Miliarda nejchudších: Proč se některým zemím nedaří a co s tím?

Miliarda nejchudších: Proč se některým zemím nedaří a co s tím? https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/42729/bmid_miliarda-nejchudsich-proc-se-nekter-sNk-42729.jpg 4 26 2

Profesor ekonomie a znalec ekonomiky afrických zemí Paul Collier nabízí ve své aktuální knize převratný pohled na problém světové chudoby a její řešení. Podle Colliera je většina tzv. "rozvojových zemí" dnes fakticky na vzestupu a náleží do globální ekonomiky. Zhruba miliarda lidí v asi padesátce nejchudších zemí však zůstává tímto pozitivním vývojem naprosto nedotčena. Tím, co těmto zemím brání v rozvoji, jsou "pasti" různého druhu ("past ozbrojeného konfliktu", "past špatné vlády v malé zemi" atd.), jejichž vinou dochází k trvalé stagnaci, nebo dokonce k propadu. Právě identifikace těchto pastí a možné cesty k jejich odstranění tvoří jádro knihy. Collier přitom zkoumá problém chudoby na základě přesných ekonomických analýz a dat. Konvenční pomoc nejchudším zemím se podle něj často míjí účinkem, protože bývá krátkozrace vedena emocemi bez hlubšího prozkoumání možných negativních efektů, a tedy i bez možnosti jim zamezit. Collier proto předkládá zcela novou strategii k odstranění stávajících "pastí", zahrnující aktivity v právní, ekonomické, v krajní podobě i vojenské oblasti. Vydání první... celý text

Literatura naučná Ekonomie a obchod
Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

The Bottom Billion: Why the Poorest Countries Are Failing and What Can Be Done About It , 2007


více info...

Přidat komentář

NGC6715
02.09.2021 3 z 5

Někdy zajímavé, jindy spíše vtipné. Četlo se to docela dobře.

„Idealistický povstalecký vůdce bude mít potíže s roztříděním těchto lidí. Může se pokusit odmítnout ty, kteří nepřijdou se správnými slogany, ale brzy se je stejně naučí všichni papouškovat. Postupně se proto složení rebelské skupiny změní, a místo idealistů bude plná oportunistů a sadistů.“ – tak tento problém platí nejen pro zaostalé země, ale v podstatě pro všechny.

„těžařské společnosti v zoufalství platí vyděračům“ – vážně jsou těžařské společnosti, vydělávající miliardy dolarů zoufalé? Spíše mi přijde, že se tyto státy staly místem, kde spolu bojují dvě skupiny, kterým jde jen o prachy – jedna skupina je má, druhá ne, a tak je jasné, kdo má větší právo být zoufalý – co se ale etického chování týká, nemají si tyto skupiny vůbec co vyčítat. Ti, kdo se do tohoto boje připletou navíc, jsou samozřejmě chudáci.

„Přebytečné prostředky z vývozu nerostných surovin ve skutečnosti růst výrazně snižují. Rozdíl mezi celkovými náklady a výnosy, včetně běžných marží nazývají ekonomové ekonomickou rentou, a zdá se, že renta je zničující. Po určitém čase mohou země s velkými ložisky přírodních zdrojů skončit chudší, než byly na začátku, a náklady jejich ekonomického propadu budou větší než jednorázové zvýšení příjmů z rent.“ – Copak, on ten „pravý kapitalismus“ nefunguje? To je překvápko, co? A opět to platí nejen zde, ale i pro vyspělé země, ty ovšem „pravý kapitalismus“ redukují, a tak jsou škody které napáchá o něco menší, i když vy výslechu z toho vzejde systém, který vypadá jako nějaká podivná slátanina. Bohužel, v zaostalých zemích s vysokou mírou korupce je omezování kapitalismu větší problém.

„politikové uplácejí voliče finančními prostředky“ – Ano, vláda, která dělá něco pro lidi, je uplácí. Takovou vládu svrhli v Libyi, výsledek byl zvětšení přistěhovalecké krize pro Evropu a pokles životní úrovně v Libyi. Někdy samozřejmě vláda rozdává moc a špatným lidem, ale rozhodně to neplatí vždy.

„Proč je Uganda chudá a Švýcarsko bohaté? Částečně se za tím skrývá fakt, že přístup Švýcarska k moři závisí na německé a italské infrastruktuře, kdežto Uganda se při svém přístupu k moři spoléhá na infrastrukturu keňskou.„ - Ano, je to podstatné, ale pro srovnání bych spíše použil státy, které mají srovnatelnou úroveň obyvatelstva. Takhle to zní opravdu trochu směšně.

Popko
09.07.2020 3 z 5

Svým způsobem zajímavé...


Štítky knihy

chudoba, bída ekonomika, hospodářství rozvojové státy rozvojová pomoc

Autorovy další knížky

Paul Collier
britská, 1949
2009  81%Miliarda nejchudších: Proč se některým zemím nedaří a co s tím?
2017  80%Exodus. Jak migrace mění náš svět
2020  57%Budoucnost kapitalismu: Tváří v tvář novým úzkostem

Kniha Miliarda nejchudších: Proč se některým zemím nedaří a co s tím? je v

Právě čtených2x
Přečtených35x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených3x
Knihotéce16x
Chystám se číst23x
Chci si koupit8x
dalších seznamech3x