Komentáře knihy Hamnet

AndreaOn
28.08.2026

Poslechnuto jako audiokniha načtená bravurní Danou Černou.
Já prostě nevím, jestli se mi to líbilo nebo ne... Možná kdyby se to jmenovalo Agnes, líbilo by se mi to víc, protože by byla naplněna očekávání. Některé pasáže byly krásné, některé mrazivé, některé děsivé a některé mi svou zamýšlenou hloubkou asi bohužel unikly...

kaja77
14.08.2026

Na své poměry jsem to četla hodně dlouho. Chvílema se mi to líbilo více, chvílema méně. Celkově to na mě působilo takovým spíše rozvleklým dojmem a trochu tomu něco chybělo.... byla ale i místa, která mě docela zaujala... třeba příběh toho, jak blecha do Evropy přinesla mor a co vše ji přitom potkalo.. to vše téměř v poetickém hávu :) autorka vůbec měla sklony věci poeticky popisovat... příběh dopisu, jakýma rukama prošel atp. Co se mi líbilo velmi je obálka knihy. To písmeno H zdobené veveřičkou, sovou a rostlinnými motivy vypadá lákavě

Honey0105
23.06.2026

Tohle se tak krásně četlo. Původně jsem neměla vůbec v plánu se do knihy pouštět, ale v rámci našeho Knižního klubu bylo toto dílo vybráno, tak jsem do toho tedy šla.
Co mě hlavně napadá, když si knihu vybavím, tak naprosto úžasnou větnou stavbu. To bylo takové pohlazení. Bohužel, když jsem nechala zážitek ze čtení trochu vyprchat, tak jsem si uvědomila, že si ze samotné knihy tolik nevybavím. Ano, příběh jsem schopná převyprávět, ale žádný emocionální otisk detailů se nekonal. Což je strašná škoda, protože jsem si čtení moc užívala (určitě velké plus i za překlad).
Ač už od začátku čtenář ví, jak vše dopadne s Hamnetem, tak stejně mě to nutilo číst dál a velmi mě bavilo sledovat osud Agnes.
Na filmové zpracování jsem se také nechystala, ale po přečtení jsem to přehodnotila a určitě šanci filmu dám.

jos_sep
12.06.2026

Krásné dílo, do kterého se mi moc nechtělo, ale nakonec rozhodně nelituji. Text je psán zajímavou formou, jako by příběh někdo vyprávěl. Určitá část knihy je opravdu emočně náročná, až jsem skoro nemohl číst. Film pravděpodobně nikdy neuvidím :-)

BlaTer
10.05.2026

(Čteno v aj)
Wow. Nějak nemám slov. Film jsem neviděla a nevěděla jsem, co od knihy čekat. Jedině to, že je to o synu Shakespeara. Ihned se ale dozvídám, že to je celé o Agnes. Mám pocit, že jsem nic poutavějšího nečetla. To, jak autorka popisuje jednotlivé události, situace, nastiňuje atmosféru, je naprosto dechberoucí. Je to velmi těžká kniha. Bolavá. Ale tak nádherně napsaná. Dokázala jsem si představit do nejmenších detailů všechny scény. A otiskly se ve mě už asi natrvalo. Naprosto doporučuji. A v angličtině o to víc.

slamenka
27.04.2026

Krásný melancholický text, ve kterém dějově není víc než v anotaci, ale přitom je v ní mnoho. Sice se kniha jmenuje Hamnet, ale je o Agnes, o velmi silné, vyjímečné ženě. Když se do knihy ponoříte, krásný jazyk vás unáší, i když brečíte, i když vás srdce bolí spolu s Agnes. Kvituji, že autorka vycházela z reálii a vlastně bez toho, aby to bylo kdekoliv v knize napsáno, víme, že sledujeme příběh Anne Hatheway a Williama Shakespeara. Krása.

mercinkaa
23.04.2026

Hamnet je výnimočná a krásne napísaná kniha.
Z lyricko-poetického textu som stále očarená a intenzívne doznieva druhým týždňom.
Čítala som pomaly a užívala si každú jednu vetu.
Až tak veľmi sa mi páčila.
Nie je to najľahšie čítanie, či po fyzickej alebo psychickej stránke, ale rozhodnutie, že pôjde o, pre mňa, jednu z najlepších kníh, aké som kedy čítala, padlo po prvých dvoch „kapitolách“.
Štýl, ktorým autorka rozpráva, a že váha jej slov a opisov, najmä prírody a života tej doby, prebila všetok smútok, ktorý príbeh o strate milovaného a jediného syna prináša, je pre mňa jedinečným talentom.

