Flotila světů

Flotila světů https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21764/flotila-svetu-21764.jpg 4 22 6

Flotila světů série

1. díl >

Larry Niven se spojil s dalším významným autorem SF, E. M. Lernerem, s vynikajícím výsledkem - jejich předehra k Prstenci je snad nejlepším dílem celého cyklu. Kristen Quinn-Kovacs zaujímá vedoucí úlohu - zachránila předky z vesmírné lodi a poskytla jim nový svět. Výbuch supernovy a zničující radiace však přinutí Obyvatele k útěku. Berou si sebou i své planety - Flotilu světů. Kristen se vydává na průzkum a přitom narazí na dávno zapomenutou historii, a její objev otřese samotnými základy světů... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Baronet
Originální název:

Fleet of Worlds


více info...

Přidat komentář

ludek.n
27.11.2023 4 z 5

Po řetězovém výbuchu supernov v centru galaxie hrozí Známému vesmíru zkáza. První na toto nebezpečí reaguje mimozemská rasa Loutkářů, která se s flotilou světů, jimž vévodí jejich Rodná, vydává do bezpečí. Jejich cesta však nebude tak přímočará a bezproblémová, jak si na jejím začátku Loutkáři představovali. Larry Niven odstartoval loutkářský exodus už v roce 1966 ve své povídce V jádru, kam vyslal Beowulfa Shaeffera. Jen o rok mladší je pak průzkumník Nessus, který se v povídce Neškodná zbraň postavil Kzinům po boku lidí. A s lidmi Ness pracuje i ve Flotile světů, jen jeho úloha je o poznání rozporuplnější a jeho sympatie k lidem méně vyhraněné. Co mi tak trochu nedávalo smysl, je na všechny strany proklamovaná nehrdinská povaha až zbabělost Loutkářů a proti tomu jejich agresivní chování vůči posádce Dalekého snu, zotročení jejich potomků a militantní záměry vůči Gw´othům. Možná je tato disproporce dána spoluautorstvím Larryho Nivena s Edwardem M. Lernerem, kde bych si tipnul, že prostředí, techniku a reálie definoval jeden a zápletku pak osnoval druhý z nich. Ať už je to ale jak chce, podařilo se jim napsat napínavý příběh, který má jiskru, opravdové hrdiny i chvilku k zamyšlení.

čef
06.11.2022 4 z 5

Vyspělá sci-fi kniha, autoři už toho předtím napsali mnoho. Pro mne však tento druh literatury moc není, fantazie už bývají vyčpělé a většinou jde jen o to, na jaké větvi vývojového stromu se ten který příběh nachází. Zde to vzali autoři z gruntu a stěhují planetární soustavy pryč z galaxie a mají proto hromadu problémů. Můj problém je, že mne to moc nebavilo.


Bašťák
14.04.2021 5 z 5

Součást světa Známého vesmíru. Oceňuji hlavně detaily ze života Piersonových loutkářů a jejich Flotily světů. Překvapením je existence Kolonistů a celé to dění kolem PR4 je docela zajímavé. Možná kdyby to psal jenom Niven bylo by to o trochu drsnější a temnější, ale i tak velmi dobrá sci-fi. Celkově nové setkání s Nessem mě dost bavilo.

Predator3313
21.12.2019 5 z 5

Jak už bylo zmíněno, pro neznalce to možná nebude tak zábavné, nicméně pro ty co četli neutronovou hvězdu a prstenec je to dobré a dost věcí se tu vysvětlí.
Nicméně je tam i pár věcí co si trochu odporují z předchozími knihami, ale nic vážného.
:D no a nvm kdo tady psal ten popis knihy, ale asi tu knihu nečetl, protože to vůbec neodpovídá té knize.

Sakulnikov
10.07.2016 4 z 5

Asi to chce znát předchozí knihy ze Známého vesmíru, ať je jasné, co jsou Loutkaři zač, ale pro znalce dobré.

Jack Bauer
28.01.2012 3 z 5

Hard SF ze ságy Prstence, kvalitně odvedené řemeslo, bohužel žádná akce, dějová stránka ustupuje před popisnou, bohužel pro čtenáře na úkor čtivosti. Gradace děje nulová. Asi jsem měl začít číst prvně Prstenec, seznámit se s prostředím a pak číst tento prequel. Sci-fi je to výborná, ale nic se tam téměř neděje a pro mě jako neznalce celé ságy nicneříkající.

Autoři knihy

Larry Niven
americká, 1938
Edward M. Lerner
americká, 1949

Kniha Flotila světů je v

Právě čtených1x
Přečtených35x
Doporučených3x
Knihotéce42x
Chystám se číst13x
Chci si koupit5x