V zákulisí světů

V zákulisí světů https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/51919/v-zakulisi-svetu-51919.jpg 4 13 3

Flotila světů série

< 2. díl

Loutkáři již dlouho usměrňují běh světa. Nyní však přichází tajný agent Sigmund Ausfaller, aby chránil pozemské zájmy proti konspiracím namířeným proti Zemi. Je paranoik, což je nejlepší kvalifikací. A nachází i sobě rovného - Nessuse organizujícího zrádce a protivníky Země v zájmu loutkářů, nejstarší civilizace, která vyvinula brilantní technologie. Sigmund odjakživa věděl, že jednou špatně skončí, a teď nabývá jeho osud tvaru. Nikdy by si nedovedl představit, kam až jej vyšetřování zavede, nebo že jeho osud splyne s osudem celého světa.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Baronet
Originální název:

Juggler of Worlds


více info...

Přidat komentář

ludek.n
27.11.2023 4 z 5

Loutkáři opustili Známý vesmír a nechali za sebou agenty, kteří mají zamést všechny stopy po jejich exodu. Jen jediný muž, Sigmund Ausfaller, paranoik, který podezírá všechny mimozemská rasy z konspirační činnosti proti Zemi, dokáže prokouknout jejich zastírací manévry. Román V zákulisí světů není pokračováním Flotily světů, ale je paralelou, která nahlíží na události z druhé strany. Jestliže jsme v předchozím společném díle Larryho Nivena a Edwarda M. Lernera nahlíželi na Známý vesmír z pohledu Loutkářů a jejich zotročených lidských kolonistů, nyní se na totéž díváme očima pozemšťanů, především tedy Sigmunda Ausfallera. Co se týče dějové linky, posuneme se za horizont Flotily světů jen o málo dále, což ovšem dílku nic neubírá na napínavosti a rozmanitosti. Příběh se totiž ubírá po úplně jiných stezkách, všímá si jiných postav a okamžiků, nachází zcela nové souvislosti a vyvozuje z nich i jiné závěry. Je úžasné sledovat, jak autoři dokázali do pevně daného rámce vplést novou osnovu a s jakou lehkostí přidali k původní zápletce zcela originální situace, byť si v některých případech vypomohli starými povídkami Larryho Nivena z konce 60. let.

Bašťák
03.08.2021 5 z 5

Jedná se v podstatě o paralelní román, který dějově propojuje a vysvětluje několik povídek z Neutronové hvězdy a dění kolem Flotily světů. Oba díly Flotily světů hodnotím jako výborné a je velká škoda že česky zatím nevyšly další díly Destroyer of Worlds, Betrayer of Worlds a hlavně Fate of Worlds: Return from the Ringworld, který doplňuje a uzavírá i sérii o Prstenci, což by bylo určitě velmi zajímavé čtení.


Predator3313
15.01.2020 4 z 5

Kniha dějově předchází děj všech ostatních, ale postupně dohání flotilu světů a doplňuje neutronovou hvězdu, navíc spoustu věcí vysvětluje. S toho důvodu je třeba mít tyto knihy přečtené, jinak budou unikat spojitosti.
Bohužel mi celkem dlouho trvalo, než jsem se začetl a první polovina knihy se mi hrozně vlekla, pak už to bylo lepší a konec jsem už dočítal jedním dechem.

Autoři knihy

Larry Niven
americká, 1938
Edward M. Lerner
americká, 1949