Gábi, schovej se!

Gábi, schovej se! https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/518023/bmid_gabi-schovej-se-vGq-518023.png 4 9 4

Gábi je obyčejné a šťastné děvče, které žije obyčejný a spokojený život v zapadlém městečku kdesi na Slovensku. Její život se ale velmi rychle mění. V Evropě totiž začala druhá světová válka. Jednoho dne nacisté dorazí i do jejího rodného městečka a hledají mladé dívky. Gábi se dostává do reálného smrtelného nebezpečí. Musí se okamžitě schovat Prostřednictvím jednoduchého vyprávění autorka sleduje změny v každodenním životě jedné židovské rodiny a líčí postupné zhoršování jejich životních podmínek za druhé světové války (nucenou školní segregaci, uzavření škol, zákaz vycházení, rozpad přátelství a obecně sociálních vazeb atd.), vše ale podává s nadějí a vírou v lepší časy. Kniha je určena čtenářům od 9 do 13 let a v patnácti kapitolách čerpá z reálných zkušeností matky autorky, která vypráví o době, kdy hra na schovávanou nebyla pouze dětskou zábavou.... celý text

Literatura světová Historie Pro děti a mládež
Vydáno: , Portál
Originální název:

The Secret of Gabi's Dresser , 1992


více info...

Přidat komentář

Knihomura
14.12.2023 3 z 5

Za mne slabší...

Knihotyna
28.07.2023 5 z 5

Kniha, která nás zavede do prostředí Slovenska během 2. světové války. Do rodiny Židů, kterým se pomalu mění celý život.

Vypravěčem je Gábinka, mladá slečna, která žije s rodiči v malé vesničce, těší se z každého dne - ráda tráví čas s rodiči, ale i se svými kamarády, ráda čte, hraje šachy s tatínkem, pomáhá kolem hospodářství. A vše se od roku 1939 začíná měnit. Gábinka s rodiči jsou Židé. Přichází zákazy a zákony, které Židy omezují, Gábinka si myslí, že v jejich vesnici se to stát nemůže, ale i zde se k nim pomalu začínají všichni otáčet zády. Ti kdo jim včera byli blízcí je další den neznají.

Co se mi líbilo:
- vyprávění - babička vypráví vnoučatům - "schovávaná" - proč se ona kdysi musela schovat a kam?
- inspirováno skutečnou událostí
- krásně vykreslené dějiny pro malé čtenáře - co byla 2. světová válka, Křišťálová noc, Židé - zákony, zákazy, pracovní tábory, holocaust, útěk, strach
- celý příběh - byť je neuvěřitelně smutný a dojemný - se nese v čistém duchu - není zde přehnané násilí či detaily, ale i tak si děti udělají "první obrázek" toho, co se v této době dělo - obohaceno o to, že se jedná příběh z našeho území :)
- neuvěřitelná odvaha a pospolitost rodiny Gábinky

Kniha na mě svým klidným stylem zapůsobila jako balzám v těžkých časech - jako dospělí tohle téma známe a četli jsme jistě mnohé knihy z této doby - tady však čtenář stále doufá, necítí neklid, ale naději! Čtenáře kniha nevyděsí (krutostí války), ale poučí (mimo jiné i silou lidských vztahů)!


JanaDor
22.06.2023 5 z 5

Věřím, že příběh děti zaujme a budou chtít pochopit nepochopitelné. Určitě knihu dětem kupte nebo půjčte z knihovny. Je velmi dobře napsaná, aby děti poznaly, co je dobro a co zlo. Myšlenky Gábi jsou dětem blízké, protože jsou na stejné úrovni. Nejen děti musí pochopit, že segregace lidí, kteří se ničím neprovinili, je špatná. Děkuji, za tuto hezkou a zároveň jemně smutnou knihu.

markej
21.06.2023

Knížka, která je určena pro děti od 9 let a v autobiograficky laděném příběhu přibližuje příběh autorčiny maminky a babičky odehrávající se na moravsko-slovenském pomezí.

Gábi pochází z židovské rodiny a popisuje atmosféru počátku války v jejich vsi nedaleko Beskyd.

Knížka by se někomu mohla zdát možná až příliš školometská, ale mně se líbí, že se určité věci z prostředí židovského způsobu života vysvětlují, a děti se proto v textu lépe orientují.

Je jasné, že takových knížek už byla napsána spousta, ovšem myslím, že stále platí, že není od věci si tyto události čas od času připomínat a tím si uvědomit, co všechno se může stát a co je de facto stále aktuální.

Hodnocení: 4* z 5*

Štítky knihy

Židé pro děti od 9 let holokaust, holocaust dějiny pro děti a mládež

Autorovy další knížky

Kathy Kacer
kanadská, 1954
2023  80%Gábi, schovej se!
2015  80%Kúzelník z Auschwitzu
2015  80%Tajomstvo príborníka
2015  0%Noční špióni

Kniha Gábi, schovej se! je v

Přečtených12x
Čtenářské výzvě3x
Chystám se číst12x
Chci si koupit6x
dalších seznamech5x