Friluftsliv

Friluftsliv https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/517360/bmid_friluftsliv-9SE-517360.jpg 4 14 7

Skandinávský průvodce životem venku. Kompletní průvodce konceptem friluftsliv, severským tajemstvím, jak se uvolnit a hlouběji se propojit s přírodou. V této knize představuje švédsko-americká autorka Linda McGurková čtenářům bohatou škálu skandinávských zvyků a praktik, které nám mohou pomoci zpomalit a trávit více času venku. Friluftsliv, outdoorový bratranec severského hygge, je to, co místní lidé dělají venku předtím, než se pak posadí ke krbům, zapálí svíčky, zabalí se do deky a usrkávají horkou čokoládu. Od radostí léta, kdy chodíme do lesa na borůvky a pozorujeme ptáky, přes rady, jak si na zahradě zasadit svůj rituální strom a naučit se rozdělávat oheň bez zápalek a zapalovače, až po rady, jak zůstat i v zimě venku krásně v teple a otevřít se silám přírody, díky kterým zlepšíme své fyzické i duševní zdraví a vztahy s ostatními lidmi. Dozvíte se také, proč bychom měli trávit více času venku a jak by to mělo probíhat, jak se naučit díky frilufstliv čelit stresu, úzkosti, depresi a vyhoření. Nechybí ani praktické tipy a rady, jak si venku vařit, jak vyčistit vodu, jak udělat správně ohniště a mnoho dalšího, včetně několika receptů.... celý text

Cestopisy a místopisy Osobní rozvoj a styl Ekologie, živ. prostředí
Vydáno: , Jota
Originální název:

The Open-Air Life , 2022


více info...

Přidat komentář

Vesmich
04.01.2024 4 z 5

Hodně jsem se nasmála, ale to bude tím, že už jsem na světě dlouho. Pro unaveného městského člověka, který celý den soutěží o to, kdo dřív, rychleji a výš, je celý den připojený k síti, to může být pěkné čtení. Rozhodně je to graficky příjemný a takticky rozčleněný text podle živlů - voda, vzduch a tak. Jinak je to skutečně text plný rad jako - když spíte venku, dejte si pod sebe podložku, ranní vycházka je nejlepší, pijte čaj z jitrocele...no...bude to tím věkem (mým)...toto kdysi vydala snad Spořitelna nebo pojišťovna pod názvem Můj zálesácký zápisník...

tracey9
03.11.2023 5 z 5

Friluftsliv od Lindy Åkesonové McGurkové nám přibližuje další ze severských trendů. Po hygge a lagomu je tady Friluftsliv! Slovo friluftsliv by se dalo přeložit jako život na čerstvém vzduchu a proto se tato nová publikace věnuje především tipům, jak do svého života dostat více aktivit mimo domov, různým receptům na ohýnek, tipům na oblečení a nejrůznější vybavení.

Konečně je tu trend friluftsliv! Tenhle koncept jsem zaznamenala už před pár lety, protože narozdíl od hygge a lagomu se hojně provozuje v mém milovaném Norsku ovšem jak nám autorka přibližuje, jedná se i o velký švédský fenomén. Zpracování knihy se mi moc líbilo a líbilo se mi podívat se i na historii friluftsliv. Myslím, že je to koncept, který se dá využít v každé zemi, ta naše má však výhodu, že podobně jako seveřané, máme zálibu v chataření a chalupaření. Navíc nepotřebujete žádné příliš drahé a speciální vybavení, abyste prostě vyrazili na ranní procházku a to ostatní se pak možná prostě přidá

Knihu hodnotím 5 z 5 a moc doporučuji! :)


