Evropa a SSSR

Evropa a SSSR https://www.databazeknih.cz/img/books/76_/76444/bmid_evropa-a-sssr-lc8-76444.jpg 1 2 1

Naučná kniha o Evropě a SSSR, zaměřená na zeměpis a hospodářství a zpracovaná pro děti od 12 let.

Přidat komentář

kapr
13.12.2020 1 z 5

Knihu jsem získal v posledních dnech, a měl jsem z ní docela velkou radost. Tak nejdříve negativa - papír. Spousty krásných fotografií na použitém médiu do značné míry zanikají. Nyní klady - pevná vazba s plastovým povlakem. Zhruba polovina knihy je věnována Evropě, druhá polovina pak SSSR. Oba tyto regiony jsou po mnoha stránkách velice rozličné, takže informace jsou pouze stručné, jak já říkám pouze telegrafické.
Kniha je spíše encyklopedickou příručkou. Seznamovat se s jejími jednotlivými kapitolami podrobně budu jenom postupně, stejně jako hodnotit.
U této knihy dochází k velikému dějinému paradoxu. Zatímco nesčíslné řady knih vydaných za socíku byly svým vydáním tvrdě poškozeny, ve své době měly sice určitou informační hodnotu, dnes jsou však z podstatné části bezcenné, podobně jako tomu bylo u titulů vydaných v Německu za doby jistého malíře pokojů.
Na druhé straně tato kniha informuje, co do zeměpisných informací poměrně přehledně o tom jak vypadal SSSR v době prakticky bezprostředně před jeho rozpadem. Zvláště cenná pro současného čtenáře je pak nechtěně podávaná názorná informace o tom, jak veškeré informace o tomto žaláři národů byly v této době podávány. To je v současné době pravděpodobně paradoxně největší hodnotou tohoto titulu.
Pro mne osobně je pak vzácný onen souborný přehled o této zemi jako takové. Nikdy jsem zemi v jejích současných hranicích nenavštívil, při tom bych se byl samozřejmě velice rád podíval do Karélie, na dálný sever i dálný východ. Cesta transsibiřskou magistrálou zcela samozřejmě patřila mezi několik málo mých cestovatelských snů.
Lidé kam se podíváte, jsou v zásadě dobří, cestujícího nebo cestovatele zpravidla dobře přijímají, přinejmenším jejich nadpoloviční většina.
Naproti tomu u států jako takových už situace zdaleka tak jednoznačná nebývá. Jsou státy dobré, přátelské, a pak ty druhé, řekněme zlé. Samozřejmě skutečnost bývá v konkrétních případech rozličná, pohybuje se celkově v celém spektru mezi oběma krajními polohami. Navíc pokud bychom každý stát jednotlivě zkoumali, zjistili bychom, že podle toho, na kterou část spektra se zaměříme, opět zpravidla nedostaneme u všech jeho částí stejný výsledek.
Tak jak se budu postupně s jednotlivými částmi knihy postupně podrobněji seznamovat, budu tyto části hodnotit a komentovat. Prozatím, při prvním přehledném seznámení, v okamžiku, kdy titul měl pouhé jediné hodnocení - odpad, jsem si dovolil knize přisoudit jednu hvězdičku. Mimo jiné i proto, že i ta nejzápornější a nejodpornější kniha si vždy zachovává důležitou informační hodnotu o osobě a názorech jejich autora, přinejmenším o názorech které hlásal, k jejichž hlásání se propůjčil. Skutečným odpadem jsou pak spíše nesmyslné slátaniny, postrádající i tu nejmenší informační hodnotu.