Etiketa domácí

Etiketa domácí https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/482882/bmid_etiketa-domaci-H6Q-482882.jpg 5 10 4

Etiketa domácí, od lektora Etikety, pana Daniela Šmída. Kniha pojednává o chování doma i s přáteli . Autorem předmluvy je duchovní Martina Viktorie Kopecká. Kniha navazuje na předchozí knihu Smart casual. Návod na lepší život doma i s přáteli. Fascinuje mě klid a harmonie vyzařující z osob, které se k sobě i ostatním chovají s úctou a respektem. Miluji atmosféru domovů, které oplývají čistotou, neobyčejnou útulností a přívětivostí. Vzbuzuje to ve mne pocit štěstí a radosti. Právě takovou náladou je celá kniha prosycena. Najdete v ní doporučení pro vzájemné chování partnerů, blízkých nebo rodičů k dětem v desítkách běžných i méně obvyklých situacích.... celý text

Přidat komentář

Jidu
12.04.2024 5 z 5

Dneska to bude spíše takový osobní zpovědníček Každý máme nějaké chyby, každý máme nějakou povahu, která nám dominuje, a každý se s ní musíme naučit pracovat. Jak tichý člověk kupříkladu v průbojnosti, tak výbušný člověk v umírněnosti. No, a já jsem ta výbušnina. Než abych si to nechala v klidu projít hlavou A PAK to řešila, tak vylítnu jako čertík z krabičky a ono...co si budeme...je to někdy spíš pro smích. Proto mě zaujala tato kniha a zejména její kapitola Etiketa komunikace v rodinách.

A víte co? Ta mě pěkně štvala. Jak říká jedna recenze, tohle nechcete číst, protože pravděpodobně zjistíte, že toho děláte hodně špatně. Jo, bingo! Nicméně nic není psáno útočně, navádí to k touze a potřebě se zlepšit a kniha vás provází a vede k zdárnému cíli.

Upřímně, tohle budu číst vícekrát, budu se k tomu v určitých situacích vracet a opravdu knihu doporučuji. "Proč je důležité dbát na tom co a jak říkáte. Ujistěte se, odkud berou děti inspiraci pro svůj způsob vyjadřování." Tohle byla hodně dobrá nakopávka! Protože ono to je extrémní pravda! Vyzkoušeno na sobě.

Dále kniha pojednává o všech možných situacích, ať už jsou obvyklé nebo ne. Jak se chovat v supermarketu, jak na svatbě, jak při různých diskuzích, jak debatovat, a taky o tom, že někdy mlčeti zlato.

Já jsem nadšená. Jak jsem se knihy trochu bála, protože seberozvoj mi ne vždy sedl, tak tohle je pecka. Fakt doporučuji.

monika6778
17.05.2023 5 z 5

Tuto knihu nechcete číst. Dává návod na život, jaký spíše nežijete. A máte strach, že to děláte úplně opačně. Špatně.
Kniha je však ke čtenáři velmi laskavá, jemná. Nekritizuje vás nebo vaše činy.

Nabádá, podporuje, motivuje, inspiruje, provází.

Kniha Etiketa domácí je jako váš moudrý rádce. Už nyní vím, jak zpestřit svému tříletému synovi procházky v lese, když nechce jít.

Jsem šťastná, že mám tohoto průvodce ve své knihovně. A s radostí jsem jej pořídla jako dar pro své kamarádky.
Klobouk dolů autorovi...


AdamBrudňák
09.05.2023 4 z 5

Tento tretí knižný počin od Daniela Šmída, je výborný v tom, že pojednává o skutočných etických problémoch, ktorými sme sa a ako jedinci prestali zaoberať z dôvodu uvolnenejšej spoločenskej atmosféry.

Z jednej strany je to dobré no z druhej nie pretože, sa dostávame do situácii, ktoré ak neriešime v súlade s etiketou tak si koledujeme o poriadny spoločenský Faux pau. I keď nedáva exaktne jednu odpoveď na komplikovanú situáciu. Minimálne v nás rozvíja ten jemný cit pre detail. A život je plný prehliadnuteľných detailov.

Otázkou stále zostáva, prečo niektorí ľudia vyhľadávajú pravidlá aj v tejto uvoľnenej dobe. Nežijeme azda v dobe, kde je porušovanie pravidiel na dennej báze?

