Germania

Germania https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/485169/bmid_germania-PtG-485169.jpg 4 3 1

Nový román Germania vychází z jednoduché úvahy: Co by se stalo, kdyby nacisté vyhráli v roce 1945 válku? Jak by vypadalo Německo a jak Evropa? Autor rozehrává krutý a nepříjemný obraz dnešního vítězného Německa a na intimním příběhu několika postav ukazuje, jak se vyrovnávají s děsivou přítomností, v níž žijí. Leoš Šedo je přesvědčivý, a to vychází pouze ze současných nacionalistických a populistických nálad ve společnosti...... celý text

Přidat komentář

jerisno
24.03.2022 4 z 5

Nejnovější románová fikce Leoše Šeda je v pořadí čtvrtou knihou, kterou jsem od něho přečetl. S předchozími tituly jsem byl velmi spokojen a tak jsem se s chutí pustil i do této novinky. Její úderný název je odvozen od plánovaného pojmenování metropole nové velkoněmecké říše.
Jde o fantaskní verzi dějin, ve které se fašistické Německo ocitne na straně vítězů (spolu s Itálií a Japonskem) a jediným skutečně poraženým v II. Světové válce je Sovětský svaz. Británie uzavře s Němci (v roce 1941) mírovou smlouvu a nepřímo podpoří jejich útok na SSSR (pod slibem likvidace komunismu), západní fronta se neotevře, Francie se stane bezvýznamnou a USA (po angažmá v Tichomoří a severní Africe), se stáhnou za oceán. Samotné nové Německo vykazuje silně totalitní prvky, založené na fašistické ideologii, nenávisti k židovství a nesmiřitelném boji s „dekadentní“ a morálně upadající Amerikou.
To, co zde uvádím není žádný spoiler, vše se dozvíte na prvních stránkách knihy, hlavní děj románu se odvíjí jinými cestičkami.
Příběh čtyř dávných spolužáků je vyprávěn jedním z nich a prokládán útržky z oficiálních dějin nové německé říše. Všichni hlavní hrdinové jsou na vysokých a vážených postech (šéfredaktor vládního denníku, ředitel prestižní kliniky, vysoký důstojník stále obávaného gestapa a diplomat - vypravěč). Po letech se setkávají na oslavách 100. výročí založení NSDAP, kolem kterých se hlavní dějová linka i točí.
Leoš Šedo píše zajímavě a čtivě, ale některé jeho fabulace jsou trochu přitažené za vlasy. A to jsem z celoživotní četby Sci-fi, uvyklý na různé skopičiny. Jsou to ale JEHO alternativní dějiny, tak proč ne (i když prostá záměna některých skutečných dějinných reálií SSSR a Německa, je trochu průhledná a dějově hodně zjednodušující). Autorem popisovaný osud prchajícího Stalina a hlavně nabalzamovaného Lenina, jsem mu však nezbaštil. To bylo i na mě trochu moc.
Není to špatná kniha, v ději občas lehce rozvláčná a v závěru logicky méně pravděpodobná, ale vzhledem k atraktivitě námětu určitě čtivá.
Z jeho dosavadních knih, se kterými jsem se doposud setkal, však pro mě asi trochu méně akceptovatelná.
Tři a půl hvězdičky za zpracování a za nápad, o půl hvězdy víc za graficky výraznou obálku.

Kniha Germania je v

Přečtených5x
Knihotéce3x
Chystám se číst4x
Chci si koupit5x