Fašismus

Fašismus https://www.databazeknih.cz/img/books/90_/90256/bmid_fasismus-wUs-90256.jpg 5 8 2

Kniha Noëla O’Sullivana je určena každému, kdo chce pochopit skutečnou podstatu jednoho z nejpodivnějších a nejděsivějších fenoménů 20. století – fašismu. Díky svému netypickému (až překvapivému) přístupu patří mezi nejlepší práce, které byly o tomto tématu napsány, a do jisté míry se již stala ve svém oboru klasikou. Není však v žádném případě určena pouze politickým filosofům či odborníkům zkoumajícím dějiny idejí. Je určena především čtenářům, kteří se zajímají o dějiny 20. století, a také těm, kteří sledují současné politické dění a myšlení, neboť má i aktuální přesah. Jako jeden z ústředních momentů fašismu totiž autor zkoumá tzv. aktivistický styl politiky, tedy jev, který můžeme rozeznat i v myšlení některých současných aktérů našeho politického života.... celý text

Přidat komentář

sika444
19.12.2019 5 z 5

Velmi pečlivá analýza myšlenkových konceptů, které vedly ke vzniku italského fašismu a německého nacismu. Teď ještě přemýšlet nad tím, kam se důsledné uplatnění osvícenských myšlenek dostane ve 21. století. A ještě otázka: Proč se to takto neučí ve školách? Jak se dnes vykládá Garibaldi a Velká francouzská revoluce?

backschratcher
18.07.2014 5 z 5

Zaujímavá kniha, ktorá volí netradičný prístup k tematike prostredníctvom tzv. aktivistického štýlu politiky. Tento náhľad umožnil autorovi postihnúť špecifické črty fašizmu a zároveň dospel pre niekoho možno k znepokojivému výsledku - predchodca fašizmu a aktivistického štýlu politiky sa zrodil práve v ideále slobody a demokracie, ktorý úspešne rozvinula francúzska revolúcia.


Štítky knihy

fašismus

Autorovy knížky

Nöel O'Sullivan
britská, 1941
2002  98%Fašismus