Česká krása - banální příběh ženy středního věku

Česká krása - banální příběh ženy středního věku https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/272546/mid_ceska-krasa-banalni-pribeh-zeny-str-z7H-272546.jpg 5 2 1

Ve své čtvrté knize, románu Česká krása, se prozaik a zároveň stomatolog Leoš Šedo vrací po deseti letech do medicínského prostředí. Příběh jeho románové kolegyně a vrstevnice Evy je mikrosondou do „typického“ většinového rodinného života s drobnokresbou mezilidských vztahů a zároveň s citem pro historický detail zaznamenává peripetie českého národa smýkaného tzv. „velkými dějinami“ od šedesátých let do současnosti. Hrdiny románu jako bychom všichni dávno důvěrně znali – tak jsou uvěřitelní, skvěle vystižení a především s naší životní zkušeností srostlí. Šedovi se v románu podařilo ukázat proměny společenských nálad, dobových „diskurzů“ a proměnlivých většinových politických a společenských témat, ale i s nevšedním umem vystihnout opakující se vzorce rodinných vztahů, jež z vlastní zkušenosti známe prakticky všichni. Česká krása je strhující, čtivý, neobyčejně působivý a čtenářsky přístupný román o nedávné české minulosti i nejsoučasnější současnosti.... celý text

Žánr:
Romány , Literatura česká

Vydáno: , Galén
více info...

Přidat komentář

jerisno
25.03.2022 4 z 5

Knihy Leoše Šeda mě v poslední době hodně baví. Tuto jsem sice četl již před nějakým časem, ale stále v mé paměti vyvolává velmi příjemné vzpomínky a pocity.
Možná spíše román pro ženy (žena je i hlavní hrdinkou), ale asi proto, že byl napsán mužem, mě opravdu solidně zaujal. Zejména první polovina knihy (dětství, dospívání, studia) je čtenářsky i náladou příběhu velmi příjemná a nostalgická.
Psal jsem to už u jiných Šedových knih, ale musím opět zopakovat, že autorovy texty se čtou velmi lehce a nenuceně. Jeho psaní je svižné, živé, přirozené, věcné a dějem i atmosférou příběhů velmi přístupné. Pokud si chcete, tak jako já, připomenout optimistickou náladu šedesátek, tíživost a šeď sedmdesátek, rezignaci a rutinu osmdesátek i přísliby lepších časů let následujících, zarámovaných rozčarováním a deziluzí, je tento velmi pěkný příběh ideální.
Čtyři a půl hvězdičky zaokrouhlím dolů, aby autor nezpychl a v budoucnu nás ještě něčím příjemným potěšil.

Autorovy další knížky

Leoš Šedo
česká, 1952
2005  78%Kleště
2013  89%Hrajte to nahlas
2009  87%Beatles přistanou v Praze dnes večer
2015  90%Česká krása - banální příběh ženy středního věku
2021  80%Germania

Kniha Česká krása - banální příběh ženy středního věku je v

Přečtených3x
Doporučených1x
Knihotéce4x
Chystám se číst1x