Fráňa Šrámek

Fráňa Šrámek https://www.databazeknih.cz/img/books/63_/63252/frana-sramek-63252.jpg 4 5 2

Monografie Františka Buriánka sleduje celou rozlohu Šrámkovy tvorby a hledá její ideově a umělecky průbojné hodnoty. Sleduje ovšem i životní cestu básníkovu a základní impuls, jejž jí dalo přátelské seskupení mladé básnické generace kolem S. K. Neumanna na počátku minulého století. Šrámek byl označován za básníka mládí a lásky a byl přitom zdůrazňován jeho vitalismus a sensualismus. Monografie samozřejmě pozorně zkoumá tuto osobitou stránku Šrámkova díla. Ale nezakrývá si jí i tu část jeho tvůrčí cesty, která se s mládím už rozloučila a vyústila do klidné moudrosti zralého zkušeného muže a zakotvila v rodném soboteckém kraji. Vedle literárněhistorického portrétu a výkladu díla monografie uvádí jako dokumenty ukázky z mnohostranného díla šrámkova i z jeho korespondence, v další části pak i nejvýznamnější hlasy o Šrámkovi. Bohatý obrazový materiál i bibliografický a poznámkový aparát dotváří odbornou hodnotu knihy. Vydáno k 105. výročí narození a 30. výročí úmrtí F. Šrámka. 1. vydání.... celý text

Přidat komentář

mahdal
26.08.2021 4 z 5

Velmi pěkná a erudovaná práce o Šrámkovi. Přečíst si monografii o něm mě podnítila knížka pojednávající o vztahu Čapka a Šrámka. Chtěl jsem zjistit, jaký to byl vlastně umělec. Nevím, zda se to dá z monografie vyčíst, spíše z jeho díla.
Tato monografie je rozdělena do několika částí, ať už část pojednávající přímo o Šrámkovi a jeho tvorbě nebo výběr z jeho textů. Texty jsem nečetl, nemám tyto výběry rád, radši si vezmu jeho celou sbírku.

Knihu určitě doporučuji i přes dobově podmíněné pasáže (o socialistickém uvědomění básníka apod.).

eraserhead
26.04.2011 4 z 5

Opravdu vědecká práce, takřka dokonalý ucelený pohled na život, dílo a myšlenky buřičského básníka a spisovatele Fráni Šrámka.