Exodus. Jak migrace mění náš svět

Exodus. Jak migrace mění náš svět https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/333667/mid_exodus-Wvm-333667.jpg 4 9 2

Migrace je jednou z nejnaléhavějších a nejkontroverznějších otázek naší doby – vehementně diskutovaná, prodchnutá ideologií, hluboce rozdělující. Komu by mělo být dovoleno migrovat a komu ne? Jaké jsou argumenty pro a proti omezování počtu imigrantů? Paul Collier, renomovaný ekonom a autor bestseleru Miliarda nejchudších, v této knize jasně a výstižně vykládá, jaké dopady má migrace na společnost, a k čemu by vedla neomezená migrace. Na základě vlastního výzkumu i výsledků výzkumů dalších odborníků autor vysvětluje problém migrace ze tří perspektiv – z perspektivy migrantů samotných, dále těch, kteří zůstávají ve své vlasti a nakonec z perspektivy obyvatel zemí, které migranty přijímají. Imigrace je jednoduchou ekonomickou rovnicí, ale její dopady jsou složité. Exodus potvrzuje, jak zásadní bude migrační politika ve světě, a zároveň navrhuje řešení, která by pomohla zrychlující se migraci zvládnout. Kniha nabízí provokativní a velmi výstižnou analýzu problému, který se dotýká nás všech.... celý text

Žánr:
Literatura faktu , Historie , Sociologie, společnost

Vydáno: , Libri
Originální název:

Exodus. How migration is changing our world , 2013


více info...

Adigiotto
Adigiotto
30.10.2017 3 z 5

Kniha bola pre mňa podnetným čítaním zhruba do polovice. Potom sa už len viezla na mohutnej vlne, ktorú na prvých stranách rozvírila. Ale je to dôležitý text, ktorý ponúka nové pohľady na fenomén migrácie.

jarmik
jarmik
23.09.2017 4 z 5

Nejpodnětnějšími pasážemi v knize pro mě byly úvahy o tom, jak mocným konceptem pro vzájemnou úctu, důvěru, ochotu solidarity a spolupráce je národ. Zdá se, že - byť v mnoha ohledech jde o podivný kýčovitý konstrukt - národní identita je velice silná a možná jako jediná umožňuje efektivní fungování státu, jak si ho představujeme v moderní Evropě, tj. s rovností, výběrem daní, ambiciozními veřejnými projekty a programy za účelem cílevědomého rozvoje blahobytu, s kvalitními veřejnými institucemi a službami a rozsáhlým přerozdělováním. Poukazuje v této souvislosti na příklad Evropské unie, jejíž relativně zanedbatelný rozpočet budí setrvalý nesmiřitelný odpor občanů vůči přerozdělování fondů na evropské úrovni, zatímco řádově dramaticky vyšší výdaje národních států jsou akceptovány a považovány za v zásadě spravedlivé.

Silným místem je i poukaz (doložený i prvními empirickými výzkumy), že pouhá existence cizí diaspory ve společnosti ničí vzájemnou úctu (spolupráci, důvěru) i mezi původním obyvatelstvem cílové země navzájem.


Štítky knihy

uprchlíci emigrace migrace imigrace rozvojové státy ekonomická migrace

Autorovy další knížky

Paul Collier
britská, 1949
2009  81%Miliarda nejchudších: Proč se některým zemím nedaří a co s tím?
2017  80%Exodus. Jak migrace mění náš svět
2020  57%Budoucnost kapitalismu: Tváří v tvář novým úzkostem

Kniha Exodus. Jak migrace mění náš svět je v

Přečtených8x
Doporučených1x
Knihotéce7x
Chystám se číst14x
Chci si koupit3x
dalších seznamech1x