Génius Zdeněk Svěrák

Génius Zdeněk Svěrák https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/19441/bmid_genius-zdenek-sverak-7XN-19441.jpg 3 20 5

Kdo nezná Svěráka, není Čech, dal by se parafrázovat známý slogan. Zdeněk Svěrák je pojem, instituce, celonárodní poklad, symbol českého národa a češství… Kolik jen přídomků za třiasedmdesát let svého nesmírně plodného života dostal! Většina z nás ho "bere", mnozí ho obdivují a milují, protože i přes úspěchy, kterých dosáhl jako divadelník, scénárista, textař či herec, zůstal skromný, nenápadný, nearogantní, nevyvyšující se, zkrátka normální. A přitom ty úspěchy nejsou ledajaké! Stačí připomenout Zlatý glóbus a Oscara za scénář k filmu Kolja. Má neopakovatelné charisma jako inteligentní, moudrý a osvícený muž, má úžasný dar ukazovat neuvěřitelnou bohatost českého jazyka. Je nedostižný ve slovních hříčkách, dvojsmyslech, připodobněních a přirovnáních, které vystihují naši národní povahu, mentalitu, současnost vycházející z minulosti, zkrátka ono často přehlížené a mnohými dokonce potlačované "češství". Přitom ovšem zůstává hravý, lehký, úsměvný a schopný dělat si legraci z vážných témat. Jeho humor prezentovaný víc jak čtyřicet let na prknech Divadla Járy Cimrmana je nenapodobitelný, jemný, laskavý a neubližující. Zdeněk Svěrák je zkrátka velmi milý, lidský, dobrý a velmi tvůrčí člověk, o němž je radost psát. Kniha ho přibližuje ve všech jeho "podobách", tedy jako scénáristu, textaře, spisovatele, herce i velkého humanistu s bohatou charitativní činností.... celý text

Přidat komentář

MartinProtschke
14.01.2023 4 z 5

Pro mě takové shrnutí činností Zdeňka Svěráka, kterého obdivuju a líbí se mi jeho inteligentní humor a náhled na svět

kilometr
30.12.2019 3 z 5

Tvorbu pana Svěráka mám velmi rád a tak už o jeho dílu leccos vím.Tahle kniha mi příliš novinek neodhalila.60%.


Monike
16.01.2019 5 z 5

Skvely clovek, skvele napsane :-)

pagac17
19.07.2014

S velkou chutí jsem dočetl tuto publikaci od Dany Čermákové. Podařilo se jí podat doslova polopatě osobnost genia Zdeňka Svěráka. Považuji jej již nyní za nesmrtelného umělce po všech stránkách. Nechci se pustit do podrobnějšího komentáře k této knize. Ta se nedá jen číst, ale musí se studovat. Mám rád Svěrákovv dobré vlastnosti. Ty špatné ani nemá. Obdivuji jeho humor, který on sám považuje za kvalitu života. Sdílím s ním, i když jsem o něco starší senior, že starší věk si nemáme připouštět, stále bychom měli zůstat svými. S jeho postoji se osobně sžívám. Osobně jsem ho blíže poznal při televizním vysílání Magnesia Litera. Z¨účastnil jsem se jej osobně jako čtenář roku. Jeho vystoupení bylo velmi vtipné. Když se zmínil o tom, že v mládí přečetl celého Jiráska, padl mi opět do noty, poněvadž jsem učinil totéž. Na závěr se těším na další publistiku Zdeňka v celém rozsahu.

hojchna
18.09.2012 2 z 5

Zdeňka Svěráka mám ráda, ale tahle knížka mě moc nenadchla.. Když to shrnu, je tam až dost "rozhovorů" z časopisů, přehled Cimrmanových her, Svěrákových filmů.. Taková celkem o všem a o ničem.. Dalo mi to, abych ji vůbec dočetla..