Gil Blas

Gil Blas https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/204257/bmid_gil-blas-FwI-204257.jpg 4 17 5

Proslulý román jednoho z předních francouzských spisovatelů 18. století, blížící se provedením již realistickému románu a pokračující v tradici románů pikareskních, je sytým obrazem francouzské společnosti, přeneseným v ději do Španělska. Jeho hrdinou je syn podkoního a komorné. Ten zažívá bezpočetná pestrá dobrodružství na své cestě životem, než dík své inteligenci a obratnosti pronikne do vyšší společnosti. Tam se stane ministrovým oblíbencem, a když jeho ochránce padne, Gil Blas, již zmoudřelý a ovládající svůj egoismus a ctižádost, odchází na venkov, po druhé se žení a v klidu končí svůj život. Nejrůznější prostředí, od zlodějského a vězeňského až po místa nejvyšší, soukromí, venkov, život dvorský, doba vlády regenta - to vše je zachyceno v barvitém románě neseném snahou po pravdivém vystižení mravního úpadku společnosti.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

Histoire de Gil Blas de Santillane , 1735


více info...

Přidat komentář

cziss
26.11.2021 5 z 5

Vynikající román, který čtenáři přiblíží život ve Španělsku v 18. st. Autor čtenáři vtipně ukáže život všech vrstev společnosti. Je pravda, že se zde vyskytuje spousta postav, které sami vypráví svůj životní příběh. Nicméně ono není třeba si je pro děj knihy pamatovat, sám autor nás většinou upozorní že je to ten a ten... Jedinou výtku mám k tomu, že posledních cca 200 stránek už bylo celkem nadbytečných a mě moc nebavily.

fristo
06.01.2021 4 z 5

Knihu som začal čítať viackrát a do konca sa mi podarilo iba raz. Ale stálo to za to. Je to veľmi dlhý román, ktorý núti vracať sa o dvadsať a viac strán dozadu aby ste sa našli. Veľmi veľa postáv a poprekrúcaných osudov chce fakt veľkú trpezlivosť a veľa driny. Nie je to kniha na oddychové čítanie, skôr na tréning pamäti a sústredenia.


ijcro
02.02.2019 5 z 5

Četl jsem ho několikrát, ve vydání z roku 1952, které má skoro devět set stran, v češtině plné přechodníků a rozvitých vět. Je to popis mnohotvaré cesty životem, plné vzestupů i pádu, zklamání i osobních tragédií. Nelze to číst s dnešním cynickým pohledem na svět, spíš se na to dívat Dumasovým pohledem tří mušketýrů. Ale za přečtení to stojí!

Damato
13.03.2018 3 z 5

Asi jsem čekala víc od románu z doby Ludvíka XIV. Ale abych hned nekritizovala, číst se to dalo, jen nemějte zbytečně velké nároky na historický román, pak to bude OK.

mariva
02.01.2018 3 z 5

Po knížce jsem sáhla díky Čtenářské výzvě. Bylo zvláštní přečíst si knížku, která je starší než já - nezvykle starý jazyk, způsob vyjadřování, na jaký dnes už nejsme zvyklí. Dost mi to připomínalo příběhy z Dekameronu, jen bez erotiky nebo pouze se slabým nádechem. Příběhy psané s mravním poučením působí v dnešní době už trochu komicky, ale byla to zajímavá čtenářská zkušenost.