Foucault a Deleuze: O těle, experimentu a etice

Foucault a Deleuze: O těle, experimentu a etice https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/395322/mid_foucault-a-deleuze-o-tele-experimen-9QW-395322.jpg 4 1 1

Cílem předložené monografie je uvedení do díla Michela Foucaulta a Gillesa Deleuze, zejména co se týče jejich uvažování o povaze vztahu jedince a společnosti. Toto vymezení slouží jako širší rámec pro následné vyznačení specifického pojetí etiky tak, jak se promítá ve Foucaultově „hermeneutice subjektu“ a v Deleuzově „etologii“. První část knihy má formu reflexe Foucaultových analýz psychiatrického diskurzu s ohledem na tematizaci vzájemné provázanosti témat „zdravé mysli“, „poslušného těla“ a „morálky“. Této reflexi je následně dodán širší rámec pozdějších Foucaultových úvah o různých způsobech vládnutí, přičemž nemohou být nechány stranou motivy singularity existence a experimentu, které konotují transverzální překračování daných norem. Druhá část monografie je věnována Deleuzovi, protože pro něj je etika vždy věcí našeho těla, respektive ohledáváním toho, co naše tělo dokáže, a tedy i rozšiřováním schopností našeho těla – experimentálního utváření našeho života. Experimentální utváření nás samotných se odehrává skrze událost, která je něčím, co nelze anticipovat, což vede k tematizaci vztahu mezi etikou a událostí. Monografie se tak snaží poukázat na fakt, že Foucaulta a Deleuze spojuje boj proti smutným vášním a resentimentu, boj proti veškerým formám podmanění.... celý text

Filozofie
Vydáno: , Togga
více info...

Přidat komentář

kamibe
26.05.2020

Pátrala jsem po Foucaltově knize Slova a věci, chtěla jsem si ji koupit u Megaknihy, ale měli ji jen ve slovenštině, a přestože mám tento jazyk ráda a nevadí mi číst knihy ve slovenštině, tak v tomto případě jsem se toho trošku obávala, přeci jen půjde nejspíš o docela obtížné čtení... Nu a nechala jsem se zlákat anotací k této knize, myslela jsem si, že to bude jakýsi úvod do myšlení pana Foucalta a pak že se mi jeho knihy budou tím lépe číst. Ale jsem zklamána. Jde o velmi důkladné rozebírání několika Foucaultových knih a jejich porovnávání s podobně laděnými knihami druhého spisovatele. Zkusila jsem to číst selektivně, vyhledávala jsem místa, kde je zmiňován Foucault a tato jeho kniha, ale shledala jsem, že je to pro mne čtení obtížné, že na to prostě nemám a přestávalo mě to zajímat.
Skláním se před kapacitou Charvátova mozku, který je schopen přečíst řadu knih a pak je takto zkoumat, ale jeho větám hodně často nestačím porozumět. Například na str. 139 jsem očekávala, že se dozvím něco pro mne podstatného v části Shrnutí. Ale po přečtení následujícího souvětí, které je tak dlouhé, že jsem nejprve měla chuť část vynechat, jsem to vzdala:
"Poté, co v mnoha svých dílech analyzoval normativní morální kódy a jejich konstituci, ať se již jednalo o psychiatrický útulek (celá první část knihy je nesena právě výkladem tohoto tématu, viz vliv psychiatrie na morálku atd. - v tomto ohledu bylo návodné začít analýzou Canguilhemovy analýzy vztahu normálního a patologického, která otevřela prostor úvah, v jejichž rámci jsme se, přes Psychologii a duševní nemoc, Dějiny šílenství až k přednáškám o psychiatrické moci, zabývali právě, byť poněkud nepřímo, vztahem psychiatrie a morálky), zrození kliniky, analýzu delikvence či sféru biomoci."
Je pro mne úsměvné, že nejvíce přínosná byl pro mne odkaz č. 84 uvedený u závorky, neboť pod čarou jsem si mohla přečíst citaci jedné z myšlenek Foucaultových, což ke mně mluvilo srozumitelnějším jazykem a tím víc se těším, až se do Foucalta budu moci začíst.
Neměla jsem chuť vracet se zpět, abych si přečetla analýzu něčí analýzy. Navíc mi připadá, že věta, pokud pominu obsáhlou závorku, postrádá ukončení.
Takže jsem došla k závěru, že tohle opravdu není nic pro mne. Odkládám ji nedočtenou a určitě se k ní vracet nebudu. Zajímají mě názory a myšlenky Foucaultovy, nikoli názory o Foucaltovi od někoho jiného

Kniha Foucault a Deleuze: O těle, experimentu a etice je v

Přečtených3x
Knihotéce4x
Chystám se číst3x
Chci si koupit1x