Evropa v zákopech

Evropa v zákopech https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/218694/bmid_evropa-v-zakopech-218694.jpg 5 4 4

Příběhy hrdinů převážně na bojištích první světové války kolem r. 1916. Pohled do nejosobnějšího života hrdinů , popis dramatického děje bojů muže proti muži. Příběhy jsou prokládány dobovými dokumenty vládců a válečných průmyslníků. Román je zakončen vylíčením monumentálního pohřbu Františka Josefa I. , který symbolizuje konec historické epochy. Kniha volně navazuje na román Evropa tančila valčík.... celý text

Přidat komentář

Svijanskej
24.10.2023 4 z 5

Velice dobře popsané uvažování hlavních aktérů, jejichž rozhodnutí vedla k propuknutí WW1. Daleko čtivěji napsané, než obvyklá literatura faktu psaná historiky či experty soustředěnými jen na svoji úzkou problematiku.
Velkým nedostatkem, zasluhujícím hvězdu dolů, je ovšem absence jakýchkoli zmínek o čs. legiích a legionářích. V době vzniku knihy to bylo samozřejmě tabu a navíc k tomu asi přispěla i autorova inklinace k bolševikům, která se v knize projevuj ušlechtilými výroky masového vraha Lenina a dalších soudruhů.

jprst
26.07.2021 4 z 5

Výrazně povedenější pokračování románu "Evropa tančila valčík", na rozdíl od prvního dílu se autor celkem úspěšně vyhnul zbytečné "vatě", čímž tento díl získal na čtivosti a poutavosti.


zbt81
29.05.2016 4 z 5

V porovnaní s prvým dielom "Evropa tančila valčík" sa mi jeho pokračovanie čítalo lepšie a zdalo sa realistickejšie, uveriteľnejšie, hoci aj tu sa našlo pár hluchých miest, ktoré boli podľa mňa zbytočné a rýchlo som ich prebehla. Oceňujem, že obsahuje menej pasáží z novín, ako v predchádzajúcom diele. Príbehy vojakov a ich väčšinou tragické konice na fronte sú veľmi pôsobivé. Ukazujú surovosť a nezmyselnosť vojny ako aj jej dosah na osudy a plány ľudí.

WEIL
21.09.2011

Kniha vrcholí scénou pohřbu Františka Josefa I., symbolickým předznamenáním blížícího se konce celé epochy.