Je ako množstvo prekrásnych obrazov, ktoré ponúkajú osobité spomienky a emócie. Je ich priveľa na to, aby som sa sústredila iba na očakávanú stratu a žiaľ z nej. Aj tak mi zo všetkého najviac vychádza láska - materinská, súrodenecká, partnerská, rodinná (nech sú jej podoby všakovaké), k prírode, k umeniu a k životu, ako takému.

Keď kniha vyšla na našom trhu (2021), nebol to okamžitý záujem, ale potom som uvidela trailer k filmu a už bol chrobák v hlave. Rozhodol za mňa osud – výhra v súťaži na efemku a hneď išlo všetko bokom! :D

Asi mi knihou zlomeného srdca bolo málo, že som siahla po audioknihe. Prednes Dany Černé ma ovalil, ako keby som sedela v prvej rade v divadle a nestíhala ani dýchať. Bol to zážitok, ako hrom a dôverujem osudu, že táto novinka od audiolibrixu mala byť rovnakou súčasťou môjho HamN/Letového marca, ktorú uzavrela silno-bolestivá filmová dráma.

Tak vám poviem, keby som film pozerala bez svojej polovičky, tak ma žiaľ z dojímavého konca prizabije. Takto sme sa dusili a v tichu podporovali obaja, len ten obed, ktorý bol na stole už potom nechutil tak, ako sme dúfali.
Herecký výkon Jessie Buckley je dokonalý a som rada, že to ocenila aj Akadémia. Oscar za najlepšiu herečku v hlavnej úlohe putoval do jej rúk.

Fiktívny román opierajúci sa o skutočnú smrť jediného syna Williama Shakespeara a jeho milovanej o 8 rokov staršej manželky Anne (Agnes) Hathaway ostáva v mojom srdci a ja som vďačná, že sa toto dokonalé trojkombo „kniha, audiokniha, film“ dostalo ku mne v správny čas.
Škoda, že si už iba matne spomínam na moju UK návštevu nádherného mestečka Stratford-Upon-Avon, kde som sa dotkla domu pána W.S. a vtedy len povrchne vnímala jeho súkromný život. Po prečítaní knihy sa už na všetko pozerám inak.

Pomalšie tempo viacerých odradilo. Viem, že Hamnet nesadne každému, ale ak vás chytí prvých pár strán, dajte mu šancu. Môže sa dostaviť silný literárny zážitok.

martina1199
10.04.2026

Tak tohle byl krásný příběh, i když velmi smutný, a také hodně zajímavá kniha především formou vyprávění. Dialogů tu najdeme poskrovnu, ale i přesto autorka vykresluje svými slovy velmi živý obraz o životě, lásce, počátcích i koncích. Klade všechna ta krásná slova jedno za druhým a příběh plyne, jako by malíř přidával barvu na plátno jedním tahem štětce za druhým. O ztrátě tak velké, že ji nikdy nechci zažít. O síle lásky, pochopení a odpuštění nejedné zrady (ó Williame, jak jsi mě zklamal).
V knize jsou některé momenty tak silné, že jsem ji musela chvílemi odložit, protože mě přemáhalo dojetí a nechtěla jsem slzet v autobuse při cestě z práce. Uvažovala jsem, že se podívám i na filmové zpracování, ale nejsem si jistá, jestli bych ho většinu neprobrečela...
Kniha se sice jmenuje po Hamnetovi, po tom krásném, bystrém a všemi milovaném chlapci, ovšem podle mého je především o jeho matce Agnes. O její radosti, o její bolesti a žalu. O její síle.

mats379
08.04.2026

Není to pro mě kniha, která by mě nadchla, ale také ani neurazila. Trošku melodramatické, ale jinak dobře napsané, moc hezky se to četlo, ale k člověku to až do srdce nepronikne. Konec, kde se nesmrtelný autor vyrovnává se smrtí svého syna, je vynikající.

