Bílé město

Bílé město https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/344638/bmid_bile-mesto-pf9-344638.jpg 4 27 11

Gangsterova přítelkyně série

< 2. díl

Citlivě napsaný románový a pevnými konturami načrtnutý psychologický portrét ženy, která kvůli lásce k muži, jehož denním chlebem je zločin a násilí, ztrácí sebe sama a hledá vnitřní sílu, jak vzít život opět pevně do vlastních rukou. Dokáže zachránit nejen sebe, ale i svou malou dceru, se kterou zůstala sama? Kniha volně navazuje na titul Gangsterova přítelkyně.... celý text

Přidat komentář

kris.docekalova
10.01.2023 5 z 5

Knížka se mi moc líbila. Bylo to úplně něco jínýho, než na co jsem typicky zvyklá. Tím, jak je kniha tenká, přečte se v podstatě i za jeden večer. Příběh je jak rychlý projetí vlaku nástupištěm, ale zároveň pocit, který máte ze čtení je, že příběh je trochu natáhlý (v dobrém slova smyslu). Motá se to všechno kolem tak 2-3 stálejších lokalit a pár postav. Autorka si dávala záležet na detailech, to bylo zajímavý pozorovat a zároveň to dodávalo něco speciálního do příběhu. Měli jste vlastně pocit, že jste uvnitř knihy, protože jste si dokázali všechno představit do posledního detailu.
Po přečtení jsem zjistila, že je to druhý díl v sérii, ale v komentářích jsem se dočetla, že vlastně není nutné to číst po sobě. Asi proto to pro mě bylo hodně mysteriózní, protože jsem neměla kontext (který prý ale v prý knize není tak důležitý), ale to to dělalo ještě zajímavější.
Určitě moc doporučuju.

haki34
11.10.2022 4 z 5

(SPOILER) úlovek z Dobrovského - výprodej..taková jednohubka,na jeden večer. POkud ho ovšem chcete strávit ve společnosti mizérie...odporná vlezlá zima, plískanice, obleva, sníh. Pocitovka, umíte si to docela dobře představit. Samotné postavy zas až tak ne, přišly mi docela ploché (možná ale takové byly a měly být...)

Luxusní vila už asi tak luxusně nevypadá. Karin zdárně funguje jen na 50%, aby zabezpečila bazál pro dceru. A pizzu pro sebe velmi podobným slovem ...asi tak. Nesympatické prostředí, děj v podstatě stojící na místě, hlavní hrdinka taky nic moc. (poslíček pizzy byl asi hodně zoufalý).
tím, že jsem nečetla Gangsterovu přítelkyni, vůbec netuším, co bylo dřív..jaký byl život Karin, než potkala Johna, jaký byl život s ním, kdo to vlastně byl a a co dělal...(a možná bych se to nedpozvěděla ani z té první, ale přeci - gangster je široký pojem...). A ono mi to trochu chybí..třeba se i k té knize jednou dostanu.
Po mých denních zkušenostech z práce matky na koksu opravdu nemusím a nedokážu jim fandit...a celkově lidi s tímto životním stylem. Kdo čím zachází, tím schází. Nicméně toho negativního v knize bylo tolik (až na růžovou měkoučkou Terezu, která křičela z textu), že si knihu budu pamatovat déle.. Jedna velká studená mizérie. Až na živé, teplé mimino. A Karin, která se snad konečně tak nějak probírá do reality a běžného světa..
Konec otevřený skýtá možnosti do budoucna.

Mimochodem, po přečtení komentáře Zary (doporučuji !) jsem čekala na konci větší odvaz :) a z fleku můžu podepsat taky komentář KKlary.


Zara
05.10.2020 4 z 5

(SPOILER) Poučena z předchozí autorčiny knihy jsem očekávala přibližně totéž, čím se již dříve prezentovala a nebyla jsem vůbec zklamaná..
Pokud vám vyhovuje styl knih, kdy hrdin/a/ka na 240 stranách přechází z jednoho pokoje do druhého, pozoruje vločky sněhu za oknem, pronese zhruba pět vět,zevrubně popisuje pachy a jiné vjemy, aby potom na straně 241 vzal/a Remingtonku a zastřelil/a člověka, pak je tohle dobrá volba.

crazyslunicko
30.01.2020 4 z 5

Vzhledem k tomu, že jsem četla předchozí knížku gangsterova přítelkyně, chtěla jsem vědět jak to všechno dopadne. Všechno pro Karin bylo fajn, než ji umřel její gangster a ona má na krku malé dítě, které chtěl on. Finančák ji zabaví dům a ona nemá ani korunu. Neví co bude dělat, kam půjde a jak přežije. Ví jen to, že tady musí být pro ni. Pro Dream. Má hlad a její zima. Kamarádky se k ní obrátily zády.. Jediné co má jsou drahé kabelky a zbraně, ale těch se nenají. Ještě, že je tady poslíček s pizzou.
Velice příjemná jednohubka. Není to žádná romantika, ale realita. Když někdo žije v blahobytu a spadne na samé dno. Dostane se z toho? Půjde za rodinou, která ji zavrhla, kvůli jejímu vztahu s gangsterem? Proč ji nikdo z kamarádek nepomůže? Vždyť to byla její nová rodina...

