Filmový klub osamělých srdcí

Filmový klub osamělých srdcí https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/448055/bmid_filmovy-klub-osamelych-srdci-Pjz-448055.jpg 3 24 7

Dvacetiletá Jenny nastupuje na univerzitu. Aby ušetřila, využije výhodné nabídky ubytování v domě s názvem Sunset Promenade. Její noví spolubydlící jsou ale o něco starší, než očekávala – jde totiž o soukromý pečovatelský dům. Nejprve se zdá, že rozepře mezi Jenny a ostatními obyvateli domu nebude možné překonat, ale poté, co Jenny uspořádá první filmovou noc, se ukáže, že mají společného více, než si myslí… Filmový klub osamělých srdcí úspěšného autora Davida M. Barnetta je milým příběhem, který dokazuje, že nezáleží na tom, jestli je člověk mladý nebo starý, důležité je někam patřit.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: ekniha , Beta-Dobrovský
Originální název:

The Lonely Hearts Cinema Club , 2018


více info...

Přidat komentář

bábuška
06.11.2023 2 z 5

Příběh začíná chladným a studeným deštěm, který trvá a trvá, není divu, vždyť jsme v podzimní Anglii. Děj se střídá s trochou tajemna a trochou detektivním pátráním, hodně vzpomínáním na kdysi slavného dědečka hlavní hrdinky studentky Jenny. Celý ten děj se odehrává v domě U Zapadávajícího slunce s několika starými obyvateli a pár jejich vzpomínkami. Kniha mně nijak nenadchla.

klaraj093
28.08.2023 3 z 5

No nejsem z knihy nějak zvlášť nadšená, čekala jsem od toho trochu víc. Ta podstata děje mi přišla taková zvláštní. Četlo se to relativně v pohodě, jenom ten nápad mi přišel takový nijaký.


dyger
12.04.2023 5 z 5

Necekane rozuzlení, krásný příběh, i když se první dvě třetiny knihy četli těžko, poslední třetina šla sama a rychle...

bookcase
07.06.2020 5 z 5

z časových důvodů jsem ji četla déle, a jakkoli u jiné knihy bych už byla nervózní, u této jsem si to užívala. Bylo to milé, dojemné, veselé i smutné a hlavně - jiné.

bagel
11.02.2020 3 z 5

Docela mě to zklamalo, ale je pravda, že jsem neočekávala detektivní linku. Koncept vedení domova a výběr studentů byl zvláštní.

Bobina74
03.02.2020 4 z 5

Autor knihy David M. Barnett celý příběh pojal jako něžné, dojemné vyprávění, které nepostrádá empatii a cit. Naleznete v něm spoustu zajímavých myšlenek a životních mouder, které se vás jistě dotknou. Navíc celé finále pojal s velkou grácií a připravil si pro své čtenáře překvapivý závěr. Více v recenzi od Kniha za knihou ;-) .

KnihomolkaYulča
19.01.2020 5 z 5

Dospívání bývá obtížné, bez ohledu na věk.

Příběh začíná tím, že hlavní hrdinka knihy - Jenny Ebertová - chce vypadat jak Lauren Bacallová. Tedy aspoň původně to měla v plánu. Krvavě rudá rtěnka, svůdný pohled a na vlasech prvotřídní lokny, to podlomí nohy každému muži. Ale nakonec Jenny vypadá jako zmoklá myš. Čtyři hodiny v narvaném vlaku a 30 minut stání v intenzivním dešti se na jejím vzhedu femme fatale z čtyřicátých let vyznamně podepsalo. Když v tom konečně dorazí taxikář. Řidič se jí zeptá, jestli se potřebuje dostat k univerzitě. Jenny odpoví, že nebydlí na koleji, tedy aspoň ne teď, protože musí dostavět jeden obytný blok kolejí. A ukáže mu papír s adresou. Domov s pečovatelskou službou známý jako dům U Zapadajícího slunce nacházející se nedaleko Morecambe. Řidič má v knize významnou roli.

Jenny se v hale domu rozhlíží, když ji padne zrak na fotku na novinové stránce, na které je ona před domem. U fotky je napsáno: Domov důchodců na severu hrabství Lancashire se zapojil do průkopnického programu a hodlá ubytovávat studenty společně s penzisty. Reportážní štáb NLN.
Jenže v čem je háček? K čemu je to vlastně dobré? To si budete muset přečíst sami, nechci spoilerovat.

S Jenny se tam nastehují i další tři studenti, dva z Číny a Ringo.

Důchodci mě hrozně bavili, i když se celkem často dohadovali. Ale byli i vtipní.
Jednoho dne hráli bingo, tedy aspoň se o to pokoušeli, a celkem dost to mezi staříky a mladými jiskřilo. Až se to nakonec zvrtlo.....

Jenny uspořádá několik filmových večerů, jenže se začnou dít zvláštní věci, začnou mizet věci a všichni jsou podle Jenny podezřelí, ale nemůže pochopit motiv. Tak začne pátrat po ztracených věcech.......

Nejlepší bylo, když se převlíkli obě generace do halloweenských kostýmů a jeli pařit, já umírala smíchy....

Po celou dobu příběhu každý hrdina prozrazuje svůj životní příběh a to bylo opravdu smutné. Bylo mi jich líto.
Citace Ringa, která mě donutila trochu přemýšlet:
„Všichni lidé kolem nás mají své příběhy. Nejsou pouhé... postavy na pozadí života.“

Kdo tedy stojí za ztracenymi předměty? A jak s tím souvisí filmy, které Jenny pouštěla na filmových večerech? Tohle prostě chcete vědět.

Jenny mě občas svým chováním rozčilovala. A řekla něco, kvůli čemu málem přišla o vztah. Lhát se nemá, právda vždy vyplave na povrch. Jenny občas vzpomíná na minulost, která nebyla dvakrát skvělá. Když chtěla svést učitelé, tak to, co jí učitel oznámil, znám moc dobře a tady jsem s ní celkém i soucítila. Stalo se mi něco podobného, jen to nebyl učitel :D.

Třešničkou knihy jsou názvy kapitol, jsou to staré filmy.

Kniha se mi ale rozhodně líbila. Chtěla jsem ji původně dát 6 hvězd , jako topce. Ale trošku mě mrzí, že tam byly nějaké překlepy a vynechaná písmenka, ale nic hrozného.
Kniha tedy ode mě dostala 5 hvězd . Ale příběh stejně řadím mezi topky. Za sebe doporučuji.

Štítky knihy

domov důchodců

Autorovy další knížky

David Barnett
anglická, 1970
2019  83%Major Tom a modrý anděl
2020  69%Filmový klub osamělých srdcí
2010  69%Andělské zrcadlo

Kniha Filmový klub osamělých srdcí je v

Právě čtených2x
Přečtených27x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce70x
Chystám se číst31x
Chci si koupit2x
dalších seznamech2x