Martule44
03.11.2023 3 z 5

Pro mne trochu zvláštní kniha , i když jak tu ostatní píší, vezme vás do přírody, vypnete, najdete tu i užitečné rady...ale já si vždy myslela , že člověk z přírody vzešel a některé, zde popisované věci mi nepřijdou tak neobvyklé. Zajít si v přírodě na "vézu"? Přece když musíš,tak musíš :-) Houby, procházky, koupání v řece? ....Asi jsem však nikdy nepřemýšlela o tom,že by to nešlo nebo že by to bylo tak výjimečné. Já v tom svým způsobem vyrostla. Kniha je krásně napsaná a patrně se v ní kde kdo najde, protože způsob života lidí se mění. Všeho je dost, s komfortem lidé lenivějí, mají vše na dosah a časem bude i zázrak vyjít do přírody a naslouchat těm ptákům či ševelení stromů nad hlavou, vnímat přírodní živly jako takové.
Ač jsem se snažila svým dětem předat něco ze svého dětství a musely útrpně snášet mou snahu vést je ke sportu, výšlapům, k horám, sednout do lodi i spát pod stanem... přiznávám, že už dnes neumějí strávit den hraním her venku aniž by měli mobil v ruce. Já strávila dětství převážně venku, na kole, s partou kamarádů a dostat zaracha,mít zákaz vyběhnout s balónem v ruce na hřiště, to byla katastrofa!
Dnes je to pravda jiné... a podobných knih jako je tato, bude zřejmě přibývat, abychom si uvědomili, jak prosté a úžasné je splynutí s přírodou, nebo jak osvěžující je vyrazit nejen na procházku, ale po výšlapu znaveně usínat ve spacáku s nebem nad hlavou, ráno se probouzet do zpěvu ptáků a se studeným nosem sledovat, jak se zvedá mlha z lesů či vám smáčí rosa z trávy první ranní kroky.
Příroda je náš věčný učitel a díky ní je život nádherný. Jen si to musíme uvědomit :-)

soukroma
06.10.2023 3 z 5

Už sám název je uhrančivý..., a vlastně docela srozumitelný: život na volném luftu. Letem světem pevně zakořeněným severským pojetím užívání si na vzduchu, s nezbytným přispěním i dvou dalších živlů: vody a ohně.

okeey
26.08.2023 5 z 5

Kniha, u které jsem se ,,procházela po skandinávské přírodě, poslouchala cvrlikání ptáků a prožívala přítomný okamžik", tak moc mě vtáhla. Nejen že tu najdeme spoustu zajímavých informací a užitečných rad, ale pojem ,,friluftsliv" je vysvětlen ze všech stran a navíc nás knihou provází krásná grafika a celkové precizní zpracování knihy. Četla jsem ji s hlavou v oblacích a krásně jsem u ní vypla hlavu, vám doporučuji to samé.

Gurtha
02.08.2023 4 z 5

Knížka je krásná přehledná, se spoustu praktickými radami (i když má smysl učit Čechy houbařit?).
Jako člověk co chodil do turisťáku jsem zde nic moc nového nenašla, ale pro někoho, kdo se přírody spíš bojí to může být pěkný začátek.

Megynka
26.07.2023 4 z 5

Já takovéhle knihy prostě miluju! Dozvíte se tolik zajímavých věcí (viz anotace) a máte úplnou chuť zpomalit svůj dosavadní život. Jak stále říkám, lidem strašně moc chybí příroda. Díky všem těm moderním technologiím jsme se zavřeli doma a žijeme úplně jiné životy, než dřív. Někomu to nevadí a někdo se zase snaží vrátit se k tomu, co bylo - zkouší farmařit, hodně cestuje na vlastní pěst apod. Mě samotné ta příroda chybí hodně a dnes a denně přemýšlím, jaké by to bylo mít nějakou svou farmu, nebo žít v nějaké z těch zemí, kde technologie stále ještě neexistují...
.
Tato kniha je pro všechny milovníky přírody a života venku. Najdete tu spoustu velice zajímavých věcí, rád a tipů. Jaké květiny můžete jist, jak vystoupit z komfortní zóny a proč je třeba super udělat si jednou za čas procházku naboso? Jediné, co mi v knize asi chybí, je více reálných obrázků přírody. To vždy dokáže navodit úžasnou atmosféru...
.
Zklidnit tělo, zklidnit mysl. Věřím, že každý by si měl zkusit měsíc někde na samotě v horách, alespoň jednou za život. Tak do toho!

Autorovy knížky

2023  76%Friluftsliv

Kniha Friluftsliv je v

Právě čtených1x
Přečtených17x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce33x
Chystám se číst31x
Chci si koupit10x
dalších seznamech1x