Finklerovská otázka

Finklerovská otázka https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/112761/bmid_finklerovska-otazka-5vq-112761.jpg 3 51 8

Julian Treslove je bývalý zamestnanec rozhlasovej spoločnosti BBC, jeho niekdajší spolužiak Samuel Finkler je filozof a trio dopĺňa ich bývalý učiteľ, český emigrant Libor Ševčík. Dvaja z nich ovdoveli a tretí má podobnú, hoci menej tragickú, ale už trojnásobnú skúsenosť. Stretávajú sa na večeri v Ševčíkovom luxusnom londýnskom byte, kde rozjímajú nad svojimi životmi. Jacobson s pichľavou iróniou opisuje postavenie muža v modernom svete, situáciu súčasných britských Židov, ako aj peripetie priateľstva medzi mužmi. Román získal cenu The Man Booker Prize 2010. Kniha je na prvý pohľad vážna i smutná, no miestami až tragikomická.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Marenčin PT
Originální název:

The Finkler Question , 2010


více info...

Přidat komentář

Greenfingers
29.01.2021 4 z 5

Kniha k pobavení a současně i k zamyšlení. Místy absurdní, místy černý autorův humor mi konvenoval. Téma židovství bylo rozebráno že všech možných aspektů, také jsem se o něm nemálo zajímavých věcí dověděl.

knihomolka525
31.05.2020 1 z 5

Kniha mě nijak neoslovila.Je příliš specifická.Místy i vtipná ale nadmíru se zaobírá náboženstvím.Jsem zarputilý ateista.To na vysvětlenou.Ale nechme každému ,co jeho jest.Je moje krédo.Ale musím zdůraznit že mě nadchl velmi dobrý překlad.


zdenaR
11.09.2019 4 z 5

Tento příběh bych opravdu nenazvala humoristickým románem, nanejvýš tragikomickým.
Kniha k zamyšlení, stojí za přečtení.
Možná bych trochu ubrala stran, ale četla se mi dobře.

petrarka72
01.09.2019 5 z 5

Vina - úzkost - smutek - vědomí smrtelnosti - schopnost řešit vyvolenost národa stejně intenzivně jako nesmrtelnost chrousta - smysl pro humor. Řešení finklerovské čili židovské otázky "gójským klukem" Treslovem, inspirované bizarním přepadením, plus závěr životní pouti jeho přátel a inspirátorů Ševčíka a Finklera. Jistěže ne všechno je v této knize k popukání - ale přistihla jsem se, že se při čtení nepřetržitě usmívám. Zdá se, že trojlístek explicitně židovských knih, těšících se u mne mimořádné oblibě (Roth: Portnoyův komplex, Singer: Nepřátelé, příběh lásky a Heller: Bůh ví), doplňuje další nesmrtelný kousek...

Kutcho
17.05.2018 4 z 5

Taký nemastný neslaný príbeh a pritom nie zlý. Vtipná mi prišla iba postava Juliana Treslova v tom, ako narážal od jednej bariéry židovského sveta do druhej, a nikdy sa mu ich nepodarilo prelomiť. Inak ide, ako píšu aj iní ľudia, skôr o tragikomédiu. Táto téma mi nie je až tak blízka, možno preto ma kniha neupútala naplno, ale na druhej strane je fajn prečítať si niečo z inej oblasti záujmu.

Jonna
24.05.2016 3 z 5

To, že na záložce knihy napsáno, že je to humoristický román, podle mne dokazuje, že autor tohoto označení knihu nečetl. Nebo mi možná něco uniklo, a lidem židovského vyznání připadá třeskutě k smíchu... I když si o tom dovolím pochybovat. Knihu vlastně nelze jednoznačně zařadit, je to směs dramatu, satiry, životopisu, historie,... A ne vždy se čte jednoduše. Myslím to i doslova, našla se místa, která jsem překonávala slovo od slova, posunovala se po kouscích, a pak jsem se zase začetla a usínala až k ránu. Hodně jsem nad knihou přemýšlela, kam vlastně tenhle svět směřuje... Za sebe doporučuji a chystám se knihu ještě jednou přečíst v nějakém jiném životním úseku, třeba pak ten humoristický román uvnitř knihy objevím.

Alma-Nacida
29.04.2014 4 z 5

Opravdu smutný humor, to se vidí málokdy. Tady se to autorovi podařilo a čtenář neví, zda se má smát, či si zoufat, jen bych vytkla určitou rozbředlost v poslední třetině knihy a nenazvala bych ji zrovna humoristickým románem, spíš tragikomickým.

Oophaga
27.08.2012 5 z 5

Zábavný román o smutných věcech. Tři pravidelně se scházející přátelé mají aktuální problém s vlastní identitou. Českému emigrantovi a životopisci hollywoodských hvězd Liboru Ševčíkovi i pseudofilosofovi Samuelu Finklerovi zemřely v nedávné době manželky a oni potřebují zjistit, kým vlastně jsou bez opory či opozice svých životních družek. Třetí člen party Julian Treslove hledá sám sebe ve snaze umístit vlastní osobu do centra velkého příběhu, jehož drama a patos by jeho bytí dodaly na významu. Na nevyjasněnou totožnost poukazuje už jeho zaměstnání univerzálně použitelného dvojníka slavných osobností i řada zkrachovalých vztahů. Záměrně je totiž navazuje s nezdravě vyhlížejícími neurotičkami, které svou vizáží slibují naplnit přelud lásky zmařené smrtí, pokud možno na romantismem propagované souchotiny. Sedánky se semitskými přáteli („finklery“, jak jim Julian v duchu říká v referenci na jednoho z nich) však jeho podvědomí naznačí „správný směr“, kterak životu dodat tragédii i velký příběh. Stačilo by stát se Židem!

Štítky knihy

anglická literatura Bookerova cena

Autorovy další knížky

Howard Jacobson
anglická, 1942
2012  69%Finklerovská otázka
2016  74%Šajlok, to jsem já

Kniha Finklerovská otázka je v

Přečtených64x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených2x
Knihotéce88x
Chystám se číst50x
Chci si koupit3x
dalších seznamech3x