Girgal

Girgal https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13633/mid_girgal-iLO-13633.jpg 5 18 3

Fantaskní román o pozoruhodných vesmírných putováních zmutovaného psa je svéráznou autorovou hrátkou s vědeckofantastickým žánrem. Ve své eskapádě na způsob science fiction vypráví Jan Křesadlo příběh geneticky upraveného psa, který prchnul ze Země na planetu obývanou podivnými tučňákovitými bytostmi. Autor hýří fantazií a jeho pes s lidskými vlastnostmi a psími instinkty zažívá neuvěřitelná dobrodružství. Fantaskní vyprávění dokreslují i autorovy vlastní ilustrace. Spíše než o klasickou sci-fi se jedná o svébytnou, intelektuální žánrovou hříčku.... celý text

Přidat komentář

petrn
02.05.2024 5 z 5

(SPOILER) Na začátku četby jsem byl spíš skeptický - přecijen, kniha od (alespoň pro mainstream) neznámého autora s minimem recenzí či hodnocení na databázi knih, kde hlavní postavou je jakýsi mluvící pes (ještě k tomu malý knírač, ani ne nějaký pompézní pes, jako třeba husky) z budoucnosti nutí k pozvednutí obočí. První stránky s krkolomnými názvy věcí místních i astrologických které zní, jako výtvor dítěte, co chce být originální za každou cenu, tomu dojmu zrovna nepomohly (nakonec, když jsem pochopil, že místní obyvatelé jsou inteligentní ptáci, jsem názvy dokonce ocenil - hlavní město R-r-ku, nebo měsíce Kwak a Kwok a mnoho dalšího. Je vidět, že měl autor s psaním určitě dobrou zábavu.).
Ale po prvních stránkách jsem se četbě oddal a udělal jsem dobře. Příběh nenudil ani chviličku, byl napínavý, zároveň stále byla cítit taková spisovatelova lehkost a smysl pro humor. Svět Pav alfa 2 byl překvapivě promyšlený, adaptace života na způsob rotace okolo slunce (stejně, jako rotuje měsíc okolo země, tzn. jedna strana stále odvrácená a druhá stále sežehnutá) a na pradávnou katastrofu mě fascinovaly. Vlastně jsem si v hlavě dost často vizualizoval takový alternativní, Křesadlovský svět, jako z filmu Avatar.

Pan Křesadlo byl očividně velmi sečtělý a inteligentní člověk a správný geek a také si neodpustil všemožné poznámky odkazující na řečtinu, kdejaké historické, fyzikální nebo biologické perličky a ty jsem si, také jako geek, užíval a kdeco Googlil, abych si v úžasu potvrdil pravost tvrzení.

Kniha je pecka a určitě stojí za přečtení!

Vidlička
12.12.2023 5 z 5

Girgal rules! Křesadlo rules ještě víc!!


Kluvo
19.06.2022 5 z 5

(SPOILER) S nadhľadom a iróniou písané sci-fi plné dejových zvratov o tom, ako sa inteligentný pes pokúša pozdvihnúť a neskôr dokonca zachrániť miestnu civilizáciu na vzdialenej planéte Pav Alfa 2. Civilizácia v mnohom pripomína ľudstvo až na to, že sú to vtáci (pripomínajúci naše alky). Kniha je plná najrôznejších kultúrnych, filozofických, psychologických, biologických a dokonca astronomicko-fyzikálnych myšlienok a odkazov. Tie posledné ale vyžadovali predsa len trochu viac sústredenia a tým odťahovali čitateľa od deja, takže ani neviem, povedať, či to nebolo myslené viac ironicky ako astronomicky - jednoducho som ich preletel. Autor asi s takýmto prístupom ale počítal, takže údaje o čase na planéte, dané obehom dvoch mesiacov v rezonancii s rotáciou planéty okolo osi aj s obehom okolo miestnej hviezdy, neustále zdôrazňoval, preto až tak nevadilo, že mi trochu unikali detaily toho počítania. Hlavne, že Girgal sa v tom orientoval. Autor s prehľadom skritizuje fanatizmus náboženský, socialistický, rasový, komunistický, nacionálny aj každý iný. Zo všetkého vychádza víťazne racionalizmus spojený so psou vernosťou svojmu pánovi. Hoci v závere musí aj Girgal pripustiť, že ľudská (teda skôr alkonská) blbosť je predsa len silnejšia.

Autorovy další knížky

Jan Křesadlo (p)
česká, 1926 - 1995
1999  89%Mrchopěvci / GraveLarks
1984  83%Mrchopěvci
1990  88%Fuga trium
1995  96%Hvězdoplavba / Astronautilía
1994  89%Obětina