Gravitace – Jak nejslabší síla ve vesmíru formovala naše životy

Gravitace – Jak nejslabší síla ve vesmíru formovala naše životy https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/246804/bmid_gravitace-jak-nejslabsi-sila-ve-ves-gO3-246804.jpg 4 13 3

Vesmír se řídí souborem fyzikálních zákonů, z nichž nejznámější, ale také nejzáhadnější je gravitace. Gravitace jako univerzální interakce formuje planety, hvězdy, galaxie i celý vesmír. Bez ní by nevznikl ani život na Zemi. Tato kniha se vydává po stopách této tajemné síly od počátečních představ antických Řeků přes Newtonův gravitační zákon až po moderní strunovou a twistorovou teorii, smyčkovou kvantovou gravitaci a další hypotézy. Pochopení podstaty gravitace je klíčem k pochopení vlastností času, prostoru a hmoty a klíčem k poznání stavby vesmíru. Z anglického originálu Gravity : how the weakest force in the universe shaped our lives přeložil Martin Žofka.... celý text

Literatura naučná Věda
Vydáno: , Academia
Originální název:

Gravity: How the Weakest Force in the Universe Shaped Our Lives. , 2012


více info...

Přidat komentář

rabor
12.03.2016 4 z 5

Občas se i z malých událostí múže vyklubat pozoruhodné poznání. Někomu stáčí, aby mu na hlavu spadlo jablko. Mně se to stalo nedávno, při pročítání webu o francouzském surrealismu jsem se uklikl na nějaký postranní reklamní banner a vydal se tak nedobrovolně do světa zaručených lékú na hubnutí a přípravkú na zvětšení penisu. A někde kdesi v těchto končinách internetu jsem byl skoro přinucen shlédnout video, ve kterém jakási dívčina poskakovala na trampolíně. Muselo jí být horko, protože byla zcela nahá. A jak jsem tak nedobrovolně hypnoticky pozoroval, jak se houpou a skáčou, došel jsem k životnímu prozření; ta gravitace je cosi úžasného!
Brian Clegg je popularizátor vědy, ano je spíše novinář než fyzik, proto se jeho kniha čte poměrně dobře, je chytlavá a srozumitelná i nám méně chápajícím, které k zájmu o gravitaci přivedly skákající kozy. Sem tam si dovolí nějakou nepřesnost či zaujatý názor (viz. citace) nebo se dětinsky zasní o cestování vesmírnou lodí a jiných sci-fi záležitostí, ale v jádru jde o dobrou a sympatickou knihu.

„Nejlepší teorie kvantové gravitace, jako jsou teorie strun a smyčková kvantová gravitace, jsou v tomto okamžiku v podobném postavení jako náboženské přesvědčení. Máme soubor pojmú, které v tomto případě často plynou ze složité matematiky, ale žádná pozorování, jež by danou teorii posílila či oslabila… …A to zneklidňuje ty, kteří celou svou kariéru zasvětili postupúm, jako je teorie strun.“

vitek.sk
28.12.2015 4 z 5

Souhlasím s tím, že kniha je napsaná čtivě. Bohužel však obsahuje řadu chyb a nepřesností. Běžný čtenář je asi neodhalí, ale já jako fyzik ano. Je to dáno tím, že Clegg není fyzik, ale novinář popularizující vědu. Jen málo popularizátorů jsou skuteční odborníci na fyziku.
V hodnocení tedy nejsem úplně rozhodnutý. Za informace které kniha přináší bych jí dal 4 hvězdy. ale zasety chyby to sráží na 3. Je to sice popularizace, ale otázka je zda nám taková popularizace spíše neškodí... Ale prozatím dám asi 4 hvězdy.


Jana_Z
30.11.2015 4 z 5

Velmi čtivě napsaná knížka, která vás provede od Antiky přes Newtona až k teorii strun. Pěkně popořádku, aby jste si mohli všechno lépe představit - ke staršímu výkladu přidat jeden krok, pak další... Nakonec půjde asi většině hlava kolem, ale stojí to za to :)

Autorovy další knížky

Brian Clegg
britská, 1955
2011  94%Před velkým třeskem
2015  86%Gravitace – Jak nejslabší síla ve vesmíru formovala naše životy
2005  80%Vedení pohovoru v kostce
2005  60%Stress management
2005  60%Procvičování paměti a kreativity v kostce