Facemaker

Facemaker https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/34748/facemaker-34748.jpg 4 7 4

Román známého anglického humoristy úsměvně vypráví o mladém nadaném lékaři a jeho problémech v atraktivním prostředí kliniky plastické chirurgie. Graham Trevos se v době první světové války léčí v sanatoriu z tuberkulózy. Pozná se zde s doktorem Saracénem, který se zabývá plastickou chirurgií a po skončení války nabídne Grahamovi místo. Grahamův bratr ani otec nemají pro tento obor pochopení, stejně tak i mnoho dalších zástupců tradiční medicíny. On si však prosadí svou. Přes krach sňatku, který mu měl mimo jiné přinést i ekonomickou nezávislost, se Grahamova zručnost v plastické chirurgii brzy rozkřikne. Lékař si tak může dovolit přijmout čas od času nejen slavné celebrity a bohaté pacienty, ale i ty méně zámožné. ... celý text

Literatura světová Humor Romány
Vydáno: , Plot
Originální název:

The Facemaker , 1967


více info...

Přidat komentář

LaCucaracha
16.12.2019 2 z 5

Poněkud zavádějící anotace a mé očekávání s ohledem na jiné autorovy knihy zavinily, že jsem byla dost zklamaná. Tahle knížka je sice asi psaná mírně odlehčeným stylem, ale rozhodně se nejedná o humoristické čtení. A vůbec není z lékařského prostředí - já si myslela, že to bude vtipné čtení o plastickém chirurgovi, ale z nemocnice je v knížce asi tak jedna bezvýznamná scéna. O čem to celé vlastně tedy je? O mladém muži, který vystudoval lékařství a shodou okolností se začne věnovat plastické chirurgii. O tom, jak si hledá s touto kvalifikací místo ve zkostnatělé anglické společnosti. O tom, že je na ženské, a o jeho sňatku z rozumu s bohatou starší dámou. O vztahu s bratrem. O společenském vzestupu. Celé to pokrývá období od první do druhé světové války. Mohlo by jít o společenský román nebo rodinnou kroniku, ale to by to muselo být napsáno mnohem lépe a košatěji. Mohlo by jít o humoristický román, ale to by to zase muselo být vtipné. Takhle vážně nevím, co měl autor za úmysl - je to nijaké, ne moc zajímavé, celé tak nějak zbytečné, hrdina je navíc nesympatický slaboch. Po předchozích knihách R. Gordona jsem zmatená. Jo a překlad je opravdu hrozný, číst to bylo občas za trest.

broskev28
09.05.2019

Kniha začíná stranou 5 a hned na té následující, na s.6, jsem se dočetla:
"Placebo, samé placebo! Nerad bych urazil vaše tělo nebo vaši inteligenci, pane doktore Trevosi. Důležitější než jakákoli droga je síla vaší vůle, rozhodnutí uzdravit se, síla vašeho charakteru."
Tato presbyteriánská moudrost Grahamovu náladu nijak nezlepšila, protože již léta choval podezření, že s charakterem je na tom ještě hůř než s nešťastným hrudníkem. (O něm se na předešlé straně dočtete: tento hrudník se vzdal tuberkulóze bez náznaku boje, hrudník zbabělec, za kterého by se člověk měl stydět.)
Takže si myslím, že v téhle knize nebude ani o humor nouze. Ovšem nebudete se popadat za břicha, spíše lovit mezi řádky takový ten suše anglický, ovšem neméně trefný způsob žertování . . .


kloin
08.02.2015 4 z 5

Kniha mě hodně překvapila. Asi méně humoru, ale o to více seznámení s meziválečnám lékařstvím.

kapllu
30.04.2011 4 z 5

Ani jsem si nemyslela, že mě tahle knížka bude bavit tolik! Zaujala mě natolik, že se chystám na další díla od R. Gordona. Graham vlastně ani není moc výjimečný. Líbilo se mi popsání celého jeho života, ne jen jedné malé epizody.

Autorovy další knížky

Richard Gordon (p)
anglická, 1921 - 2017
2009  79%Doktor v domě
2010  81%Doktor na moři
1997  77%Medicínské katastrofy
1978  86%Doktor v domě a na moři
1994  82%Doktor k mání

Kniha Facemaker je v

Přečtených13x
Doporučených1x
Knihotéce26x
Chystám se číst3x