Grace to řekne nahlas

Grace to řekne nahlas https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/137604/bmid_grace-to-rekne-nahlas-5gF-137604.jpg 4 38 10

Není to obyčejný milostný příběh. Grace totiž není obyčejná dívka. ‚Odporná,‘ prohlásí o ní jedna ze sester. Když už nevědí, co s ní, pošlou ji v jedenácti letech do ústavu pro duševně postižené. V Briaru se Grace seznámí s Danielem, který ji vidí jinak – jako dívku, s níž může sdílet tajemství a zapovězené dotyky, jako dívku, za niž stojí bojovat. Šarmantní Daniel, který umí psát na stroji nohama, poplete Grace hlavu svým vyprávěním o Paříži a světě za ústavní zdí.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Grace Williams says it loud , 2010


více info...

Přidat komentář

medlovice
06.04.2018 5 z 5

Souhlasím, je to opravdu zvláštní kniha. Vyprávěná dívkou Grace, která snad ani nepromluví ale u všeho je. Nevybavuji si v jejím vyprávění větu typu řekla jsem , nevybavuji si , že by něco řekla nahlas. Byl to ten název, co mě zaujal, čekala jsem hrubou , nesvéprávnou holku, co dělá slušné měštanské rodině ostudu a proto je odklizena do ústavu, ale Grace taková není , není ani hloupá ani zlá, snad jen tělesně postižena .
Knižka má záložku , tu stužku modré barvy naděje, Jak jsem se začetla s kočkou v peřině , přehodila jsem stužku a kočka po ní sekla drápkem.
A já to řekla nahlas.

Luccy78
13.11.2017 4 z 5

Tak.. Přečteno.. A musím přiznat, že takovou knihu jsem ještě nečetla.. Zanechala ve mě velmi silné pocity, musím se přiznat, že chvílemi jsem chtěla s čtením přestat, ale protože to nemám ve zvyku, neudělala jsem to. Je to velmi bolestivá zpověď duševně i tělesně postižené dívky a popis toho, co takový člověk může vnímat, jak se k němu chová okolí, rodina, ústavní personál a lékaři - to jsem občas nedokázala pobrat.. Dobrá četba k zamyšlení..


sporran
21.10.2017 3 z 5

Pro mě náročná knížka na čtení. Nicméně zajímavé téma ke knižnímu zpracování, nad kterým se zpětně stále zamýšlím. Takových knih není mnoho a myslím si, že toto je jen drobný exkurz do světa postižených a cítím, že nedostatečný, resp. povrchní. Šla bych více do hloubky, popsala bych více vnímání dalších postav kromě Grace. Škoda. "Návrat z nicoty" mi v tomto směru dal rozhodně více.

MíšaS.
30.04.2017 5 z 5

Vynikající kniha. Čte se sama.

Knihomolici
01.11.2016 4 z 5

Úplně obyčejný příběh neobyčejné ženy. Mockrát jsem si při čtení říkala, jak moc autorčino vidění Graceina světa opravdu odpovídá tomu, jak ho mohla vnímat sama Grace... Nicméně jako čtení na dovolenou neveselé, ale poutavé.

lapagerie
12.08.2016 3 z 5

Knížku jsem koupila v Levných knihách na dovolenou. Zaujalo mě téma i způsob vyprávění. Gracino vnímání světa a jeho postoje k ní samotné. Rozhodně to není veselé čtení a přesto, ze je knizka působivá nevim, jestli budu mít chut se k ni vratit. Těžké téma.

asam
03.08.2014 5 z 5

Běžné problémy, které řeší snad každý dospívající člověk - vztah k rodině, problémy s kamarády, první láska apod. V knížce však tyto problémy řeší děti postižné, které svět nebere jako normální. Snad jsou i více citliví , a vztahy prožívají mnohem intenzivněji a o to bolestnější jsou pak neúspěchy či rozchody.
Velice působivě napsaná knížka, která dá nahlédnout do úplně jiného světa

orinka3
09.04.2014 5 z 5

Je to sice neveselé čtení, ale kniha se čte výborně. Navíc pochopíme - aspoň trochu - jiný svět jiných lidí.

Brambram
16.01.2014 4 z 5

Být odlišný není žádný med. Být odlišný v polovině dvacátého století je ještě horší. O integraci nikdo ani netušil. A pokud dotyčný nemluví, je brán jako přehlédnutelný odpad. Zpracovat pohled na svět mentálně postižených (a je otázkou, zda Grace opravdu mentálně postižená byla) se pokouší málokdo. Ba co víc, milostný příběh z tohoto prostředí. Možná si po přečtení negativních zážitků z Briaru řeknete, že to snad není ani možné (pokusy o znásilnění personálem, fyzické týrání, psychické deptání atd.) Bohužel možné to je, i u nás a není to zase tak dávná minulost. Knížka určitě stojí za přečtení, jen nečekejte happyend.

Izu
29.04.2013 3 z 5

Z knihy mám rozpolcené pocity.O lásce mezi postiženými jsem četla poprvé.Milostný příběh je vykreslen tak nějak nemastně ,neslaně.

Autorovy knížky

2012  77%Grace to řekne nahlas

Kniha Grace to řekne nahlas je v

Právě čtených4x
Přečtených51x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených3x
Knihotéce22x
Chystám se číst31x
Chci si koupit2x