nemer
23.05.2019 1 z 5

Severské podivno, tentokrát plné deprese. Kniha se mi nelíbila, od začátku do konce na mne svou atmosférou i obsahem působila ryze negativně. Jak mi jinde severské podivno nevadí, tady nastupuje opačný efekt. Z četby nemám vůbec dobrý pocit, v žádném směru. Gangsterovu přítelkyni jsem nečetla, číst ani nebudu. Doporučuji pouze v případě, že si chcete "užívat" nihilistickou atmosféru a tísnivý pocit. Nejsem čtenář romantických story, ale tady té deprese bylo už i na mne příliš. Hlavní hrdinka je člověku protivná, ačkoli ji asi nelze z ničeho vinit, pravděpodobně lze její jednání vysvětlit traumatizací a totální rezignací, možná právě proto je knížka tak strašná, v budoucnu se k ní rozhodně vracet nebudu. I v těch nejhorších příbězích o lidské krutosti, utrpení a neštěstí zpravidla najdete něco, alespoň záblesk naděje, ale tady? Strohost vypravování atmosféru zmaru ještě umocňuje.

KKlara
19.07.2018 5 z 5

Knihu jsem cetla hned po Gangsterove pritelkyni. Urcite lze cist samostatne (neni to, ze by pro cteni Bileho mesta byla nutna znalost neceho z predchozi knihy), ale cte-li se za sebou, dotvori to pribeh. V G. pritelkyni je to jedna velka party (ne doslova), v Bilem meste je to kocovina.
Trochu me iritovala hlavni hrdinka zpusobem, jakym se k zivotni situaci (ne)postavila, ale kdyz clovek tohle neresi, souciti se zoufalstvim.
Jinak stylove skvela kniha. Hezky jazyk, diky kteremu citite, jak se vam vlocky rozpousti na obliceji a rty okoravaji mrazem. Jen skoda, ze jsou ty knizky tak kratke (i kdyz ta strohost je soucasti), jen tim chci rict, ze jsem se zacetla po ceste z prace a o pulnoci docteno. Chtela jsem v tom bilem meste s Karin jeste chvili byt.

Kattulli
13.02.2018 4 z 5

Přesto, že se jedná o volné pokračování Gangsterovy přítelkyně, doporučovala bych si první díl určitě nejdřív přečíst.
Já mám tento prostý, severský styl psaní prostě ráda. Krátké věty, tuhle myšlenka, támhle kulisa. Syrově napsané skutečnosti. Oproti prvnímu dílu je tu mnohem více akce - Karin už prostě musí jednat a ne jen přemýšlet. Není již zodpovědná pouze sama za sebe, ale i za své dítě. A přesto, že se zhroutil celý její svět a vše se obrací proti ní, vede ji stále jakýsi pud přežití a jde dál.
Kniha je opět velmi upřímná, realistická, stručná, na nic si nehraje a snadno se čte.

Margie94
10.12.2017 3 z 5

No...upřímně nevím, co si mám o této knížce myslet. Nečetla jsem první díl, ale to myslím není faktor, který by mi příběh jakkoliv pokazil. Jedná se o velmi chladný, syrový příběh o ženě, která přišla o manžela, který se neživil zrovna legální činností. Žila si v luxusu a teď spadla na největší dno, ze kterého se snaží odrazit. Při čtení na vás doslova dýchá chlad, strach, smutek a zoufalost. Je zde detailně popsán mateřský vztah matky a malé dcerky, které se snaží po šoku vzpamatovat a začít žít nový život. Díky krátkým kapitolám knížka odsýpá, je docela čtivá a tak akorát "dlouhá". Dle mého takový průměr. Tedy dávám 3*

whiolet
22.11.2017 4 z 5

Kniha měla výbornou mrazivou atmosféru a obešlo se to dokonce i bez vraždy.
Kniha je celkem o ničem a přesto je z toho cítit všechno!
Četla jsem jí převážně v autobuse při cestě do práce a její čtení jsem si užila.

Pavelina
20.10.2017 5 z 5

Určitě se musím k prvnímu dílu vrátit. Odosobněná er-forma, detailní popisy a "bouřková mračna" dějového spádu na obzoru v hlavě začnou promítat film. Kniha se čte jedním dechem... Autorčin styl rozhodně stojí za povšimnutí

Marcela52
04.07.2017 5 z 5

Kniha navazuje na úspěšný titul mladé švédské autorky Gangsterova přítelkyně, proto jsem byla zvědavá, zda i pokračování bude stejně dobré. Knihu jsem přečetla za dva dny, protože úsporné a zdánlivě jednoduché líčení problémů mladé ženy, která se ocitne v luxusní vile sama s malou dcerkou, je opět vynikající. Myslím, že švédská literatura má opět o jednu talentovanou autorku více.

Štítky knihy

mafie švédská literatura

Autorovy další knížky

Karolina Ramqvist
švédská, 1976
2016  66%Gangsterova přítelkyně
2017  75%Bílé město

Kniha Bílé město je v

Přečtených35x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených2x
Knihotéce25x
Chystám se číst20x
Chci si koupit4x