Gladiátoři druhohor

Gladiátoři druhohor https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/45467/gladiatori-druhohor-45467.jpg 4 18 4

Jedná se o soubor kratších povídek, zasazených do období druhohor a nejstarších třetihor. Hlavními protagonisty jsou dinosauři, ale setkáme se zde i s jejich více či méně vzdálenými vývojovými "bratranci" (ptakoještěři, ichtyosauři, mosasauridi, terapsidi apod.). Povídky jsou řazeny chronologicky a začínají v období nejstarších druhohor (asi před 250 miliony let). Jsou dotaženy až do doby před zhruba 60 miliony let, kdy již podle většiny odborníků měli být neptačí dinosauři vyhynulí (s čímž autor nejspíš nesouhlasí). Některé doklady z poslední doby však skutečně nasvědčují tomu, že i neptačí dinosauři mohli na některých místech přežít vymírání na konci křídy... celý text

Přidat komentář

Korsika
10.11.2018 5 z 5

Musím si vypůjčit výraz od Israha, a tím je OSUDOVOST a přidala bych VELKOLEPOST jednotlivých příběhů, i jako holka - teenager jsem je hltala. Chápu, že pro ty, co hledají faktickou správnost, tato kniha pravděpodobně nebude dostačující, ale ona to prostě není encyklopedie. Tady ,,jen" ožívají dinosauři ;)

Israha
29.05.2018 3 z 5

Coby dinosaury milující dítko jsem tuhle knihu miloval...nyní, po dlouhých letech, už musím být kritičtější, ale to kouzlo tam je. Mareš má cit pro popisy pravěké krajiny a jejích obyvatel, dokáže i obyčejným událostem ze života vyhynulých zvířat vtisknout punc osudovosti, a celkem dost mě bavily i (místy hodně odvážné) fabulace, do kterých se na základě fosilních podkladů pouštěl. Tohle nadšení z pohledu do dávno ztracených světů kniha vyvolat dokáže. Odbornou stránku ovšem nutno brát s rezervou (tím spíš v kontextu toho, jak se poznání za těch 17 let posunulo), repetitivnost popisů, slovních obratů a stvárňovaných situací je značná, a některé "povídky" jsou dějově opravdu hodně strohé a nezajímavé (ve srovnání s např. takovým Josefem Augustou, který se tvorbou podobného stylu také zabýval). Zaujme třeba kreativně pojatý "Rváč" o nasraném ceratosaurovi, tajemné a místy až trochu horrorové "Pronásledování" se sci-fi elementem, dojemný "Matčin vynález" nebo i "Tichá smrt" s originální pointou. Ale častěji jde jen o takové "ty obyčejné dinosauří šarvátky" bez čehokoliv hlubšího. Spíš jednohubkové čtení, které výrazně nepotěší kohokoliv, kdo si v podobné fikci na pravdivém základě potrpí na striktní vědeckou správnost.


yaoiyuri
25.09.2017 5 z 5

Zajímavá a čtivá publikace, většina povídek je založena na skutečných fosilních nálezech, kolem kterých dokázal autor barvitě vystavět věrohodné příběhy, občas s naprosto nečekaným vyvrcholením (Tichá smrt, Závod o život).

Líbilo se mi, jak povídky postupují chronologicky od nejstarších prapředků až k posledním dinosaurům. Chyběla mi ale předmluva či doslov, kde by autor vysvětlil odkud a jak / proč čerpal informace, protože některé jím uváděné závěry mi přišly přinejmenším sporné (a ani usilovným googlením se mi je nepodařilo ověřit). Na druhou stranu do textu dokázal zaobalit i některé zajímavé teorie, popisy příbuznosti a vývoj jednotlivých druhů, aniž by to příliš narušovalo plynulost děje, i když neustálé vyjmenovávání i rodových jmen a jednotlivých čeledí mi občas přišlo těžkopádné.

Po literární stránce autor krásně vylíčil druhohorní krajinu, rostliny, klima a nejrůznější „poselství“, ale v popisech některých zvířat se často frázovitě opakoval i přes několik kapitol (vážně musí mít všichni sauropodi stožárovitý krk a sloupovité nohy?). Zdálo se mi, že s potupujícími kapitolami se autor „vypisuje“, je poetičtější, „akční“ scény jsou lépe zvládnuté a příběhy mají větší drive. Občas jsem narazila na typografické nedostatky, nelíbí se mi také nejednotné zacházení s čínskými názvy, měl se použít buď přepis český (Sečuan, Šan-tung) nebo tedy anglický (kdo ví proč, aka Sichuan, Shandong) a ne je kombinovat.

I přes všechny (drobné) výtky a trochu nešťastný název tuto knihu vřele doporučuji malým i velkým milovníkům „strašných ještěrů“, rozhodně stojí za přečtení.

hetzerjoke
22.03.2016 5 z 5

Černý vládce se vztyčil nad svou právě udolanou kořistí a několikrát zařval. Jako by to byl signál pro zvířata...že jim po několik následujících dní nehrozí nebezpečí... (Z povídky ČERNÝ DÉMON)

Kniha je pravý a do čista vybroušený klenot pro milovníky dinosaurů, druhohor a krvavých střetů obrovských plazů na život a na smrt. Knížka je dobře graficky upravena a její krásné ilustrace jen umocňují atmosféru z těch nemilosrdných a přesto svým způsobem krásných dob.

Jen starý vůdce, jehož bolest už pomíjela stál na svém místě...byl dobrý vůdce. A zůstal jím.
(Z povídky VŮDCE STÁDA).