Veritatis Splendor - O základech morálního učení církve

Veritatis Splendor - O základech morálního učení církve https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/132842/veritatis-splendor-o-zakladech-moralniho-uceni-cirkve-132842.JPG 5 3 2

Encyklika Jana Pavla II. O základech morálního učení církve. Český překlad papežské encykliky věnované zásadním otázkám současného světa a morálnímu učení současné církve.

Vydáno: , Zvon
Originální název:

Veritatis Splendor , 1993


více info...

Přidat komentář

alweryon
27.04.2020 5 z 5

Jediná encyklika, kterou jsem četl opakovaně. Když mám pochyby o víře, čtu eseje C.S. Lewise. Když mám pochyby o Církvi, čtu Chestertonovu Ortodoxii. Když mám pochybnosti o Písmu, čtu úvod Ježíše Nazaretského od Benedikta XVI.

A když mám pocit, že jsem poslední kdo netančí na hrobě katolické morálky - čtu tohle

matej.kulistak
03.02.2020 5 z 5

Čekal jsem větší konkrétnost. Encylika ale spíš usměrňuje způsob, jak křesťanské učení chápat. Základní myšlenka je v tom, že člověk nemůže rozumět všemu, protože taková je podstata víry, zjevení. Přesto je potřeba věřit, protože pravdivost oněch pravd, které nelze vždy dokázat rozumem potvrzuje autorita boží.
Může se stát, že humanitní vědy doujdou např. v morálce k jiným závěrům, než církev. To je dáno tím, že berou člověka ne takového, jaký by měl být v božích očích, ale takového jaký je, včetně jeho poznamenání hříchem.
Vlestně je to velice užitečné čtení, pro pochopení křesťanského způsobu uvažování.


Kniha Veritatis Splendor - O základech morálního učení církve je v

Přečtených2x
Doporučených1x
Knihotéce3x
Chystám se číst2x