Micha-Él
06.04.2026

(SPOILER) Popravdě řečeno mě román Hamnet zklamal. Možná za to mohou má vysoká očekávání ohledně Shakespeara, který zde hrál až druhořadou roli. Kniha je prezentována jako "emočně hluboká", ale já tu hloubku jaksi nepocítila. Květnatý popisný jazyk a příliš rozvláčné tempo vyprávění mě od postav spíše vzdalovaly. Ani na mě nijak nedýchla atmosféra alžbětinské Anglie. Musím ovšem přiznat, že druhá část se mi četla podstatně lépe než první. Možná jsem se konečně pořádně začetla? Docela mě zklamal i fakt, že k zásadní události (Hamnetově smrti) došlo teprve sto stran před koncem. Zároveň knížku nechci pouze hanobit. Například na mě hodně zapůsobilo silné zobrazení bolesti ze ztráty syna, toho, jak se s ní celá rodina vyrovnávala. Tady jsem naopak pomalé vyprávění ocenila. Nebo se mi líbilo vskutku geniální putování blechy z Alexandrie do Anglie. Na jedné straně mi sice vadilo, že román těží z Hamnetova jména a jeho spojení se slavným dramatikem, ale na druhé považuji za výborný nápad soustředit pozornost na Agnes. Oceňuji, že jí autorka dala hlas a ztvárnila ji jako neobyčejnou, životem zkoušenou ženu. O Shakespearově rodinném životě ve Stratfordu není známo mnoho, tudíž mohla naplno popustit uzdu svojí fantazie. Myslela jsem, že Hamnet bude u mě nesporně jednou z nejlepších knih letošního roku, ale jeho úžasný potenciál bohužel zůstal nenaplněn. Jsem zvědavá na filmové zpracování.

Vlado84
01.04.2026

Nechal som si trošku času ´odležať´ si to, nechať v sebe doznieť všetky emočné rollercoastery, ktoré som zažíval počas čítania a zároveň aj pod vplyvom filmu, ktorý som videl dokonca skôr ako som čítal knihu - to skrátka vo mne pekne pulzovalo a rezonovalo..
Ja neviem. Je teraz veľký hype, takže sa môže zdať, že máme oči trošku akoby v takej ´nadšenej hmle´ - avšak, nie - za seba poviem, že kniha ma dostala, spôsobila, že mi z očí tiekli slzy ako hrachy, a boli veľké ako hrochy - a je to proste silné.. A ja neviem, môže byť, že sú aj lepšie literárne diela, lepšie natočené filmové snímky - možno menej pátosu, menej útokov na emócie a blablabla.. - ale tu je strašne veľa duše a srdca a hej - srdcabôlu - a to je dôležité.. to uvedomenie, že nič na svete netrvá večne, že sme tu všetci vlastne len na chvíľu a tak, niekedy riešime somariny a život sa nepýta a nedáva nám nekonečno času. Preto je fajn si prečítať niečo takéto, a popri tom si opäť raz uvedomiť, že život je ´tu a teraz´ - tak bežte a objímite svoje deti, vnúčatá, ľudí na ktorých vám záleží a najmä ktorým záleží na nás..
Dávam 10 z 10 Hamletovských ,,byť či nebyť´´ - pretože...kto mi odpovie?

Farida
30.03.2026

Román Hamnet je výjimečně dobře napsaná kniha. Autorka na základě několika doložených faktů rozvíjí svou představivost a předkládá čtenáři možný fiktivní příběh, který je stejně důležitý jako prostředí a doba, ve které se odehrává.

Někomu může připadat pomalé tempo vyprávění a důraz na drobné detaily nepřiměřené. Pro mě je však fascinující, když například celá jedna strana popisuje, jak Agnes, neobyčejná hlavní hrdinka, ujde dva kroky lesem, nebo celá kapitola sleduje putování důležitého dopisu. Toto prodlévání u podrobností umožňuje čtenáři skutečně pocítit tempo jiné doby a ponořit se téměř fyzicky do prostředí, přiblížit se Agnes i ostatním členům rodiny.

