolený název je v češtině neuvěřitelně trapně znějící, ale zároveň vytváří úplně falešnou představu o tom, o čem kniha je. Že se v Melvilu dostanou na level pošahaných filmových distributorů, to jsem fakt nečekal


Wladimirski
25.03.2022 5 z 5

Velice zajímavá, a jak i název napovídá - drsná kniha.
Autor nastolí mnohé otázky a úvahy :
- proč se určité historické události staly tak, jak se staly a jak by probíhaly v jiné době
-jak by se změnily společenské hodnoty dnešní doby, kdyby se nyní odehrály děje minulé
-řeší příčiny úpadku a zániku říší a států, historických období (doba bronzová...)
-působení a důsledky epidemií dříve a dnes
- a velice aktuálně působí poslední část knihy v současné době, kdy Rusko zaútočilo na Ukrajinu a zabíjí civilní obyvatelstvo - kde autor prezentuje zkušenosti a teorie válek, bombardování, použití jaderných zbraní. To je skutečně mrazivé čtení.
Kniha živě podněcuje přemýšlení a je velkým varováním.
Jedna z citací na závěr: "Dokážeme ukočírovat moc zbraní, jež jsme stvořili?"

bukiet
24.02.2022 5 z 5

Stejná historie, jak ji znáte ze školních lavic a přece tak jiná. Nezjednodušuje, uvádí historické skutečnosti do mnohdy nečekaných souvislostí, občas napravuje nějaké typické omyly, vzniklé lidskou snahou historii zjednodušovat. V druhé části se už více věnuje politologii a vojenství obecně. Ale historie je zpravidla psaná krví a zbraněmi.

shootingstar
18.12.2021 5 z 5

PARÁDA! Škoda, že to nebylo delší.

Bustedka
25.11.2021 4 z 5

tohle je přesně ten typ literatury, kterou můžu. Číst o pandemii a o tom, co to se světem může udělat, s vědomím, že byla kniha psaná ještě před covidem, je drsné.

jaroiva
16.11.2021 4 z 5

Po Kissingerově Uspořádání světa mám asi sníženou laťku, ale tohle mi připadá, že má hlavu a patu.

brunettlibrary
26.10.2021 2 z 5

Od knihy jsem očekávala úplně něco jiného po přečtení anotace. Děj mě vůbec nebavil a to mou milovanou historii studuju na vysoké škole. Knihu nebudu ani doporučovat dál.

Hannibal92
29.09.2021 3 z 5

I kdyz hardcore, tak porad je to historie a je trochu moje chyba cist si knizku o historii, kdyz jsem treba dejepis nikdy nemel rad. Pri cteni jsem si trochu zavzpominal, jak moc me nebavil :-). V druhe polovine (o neco vice nez posledni tretina) uz me kniha bavila vice, ale jako z celku z toho uplne nadseny nejsem.

martin3683
18.05.2021 5 z 5

Baví mne knihy, filmy a hry s postapokalyptickou tématikou. Baví mne se zamýšlet, co by se s lidstvem či civilizací stalo, pokud by přišla nějaká velká přírodní katastrofa, epidemie, globální válka či zombíci :-). Nikdy mne moc nedocházelo, že k podobným "postapo" obdobím již mnohokráte v historii lidstva došlo. Věštinou to nebylo tak rychlé a dramatické jako ve filmech, ale kolaps civilizací (Egypt, Řím a další) tu byl hodněkrát a do té doby známý svět se i na několik století ponořil do "doby temna" a v podstatě se vše resetovalo dle nových pořádků. Ona "doba temna" je navíc zajímavý pojem. Takto ji nazývali hlavně ti, co byli v té době u moci a přicházeli o ni, ne tolik ti, kteří na troskách staré civilizace budovali novou. 


Kniha dále zmiňuje pandemie moru, kdy umřelo i 80% obyvatel, španělksou chřipku na začatku minulého století a další velké rány. Zmiňuje tam až věštecky možnosti nové podobné pandemie a jak by se s ní asi mohla poprat současnou civilizace se všemi znalostmi z oblasti vědy a medicíny. Kniha je psaná ještě před Covidem, takže autorovi komentáře a nástřely poten. situace jsou dost bez obalu a nekorektní. To by dneska asi málokdo v USA napsal po zkušenostech s tolika mrtvými ve svém okolí. A právě proto bylo zajímavé to číst až jsem z toho měl mrazení po zádech.
Velká část knihy je věnovaná i moderní době s jedním skoro "postapo" a to možný jaderný konflikt. Velmi detailně tam popisuje situaci, kdy svět stál opravdu milimetry na okraji srázu a chybělo málo, aby vypukla válka, která by zničila během pár hodin celý svět a proč se tomu tak nestalo. Více nebudu prozrazovat a knihu vřele doporučuji.

Zknihydohlavy
27.04.2021 4 z 5

Celý název zní Hard Core Historie: Jak apokalyptické momenty dějin formovaly lidstvo. Autorem je Dan Carlin, americký publicista a amatérský historik, autor úspěšného podcastu Hard Core History. Kniha do jisté míry vychází z podcastových epizod, ale hádám, že jim dává jakousi větší celistvost.

PavkaHu
25.04.2021 5 z 5

Kapitola o pandemiich předběhla svou dobu. A historie vzdělávání. Rachot!

Štítky knihy

sociologie apokalypsa dějiny lidstva

Autorovy knížky

Dan Carlin
americká, 1965
2021  82%Hardcore historie