Smrt démona

Smrt démona https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/294733/mid_smrt-demona-74U-294733.jpg 4 53 14

Hanne Wilhelmsen série

< 3. díl

Román Smrt démona je třetí knihou norské autorky Anne Holtové, v níž se setkáváme s policejní vyšetřovatelkou, tentokrát už vrchní komisařkou, Hanne Wilhelmsenovou. Spolu se svým svérázným kolegou Billym T. se pokouší odhalit pozadí brutální vraždy spáchané v dětském domově v Oslu. Zatímco policisté pátrají po motivu činu a snaží se vyřešit typickou záhadu „zamčeného pokoje“, vyplouvají na povrch temné stránky zdánlivě bezproblémových vztahů mezi zaměstnanci domova. Paralelně s průběhem vyšetřování se odvíjí druhá dějová linie, jejímž hrdinou je dvanáctiletý Olav, umístěný do domova proti své vůli a trpící jednak jistým druhem hyperaktivity, ale také nepotlačitelnou nenávistí vůči svému okolí…... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: ekniha , Jota
Originální název:

Demones død , 1995


více info...

Přidat komentář

uzivatel83509
27.06.2023 4 z 5

Kniha se četla dobře, příběh byl promyšlený, ale čekala jsem větší "vzrůšo" :-)
Konec překvapil, i když jsem to tak nějak tušila už od začátku...

katerina5544
21.10.2019 3 z 5

Nebyla to spatna detektivka. Jedine co mi trosku zvedlo kufr byly neznosti komisarky s jeji pritelkyni. Lesby mi vubec nevadi ale cist to nechci :)


Sariklen
17.09.2019 5 z 5

Drsný, ale dobrý. Sakra dobrý. Pořád se z toho nemůžu vzpamatovat. Myslela jsem, že znám vraha už od první čtvrtky knihy. Nic není, jak se zdá. Autorka evidentně umí skvěle počítat se čtenářovým očekáváním (byť jsem si právě myslela, že můj tip není prvoplánový), hezky ho nalákat a v závěru všechno obrátit vzhůru nohama :) Kniha mi bude ještě hodně dlouho doznívat v hlavě. Ze závěru jsem poněkud rozesmutnělá...

Dannyska
11.09.2019 3 z 5

Kniha nebyla až tak špatná. Konec byl celkem překvapivý, ale něco té knize chybělo. Nějaké větší napětí, zápletka nebo více události...

te-ssiinka3905
19.12.2018 5 z 5

Skvělá kniha, dítě obtlouslé šeredné, tak nechutné, že jen o něm čtěte a nepřejete mu nic dobrého... od začátku jsem věděla kdo byl vrah, i tak mě to na knize neubralo, je skvěle napsaná a díky bohu nemá happy end, to co na knihách nesnáším

bubka
23.11.2018

zase ten autorčin oblíbený vtip - absolutně absurdní motiv a smrt dítěte, pro děj zbytečná, to nevylepšila

whiolet
15.11.2018 3 z 5

Očividně mám s autorkou trochu problém a její knihy mě celkem nechávají chladnou (na rozdíl od vychvalujících recenzí).
V prvním díle mě bavil vyšetřovatel H. Sande,ale tady vede vyšetřování jen Hanne a to je tak trochu zívačka.
Ovšem,abych autorce jen nekřivdila výborně zde byl napsaný Olav a pak taky....aha to je všechno.
Průměrná detektivní knížka, která nepřichází s ničím novým ani strhujícím, škoda čekala jsem něco lepšího.

davas
22.04.2018 4 z 5

Kniha se četla velmi dobře,příběh byl promyšlený a čtivý ...slušné

Annkag
11.08.2017 5 z 5

Tak toto bolo naozaj super čítanie.Už na samom počiatku to malo háčik na udici a vtiahlo ma to do toho zvláštneho sirotinca a hned po opísaný Olava som chcela o tomto zvláštnom klučinovi zistit viac.Po pár kapitolách vypláve na povrch vražda.
Počas celého deja som mala pocit že podozrivý ktorý sa tam hemžia a množia ako muchy na hnoji s tým až tak moc spoločné nemajú....ale každý mal svojim sposobom svoj motív.....či už bol opodstatnený douhov,skrytým skutočností,peniazmi alebo mileneckými náznakmi.
A ten chlapec tam stále bol,kdesi v deji,mimo deja v retrospektívnom spomínaní svojej matky.
Působil dojmom chlapca ktorý sám nevie čoby,chlapca tak komplikovaného a istým sposobom nevinného,nevysporiadaného so svojim ja,ktoré po pravde ešte len hladá.
A už potom som na neho aj ako na podozrivého zabudla,vnímala som ho len ako nejakú kulisu so smutným životom.
A ked sa Maren nakoniec priznala kvoli tomu že pochopila že za vraždu Agnes može práve Olav všetko som zrazu pochopila a tlieskam autorke ktorá ma dokázala úplne odrovnat a pomotat mi hlavu.

morava
09.08.2017 4 z 5

Bezva detektivka se zajimavym tematem. Napeti mne neopustilo po celou dobu cteni, postupne jsem si vytvarela obrazek, kdo ze to ten vrah byl. Nakonec jsem si myslela, ze vrazdili skoro vsichni, coz je samozrejme nesmysl a konec mne prekvapil. Takze celkove spokojenost.

Danago
10.06.2017 4 z 5

Velice dobře napsaná severská detektivka. Je napínavá, má spád a uzavřený konec.
Téma zasahování státu do péče o děti bylo velice zajímavým způsobem podáno myšlenekami ženy, která vychovává sama problémové dítě.

Vlastina67
24.07.2016 4 z 5

Detektivka se mi líbila - souhlasím s komentářem Maragad.

Hella
21.03.2015 2 z 5

Po pravdě řečeno nesympatičtější hlavní postavu - komisařku Hanne - aby pohledal.... Byla mi tak hodně proti srsti, že jsem možná díky tomu i proti příběhu zaujatá ... no každopádně mě nebavil a hlavně jeho konec mě tedy vysloveně naštval.

Maragad
13.10.2014 4 z 5

Ačkoliv Smrt démona není moc obsáhlá, je psaná svižným tempem a na kvalitě jí to rozhodně neubírá. Jediné, co vás může od plynulého čtení trochu rozptýlit, je občasný problém s rozlišením některých pohledů. Kdy až po jednom odstavci zjistíte, že už čtete zase o někom jiném. Ovšem to by vás rozhodně nemělo odradit od přečtení tak skvělé knihy, jakou Smrt démona bezesporu je.Jak to u severských detektivek bývá, i zde máme podstrčené sociální téma. Tentokrát jde o závažnou otázku zasahování státu do péče o děti. Máme možnost nahlédnout do myšlenek ženy, která je nucena sama vychovávat dítě bez pomoci svého okolí.

Autorovy další knížky

Anne Holt
norská, 1958
2013  70%Slepá bohyně
2009  74%To, co je moje
2014  75%Smrt démona
2013  65%Požehnáni ti, kdož žízní
2013  56%1222 metrov nad morom

Kniha Smrt démona je v

Právě čtených2x
Přečtených80x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených4x
Knihotéce94x
Chystám se číst16x
Chci si koupit1x