Autorka tak zapojuje všechny čtenářovy smysly a vytváří úchvatný zážitek, ke kterému přispívá rovněž skvělý překlad. Viděla jsem i filmovou adaptaci a patří k vzácným případům, kdy se podařilo dílo převést na plátno věrně a citlivě.

kalinkacz
25.03.2026

Hamnet, kniha s překrásnou obálkou, která mi doma ležela nepřečtená dlouhé 4 roky?! No, šílené...
Možná to vypadá, že jsem po knize konečně sáhla, jelikož se dočkala své filmové verze, ale bylo to z toho důvodu, že se jedná o historický román a ty mě loni velmi bavily, hodnotila jsem je vysoko a nečetla jsem jich moc... Ale nepřečtených jsem jich doma měla a mám hafo...
Jedná se o román z 16. století, ve kterém sledujeme rodinu Shakespearových, Shakespeare tady ale není v hlavní roli, dokonce není v knize ani zmíněn svým jménem. Je to vlastně takové tiché drama o ztrátě a každodenním životě rodiny (není to akční, spíše pomalé). V hlavní roli je Agnes (žena W. Shakespeara), se kterou se osud moc nemazlil, musela přežít smrt vlastního dítěte...
V příběhu autorka vycházela z historických pramenů, její styl vyprávění je překrásný, poetický... Vše působí tak melancholicky...
Upřímně jsem si myslela, že tohle pro mě bude pětihvězdičková záležitost. Teď po dočtení si ale nejsem moc jistá, jak jsme se s knihou potkaly... Příběh byl krásný, emotivní a četl se mi dobře, ale skoro vůbec se mě nedotknul a já prostě nevím proč...
Je to dobrý historický román, to ne že ne, jsem ráda, že jsem si ho přečetla, jen jsem doufala, že pro mě Hamnet bude srdcovkou.
P. S. Uvidíme, jestli budu z filmu třeba nadšenější.

Lilliana4567
24.03.2026

Knihu jsem četla v novém vydání s obálkou k filmu, který literárnímu dílu jako v mnoha případech přinesl slávu. Film samotný jsem ještě neviděla, ale zhlédla jsem trailery a několik ukázek - čili jsem si jako Agnes a Williama resp. "manžela, otce, bratra, syna" (zajímavé, jak schválně nepadne jeho jméno) představovala oba herce.

Kniha je krásně a dobře, chytře a velmi nápaditě napsaná. I obyčejná činnost je popsána napínavě. Jsou v ní velmi zajímavé myšlenky a postřehy.
Postava Agnes - "bosorky" vidící do nitra lidí i do budoucnosti, bylinkářky a léčitelky, zároveň manželky bohéma, je opravdu skvěle vyobrazená.
Hlavní téma nemoci a smrti Hamneta díky stylu vyprávění čtenáře a právě Agnesina pohledu zasáhne nesmírně hluboko.

Je to krásná kniha, plná smutku, ale i obdivu k přírodě a radosti ze života.

Valyk
13.03.2026

Podle mého krásný historický román. Do první poloviny poněkud náročnější na čtení, protože se prolínají snad dokonce tří časové roviny. Je to ale opravdu krásná kniha a kdo má rád historické romány, tak tuto knihu jistě ocení. Je hodně autentická a postavám i okolnostem proto myslím čtenář uvěří. Příběh je opravdu jímavý a je úplně jedno, že jeho středobodem není Hamlet ale Hamnet... Na důvod a pointu si každý, kdo vezme tuto krásnou knihu do ruky musí už přijít sám.

Kokoska92
08.03.2026

„kde je život, tam je i naděje.“

Přečetla jsem úžasnou knihu o tragickém osudu syna nejslavnějšího dramatika všech dob. Příběh ukazuje, že i takový umělec, jako byl Shakespeare, byl především člověk z masa a kostí. Musel čelit bolestným ztrátám a těžkým životním zkouškám a dlouho hledal své místo na slunci. Stejně jako každý z nás někdy podléhal vlastním slabostem, ale postupně se učil s nimi bojovat a jít dál.

A možná právě proto jsou jeho díla svým způsobem nadčasová a dodnes oslovují tolik čtenářů.

eLeR
08.03.2026

Ako mohol byť osud taký krutý a nastaviť jej takúto pascu? Upriamiť jej pozornosť na nesprávne dieťa, a keď nedávala pozor, vystrieť ruku a uchmatnúť to druhé?

