Hamík - I.díl

Hamík - I.díl https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/447690/bmid_hamik-i-dil-xlR-447690.jpg 5 2 1

Hamík série

1. díl >

Výběr toho nejzajímavějšího, co vyšlo v magazínu pro mládež, elektroniku a amatérké rádio Hamíkův Koutek, ve zpravodaji OK QRP INFO a na webu. Knihy obsahují množství inspirativních stavebních návodů různých projektů od zapojení se žárovkou a LED, přes stavbu různých přijímačů a antén až po programování nebo Internet věcí, informace o výstavách, soutěžích, minitestíky, motivační myšlenky, informace jak pracovat s dětmi v kroužcích, na táborech a nechybí ani trocha legrace. Také se konečně v širších souvislostech dozvíte, kdo je to bastlíř nebo hamík a co všechno za tím je. 1. díl - sestaveno z čísel Hamíkova koutku 1 - 150.... celý text

Přidat komentář

Ikkju
12.07.2020 5 z 5

Pokus o propagaci radioamatérství a výchovu dětí pro tenhle obor. Jako spousta dalších oborů zažívá radioamatérství díky obrovským možnostem a rozvoji "konkurenčních" technologií (mobilem se dnes dá dovolat na druhý konec světa lusknutím prstů) odliv mladých zájemců. Autor vysvětluje, proč je obor zajímavý (dokáže odhalit talenty v elektrotechnice za směšné peníze), a jak se navenek prezentovat, aby pád oboru alespoň spomalil (radioamatérství bylo vždy líhní mozků pro et obory, za pár let, stejně jako v jiných technických oborech bude odborníků nedostatek, což se samozřejmě dotkne celé společnosti). Smutné je, že celkové náklady na zajištění kroužků včetně symbolického platu vedoucích by se vešlo do jednoho milionu!

Téma mě oslovilo, nicméně radioamatér nejsem, chtěl jsem jen chytit pár nápadů na různé konstrukce, což kniha bohatě naplňuje, a přemýšlím, jak zkusil obor aspoň nabídnout mlaďasovi. Moje zkušenost je stejná jako autorovo, navržení a vytvoření nějaké konstrukce je neskutečně zajímavá a efektívní forma sebevzdělávání. Našel bych v sobě dokonce i chuť se případně angažovat jako lektor, nicméně tady už mám rozpor, s kontrukcemi transceiverů mám nulovou zkušenost (zapojení jednočipového rádia nebo programování BLE datového toku počítat asi nejde), moje znalosti by ale třeba bohatě stačily na učení programování a jednoduchá zapojení třeba mikrobitu nebo attiny. A tam už s radioamatéry není skoro žádný, nebo jen malý průsečík.

Nicméně rádio Nivea si dřív nebo později zkusím vyšvihnout, prokletí dnešní doby je snad i to, že hotové rádiové moduly (pro mikropočítač) jdou koupit za cenu zmrzliny, a člověk tak přichází o tu krásu, sesmolit si zařízení od základních komponentů.

Autoři knihy

Petr Prause
česká, 1943