PrincaListicka
05.12.2021 5 z 5

Zatímco první kniha Daniela Šmída, Smart Casual, byla průvodcem odívaní gentlemana, Etiketa domácí se věnuje neméně důležité stránce projevu - vystupování. Posloupnost je vlastně zcela logická. Při prvním setkání si prohlédneme danou osobu a teprve po zrakovém vjemu, který můžeme označit za první dojem, přechází naše pozornost na vystupování.
Každý den s někým jednáme a je jedno, zda se jedná o pracovní jednání, rodinný život, či přátelské setkání.

Vystupování, chování, jednání a vychování má svůj počátek již v útlém dětství. Přeci jen právě děti přejímají chování a jednání rodičů. Vytvoří si na základě pozorování, příkazů, či nařízení soubor jistých norem chování na základě výchovy. Rodiče a prarodiče, někdy i starší sourozenci, nám vštěpovali, jak se máme chovat při obědě, hlavně nemluvit s plnou pusou, nesrkat a nešoupat nohama. Zároveň nám bylo vštěpováno, že pokud potkáme někoho staršího, musíme jej s úsměvem pozdravit. Nesmím ani opomenout otevření dveří dámě či uvolnění místa v hromadné dopravě ženám či starším osobám. Ačkoliv nám milující rodiče předávali své zkušenosti v oblasti chování - etikety, nebyli nám schopni předat vše, neboť některé situace nemuseli zažít a pokud ano pak jen zcela ojediněle. A právě Etiketa domácí vás připraví na tyto ojedinělé, výjimečné situace…vlastně nejen na ně. Ve chvíli, kdy jsem si poprvé prohlédl Etiketu domácí, bylo mi zcela jasné, že je více než důstojným nástupcem již zmíněné Smart Casual. Nádherná vazba z úžasného materiálu, kvalitní papír a mnoho nádherných ilustrací jsou pomyslnou třešničkou na dortu etikety. Nyní mne prosím následujte, projdeme si jednotlivé kapitoly.

Etiketa domácí své stránky otevírá jak jinak než v našich domovech a jejich obyvatelích. Knihu bych osobně rozdělil na dvě části. Ta první, domácí, vás postupně provede každou jednotlivou místností od vstupních dveří přes obývací pokoj, jídelnu až po půdu či sklep. Jakmile si projdete jednotlivé místnosti, seznámí vás s chování vůči jednotlivým obyvatelům, ale vůči vám samotným. Na chvíli bude i učitelem, neboť vám přináší klíčové informace, rady a doporučení, jak učit děti dobrým mravům a komunikovat s vaší rodinou. Druhá část, „exteriér,“ vás poté provede situacemi, které vás budou provázet mimo vaše obydlí. Jedná se například o práci z domu, já vím, já vím, ale jistě mi dáte za pravdu, tedy alespoň ti z vás, kteří pracují z pohodlí domova, že se jedná o jiný „domov“ než ten v němž relaxujete a trávíte volný čas. Podíváme se rovněž i za přáteli, na svatbu, smuteční obřad, hotel, restauraci, divadlo či nákupním dům.

Pan Šmíd jistě myslel na každou možnou situaci, která může nastat, a snaží se nás na ni připravit. Na chvíli se tak vžil do role našich rodičů, vychovatelů, učitelů formou příjemnou, ba přímo uklidňující. Po celou dobu hovořil velice vyrovnaně, byť možná sem tam zvedl varovný prst, který nás ovšem neměl kárat, nýbrž dodat důležitosti slovům. Nebyly opomenuty například ani vzory dopisů, dětské hry či servis vína.

Daniel Šmíd napsat opět úžasně čtivou knihu, rádce pro všední i nevšední situace.

Hodnocení: 100%

Štítky knihy

etiketa

Autorovy další knížky

Daniel Šmíd
česká, 1970
2020  96%Smart Casual
2021  96%Etiketa domácí
2022  93%Gentlemanual
2018  80%Planeta ETK-017

Kniha Etiketa domácí je v

Právě čtených1x
Přečtených6x
Knihotéce4x
Chystám se číst8x
Chci si koupit3x