Toto nie je príbeh o Hamnetovi, či o Williamovi. Predovšetkým je to príbeh o Agnes, ktorá vedela v mysli a srdci človeka čítať ako v knihe. Ktorá poznala prírodu, akoby sama bola jej súčasťou. Ktorej stačil dotyk a vedela o vás skoro všetko. A tiež je o ľuďoch, ktorí jej život zdieľali s ňou. A o tom najboľavejšom .. o strate vlastného dieťaťa. Príbeh je to v podstate obyčajný, ale neobyčajne vyrozprávaný. Súhlasím s postrehmi na obálke knihy, že scény pripomínajú bohaté zátišia na starých obrazoch, že je to mimoriadne senzuálny zážitok. Autorkin štýl ma dosť bavil, dokázal ma vtiahnuť a ja som si pripadala ako vo filme.

Bedikk
08.03.2026

Melodramatické, krásné. Ne nadarmo se říká, že mnohdy je důležitější ne "co", ale "jak". Výborně zasazené do doby, skvěle vybudované postavy a vztahy mezi nimi. Hodně oceňuji, jak se tu pracuje s reáliemi - co o životu W. S. víme zde je, vše mezi je krásně vykonstruováno.
P. S. Pro otce dvojčat to teda nebylo lehké čtení.

hermina007
20.02.2026

Za 5. Nelze jinak. Krásný je i film.

broskev28
11.02.2026

„Žádný návrat v čase se konat nebude. Nezmění se, co měli vepsáno v osudu. Synek je pryč a manžel odjede a ona zůstane a prasata budou vyžadovat každodenní krmení a čas plyne pouze jedním směrem.“
Knihu jsem si pořídila těsně před koncem roku 2025 a než jsem ji stihla přečíst, zjistila jsem, že v lednu budou v našem kině uvádět stejnojmenný film. Rozhodla jsem se, že tentokrát to udělám obráceně: nejprve se podívám na film a teprve poté si přečtu knihu.
Jak řekla, tak i udělala, abych parafrázovala pohádkové vyprávění. Film by mě posadil na zadek, kdybych náhodou už neseděla, a zůstavil mě doslova němou, jakkoli běžně komentuju film, když jsem v kině s kamarády, což byl tento případ. Film byl neuvěřitelný a já jsem opravdu si nedovedla představit, co najdu v knize.
Nechala jsem si týden na oddych a pustila jsem se do knihy. Po dočtení jsem pochopila (ne že bych to předtím nevěděla), že bych nikdy nemohla být režisérkou. Vidět v té knize potenciál pro úžasný film, uchopit tu látku tak, abychom my diváci i bez znalosti vnitřních pochodů a úvah jednotlivých postav chápali, co se jim honí hlavou, co je hnacím motorem jejich jednání, to je samo o sobě obdivuhodné.
Kniha je jiná – střídající se kapitoly ve dvojím časovém pásmu, zarazil mě čepec, který mi ve filmu docela chyběl; dvojčata, která byla k nerozeznání, prostě jsem se neubránila srovnávání. Co bylo nesrovnatelné: jazyk vyprávění - popisy postav, přírodních jevů, dějů a samozřejmě úvah a myšlenek hrdinů. Poprvé jsem pohlavní spojení (budoucí manželské dvojice) vnímala mimo jiné skrze sluchové vjemy poštolky, skrze detailně popsaný sklad jablek; zní to velmi kuriózně, ale bylo to skvěle neotřelé (s. 82). Ale to je jen jedna drobnost, takových tam byly spousty a číst je bylo opravdovým potěšením; velká poklona paní překladatelce.
Současně přiznávám, že bez předchozího zhlédnutí filmu bych s knihou, alespoň zpočátku, zřejmě dost bojovala.

„Bůh ho potřeboval po svém boku, řekne jí kněz po jedné mši a vezme ji za ruku.
Agnes se na něj otočí, divže neprská, cítí ohromné nutkání vlepit mu facku. Já ho potřebovala, má na jazyku, ten váš Bůh si měl počkat, až na něj přijde řada.“

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi