Evropská nová pravice: Proti liberalismu a egalitářství

Evropská nová pravice: Proti liberalismu a egalitářství https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/413780/mid_evropska-nova-pravice-proti-liberal-fDp-413780.jpg 5 12 3

Sunićův literární debut s názvem Proti liberalismu a egalitářství byl první anglicky psanou knihou zabývající se školou myšlení známou jako evropská nová pravice. Věnuje se analýze jejích hlavních cílů, hodnot a principů, a to především myšlenkám jejího předního představitele, francouzského filosofa Alaina de Benoista. Nová pravice je volným označením celoevropské školy idejí složené z konzervativních myslitelů, umělců a vědců, stavějících se v průběhu druhé poloviny 20. století jak proti východnímu bolševismu, tak i proti západnímu liberalismu. Nová pravice vychází z tzv. předválečné konzervativní revoluce, myslitelů jako Oswald Spengler, Vilfredo Pareto či Carl Schmitt. Sunić neopomíná ani problematiku pravicového označení tohoto hnutí, neboť nová pravice sama sebe považuje za stojící mimo tradičního dělení na pravici a levici. Tomislav Sunić se narodil roku 1953 v chorvatském Záhřebu, studoval překladatelství na Záhřebské univerzitě a následně politologii na Kalifornské univerzitě v Santa Barbaře. V letech 1993 až 2001 byl chorvatským velvyslancem, následně vyučoval a působil jako překladatel a spisovatel na volné noze. Českému čtenáři předkládáme překlad přepracovaného a doplněného třetího vydání jeho oslavované a kontroverzní knihy.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Politologie, mezinárodní vztahy
Vydáno: , Sol Noctis
Originální název:

Against Democracy and Equality: The European New Right , 1990


více info...

Přidat komentář

masem11
09.12.2019 5 z 5

Výborná kniha. Vhodná k úvodnímu seznámení s ENR.

Lesní_chodec
07.11.2019 5 z 5

Kniha pro všechny, kteří se zajímají o fenomén tzv. "Evropské nové pravice", která je původně Sunićovou disertací. Díky tomu, že jde o (závěrečnou) vysokoškolskou práci, má text místy dosti deskriptivní (akademickou) formu. Čte se ovšem velice snadno. A pro úvod do problematiky ENP je ideální.

Překlad od pana Šebesty je opět na vysoké úrovní, taktéž grafické zpracování knihy. Sol Noctis nasadil pomyslnou laťku opravdu vysoko! V dodatcích knihy lze nalézt "Manifest Nové pravice", který na začátku milenia sepsala (především) vůdčí postava Alain de Benoist. "Manifest" byl již vydán v rámci de Benoistova "Totalitarismu" v podání Délského potapěče. Vše je tedy náležitě "opoznámkováno" perfekcionistickou rukou Karla Velikého.


Miro.slav
01.09.2019 5 z 5

Druhý počin vydavateľstva Sol Noctis ma zaujal jednak svojim zameraním a jednak som bol zvedavý, čo nám toto vydavateľstvo prichystalo po svojom debute, ktorým bol preklad knihy od A. de Benoista, "Být pohanem". Nezostal som sklamaný! Sunićova kniha ilustruje jasne a zreteľne pohľad novej európskej pravice na svoje základné a nosné idey. Bol som prekvapený, že tento pravicový smer nestavia na kresťanstve, ale ide ďalej - ku koreňom európskeho pohanstva. Kniha miestami vykazovala deskriptívny charakter, ale ako exkurz do problematiky mi to vôbec nevadilo. V blízkej dobe siahnem po niektorých, v knihe spomenutých, autoroch. Odporúčam.

Autorovy knížky

Tomislav Sunić
chorvatská, 1953
2019  95%Evropská nová pravice: Proti liberalismu a egalitářství

Kniha Evropská nová pravice: Proti liberalismu a egalitářství je v

Právě čtených1x
Přečtených13x
Doporučených2x
Knihotéce14x
Chystám se číst12x
Chci si koupit9x
dalších seznamech1x