Hardcore historie
kniha od: Dan Carlin
KoupitKoupit eknihu
Jaké příběhy prožívají lidé, zatímco jejich civilizace kolabuje? Rodí tvrdá doba tvrdé lidi? Má způsob výchovy dětí vliv na společnost jako celek? Dokážeme nakládat s moderními zbraněmi, aniž bychom zničili sami sebe? Je pokrok nezadržitelný, anebo můžeme o naše současné schopnosti, poznání a technologie přijít? Hardcore historie není obyčejná historická kniha. Dan Carlin, tvůrce stejnojmenného úspěšného podcastu, kombinuje vyprávění příběhů s podivuhodnými událostmi a spojuje tak minulost a budoucnost překvapivými způsoby. Rozhodně nečekejte suchopárný seznam jmen, dat a událostí. Naopak uvidíte, že velké příběhy prožívali lidé z masa a kostí, v mnoha ohledech stejní jako my. Zpochybňuje pojmy jako pokrok, úpadek, vzestup či pád, kterými jsme si dřívější doby onálepkovali, a připomíná, že od zhroucení doby bronzové až po výzvy jaderné éry, každou apokalypsu spojuje nejdůležitější představitelný problém: přežití člověka. Milovníci dějin uvidí minulost z jiné perspektivy a ti, kdo hodiny dějepisu ve škole protrpěli, v sobě díky Carlinovi objeví netušené sympatie k tomuto oboru. Příběhy Hardcore historie jsou živými dějinami i lékem proti domýšlivosti a příkrým soudům vůči našim předkům. Dějiny se koneckonců valí dál a kapitoly z minulosti možná představují potenciální scénáře naší budoucnosti....celý text
https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/468326/big_hardcore-historie-77y-468326.png 4.279Literatura naučná, Politologie, mezinárodní vztahy, Sociologie, společnost
Vydáno: 2021, Jan Melvil
The End Is Always Near: Apocalyptic Moments, from the Bronze Age Collapse to Nuclear Near Misses, 2019
Komentáře (11)
Kniha Hardcore historie

Dan Carlin má už dlouhá léta svůj podcast Hardcore History a vydal svou knihu The End Is Always Near. Hodnotím tu EN, kterou jsem koupil jako audioknihu přímo namluvenou autorem (jak jinak). Ta je bezvadná a kdo Dana zná, věděl přesně, do čeho jde, proč to kupuje a co dostane. O obsahu tu píší jiní, já chci zhodnotit ještě jednu věc, která se už bude týkat českého vydání: Melvil mě neuvěřitelně zklamal (čti: nas*al) tímhle naprosto nesmyslným přešlapem, kdy knihu pojmenoval podle Danova podcastu, namísto názvu třeba "Konec světa je vždy za dveřmi". Nejenže ten jejich zvolený název je v češtině neuvěřitelně trapně znějící, ale zároveň vytváří úplně falešnou představu o tom, o čem kniha je. Že se v Melvilu dostanou na level pošahaných filmových distributorů, to jsem fakt nečekal

Velice zajímavá, a jak i název napovídá - drsná kniha.
Autor nastolí mnohé otázky a úvahy :
- proč se určité historické události staly tak, jak se staly a jak by probíhaly v jiné době
-jak by se změnily společenské hodnoty dnešní doby, kdyby se nyní odehrály děje minulé
-řeší příčiny úpadku a zániku říší a států, historických období (doba bronzová...)
-působení a důsledky epidemií dříve a dnes
- a velice aktuálně působí poslední část knihy v současné době, kdy Rusko zaútočilo na Ukrajinu a zabíjí civilní obyvatelstvo - kde autor prezentuje zkušenosti a teorie válek, bombardování, použití jaderných zbraní. To je skutečně mrazivé čtení.
Kniha živě podněcuje přemýšlení a je velkým varováním.
Jedna z citací na závěr: "Dokážeme ukočírovat moc zbraní, jež jsme stvořili?"

Stejná historie, jak ji znáte ze školních lavic a přece tak jiná. Nezjednodušuje, uvádí historické skutečnosti do mnohdy nečekaných souvislostí, občas napravuje nějaké typické omyly, vzniklé lidskou snahou historii zjednodušovat. V druhé části se už více věnuje politologii a vojenství obecně. Ale historie je zpravidla psaná krví a zbraněmi.

tohle je přesně ten typ literatury, kterou můžu. Číst o pandemii a o tom, co to se světem může udělat, s vědomím, že byla kniha psaná ještě před covidem, je drsné.

Po Kissingerově Uspořádání světa mám asi sníženou laťku, ale tohle mi připadá, že má hlavu a patu.

Od knihy jsem očekávala úplně něco jiného po přečtení anotace. Děj mě vůbec nebavil a to mou milovanou historii studuju na vysoké škole. Knihu nebudu ani doporučovat dál.

I kdyz hardcore, tak porad je to historie a je trochu moje chyba cist si knizku o historii, kdyz jsem treba dejepis nikdy nemel rad. Pri cteni jsem si trochu zavzpominal, jak moc me nebavil :-). V druhe polovine (o neco vice nez posledni tretina) uz me kniha bavila vice, ale jako z celku z toho uplne nadseny nejsem.
Doporučujeme

Štítky