Existuje bytost odpornější než člověk?

Existuje bytost odpornější než člověk? https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/232535/bmid_existuje-bytost-odpornejsi-nez-clov-232535.jpg 4 15 4

„Existuje bytost odpornější než člověk? Galachov kdesi četl, že v jednom africkém kmeni nutili starce vylézt na vysoký strom. Pak ke stromu přistoupili statní muži a třásli jím. Kdo spadl a zabil se, toho snědli, těm, kteří se udrželi, bylo dovoleno ještě nějaký čas žít.“ Tato slova, jimiž začíná jedna ze tří mistrovských novel, jimiž čes­kému čtenáři představujeme prozaickou tvorbu významného současné­ho ruského spi­so­vatele a myslitele Vla­dimira Kantora, označovaného za pokračo­vatele F. M. Dostojevského, V. S. Solovjova a N. Berd’ajeva, jakoby předznamenávala okruh témat, která se na pozadí prostých lidských příběhů ze všední, až banální současnosti ruského života před čtenářem otevírají: aktuální stav lidské společnosti a obecněji civilizace, rozpad tradičních morálních hodnot, lidská lho­stej­nost, egoismus, nadčasová otázka smyslu života, smrti a lidského údělu vůbec. Vladimir Kantor, v popředí jehož zájmu je filozofie rus­kých dějin a kultury, ovšem není pouhým moralistou brojícím proti zlořádům dnešní společnosti a no­stalgicky či naivně se ohlížejícím zpět do dávné minulosti, jeho pro­nikavé náhledy na sou­časný svět i na jeho možné budoucí směřování vycházejí z hluboké znalosti historie, a to jak ruské, tak evropské.... celý text

Přidat komentář

Knišíl
01.02.2023 4 z 5

Kantor patří mezi literární vědce, kteří se dlouhodobě zajímají o samotnou ruskou literaturu, a mého oblíbeného Dostojevského zvlášť. Tato sbírka novel, je to jediné, co od Kantora v češtině máme, a jedná se o zajímavé variace na téma Rusko, život a smrt, vztahy mezi bratry, i mezi manžely atd. Kantor píše zkušeně a je vidět značný přesah do historicko-filosofických témat. Musím si od Kantora přečíst některou z jeho literárních studií. Tady asi platí, že především je to vědec, a pak až literát, ale pořád se jedná o nadprůměrnou literaturu, se kterou člověk neztratí čas.

"Rusko je hraniční země, tak se utvářela a tak se doposud cítí – jako obrovský vojenský tábor. „Jsme stále na pochodu“ – o tom zpíval dokonce i pacifista Okudžava, a teď je odpočinek, tábor, ale přitom vyhledáváme střety, nestačil nám Afganistan, vetřeli jsme se do Čečny a tím vším si dokazujeme vlastní velikost, ne výstavbou, ale válkou. V táboře panují prosté mravy, kuřácká přestávka mezi bojem, chytit babu dřív, než tě zabijou, systém hodnot je válečný jako dřív, jako v předpolí, ale kolonizovat už není koho, ruská expanze skončila a my nevíme, jak se máme chovat v mírových časech, umíme obnovovat, ale neumíme stavět. Naše psychologické zaměření spočívá v tom, že muži musí umět bojovat a ženy jsou povinny podřizovat se jejich krajně primitivním přáním. Žena by dále měla zachovávat věrnost, udržovat pohromadě rodinu a tak podobně a muž to přijímá, protože ho třeba zítra zabijí, když ne ve válce, možná v opilecké rvačce; z toho plyne alkoholismus, bezcitnost, neúcta k sobě, hulvátství i sádelnatost mého souseda v autobusu, „soudruha kapitána“ i jeho podřízenost pánovité manželce, která řídí domácnost, ne on – a tady je kořen všeho – že neumíme a ani nechceme „žít normálně“. (s. 73)

666Jitka
21.07.2022 5 z 5

Knihu jsem si vybrala podle jejího příhodného názvu. Tři částečně autobiografické novely ruského autora nás seznámí se životy různých lidí dnešní mamonářské společnosti, ve které jsou slušní, poctiví a vzdělaní lidé nuceni sledovat naprostý úpadek morálky a tradičních hodnot, na úkor sobectví, chuligánství, vulgárnosti a násilí. Člověk žije často osamocen v novodobém pekle, pohrdlivě přezírán vlastní rodinou, které nestojí ani za telefonát a umírá úplně sám, s otázkou na rtech, k čemu to všechno vlastně bylo. Zajímavé je líčení poměrů běžného bytového hospodářství, kdy lidé museli často bydlet v komunálních bytech, což musí být samo o sobě zlý sen.


varanbooks
19.06.2015 5 z 5

Žádný Západ nás kriminálnicky prospěchářskému zvěrstvu neučil. Domácí tradice jsou dostačující.

herdekfilek
06.02.2015 4 z 5

V knize dochází ke střetu mezi hrubou silou a intelektem. Mezi zpohodlněním a opravdovostí života. Bezcitností a jistého druhu uskuhraností, vtlačení se do role oběti. Kantor naráží na běsné mládí, které pohrdá stářím, kdy je upřednostněn zájem o materiálno před člověkem a jeho životem. V mnohém měl Kantor pravdu. V mnohém se točil kolem témat, která nás, naši civilizaci, začínají tlačit, ničit naši společnou cestu. S hrůzou popatřoval na šílený ryk jedinečnosti, který, ač je v lecčems prospěšný a hodnotný, zapomíná na to, že člověk je bytost společenská a jedině od společnosti odvislá.

Autorovy knížky

2014  83%Existuje bytost odpornější než člověk?

Kniha Existuje bytost odpornější než člověk? je v

Právě čtených2x
Přečtených16x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce8x
Chystám se číst32x
Chci si koupit8x
dalších seznamech2x