Fritz Kolbe - Špion uvnitř Třetí říše

Fritz Kolbe - Špion uvnitř Třetí říše https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/142835/fritz-kolbe-spion-uvnitr-treti-rise-142835.gif 4 2 1

V červnu roku 2000 byly v USA otevřeny dosud neznámé archivy. Mezi nimi byl objeven i soubor 1600 přísně tajných dokumentů prvořadého významu od úředníka německého ministerstva zahraničí Fritze Kolbeho alias George Wooda. Přesto jméno Fritz Kolbe téměř nikdo v Německu dodnes nezná. Německé veřejné mínění po válce nikdy neuznalo zásluhy tohoto „zrádce“. Kniha Lucase Delattra vychází z autentických dokumentů a svědectví. Rekonstruuje pozoruhodný příběh Fritze Kolbeho a přináší množství neznámých informací o nacistickém Německu, o životě obyčejných Němců i nejvyšších nacistických pohlavárů.... celý text

Literatura světová Literatura faktu
Vydáno: , NLN - Nakladatelství Lidové noviny
Originální název:

Fritz Kolbe - un espion au coeur du III , 2005


více info...

Přidat komentář

1amu
16.11.2019 4 z 5

Komentář bude směsí dojmů z této knihy a díla dalšího od Andrease Kollendera:Agent Kolbe. U druhé jmenované knihy jsem měl dojem, že jde o sci-fi. Až tato kniha mě přesvědčila, že nosná postava - přesvědčený antinacista Fritz Kolbe, bývalý vice konzul v Jihoafrické republice do r.1939 byl hrdinou II.světové války "z masa a kostí".
Vyhlášení válečného stavu Německu ze strany Velké Británie a Francie znamenalo, že se na jejich stranu postavila i JAR. Kolbe odchází zpět do Německa, kde pracuje v méně významné funkci na říšském ministerstvu zahraničních věcí. Ale přes něj prochází mnoho důležitých dokumentů a Kolbe si uvědomí, že by je mohl nabídnout Britům. Ti mu nevěří, obrátí se tedy na Američany v Bernu. Starý Lišák Allen Dulles si brzy uvědomí jaký získal trumf do rukou a ještě k tomu zdarma.
Historie nepostavila v Německu Kolbemu pomník. Ironie osudu tomu chtěla, že dožíval v emigraci ve Švýcarsku jako zrádce "Říše".
Kniha se čte dobře, je zajímavé, že USA uvolnily archivní dokumenty o činnosti Kolbeho až 29 roků po jeho smrti.

Autorovy knížky

Lucas Delattre
francouzská, 1965
2005  70%Fritz Kolbe - Špion uvnitř Třetí říše

Kniha Fritz Kolbe - Špion uvnitř Třetí říše je v

Přečtených3x
Knihotéce2x
Chci si koupit1x