Emoce zvířat

Emoce zvířat https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/346654/mid_emoce-zvirat-5k2-346654.jpg 4 11 5

Na částečně zchromlou slonici žijící ve stádu divokých slonů v Keni její druzi a družky při svém putování čekávali, dokud se nepřišourá, a často ji i krmili. Konrad Lorenz popsal příhodu se psem, který poznával podle neutrální řeči, zda půjde s pánem ven, anebo bude nucen zůstat doma.Když vytušil, že pán odejde sám, zkroušeně zalehl. V indickém Tezpuru srazilo auto malého makaka a přejelo mu nohy. Stovky rozezlených opic okamžitě zablokovaly městskou dopravu. Některé masírovaly zraněné opičce nohy a následně ji odnesly do bezpečí. Etiopští zločinci unesli dvanáctiletou dívku a schovali se s ní v divočině. Dívčin zoufalý pláč přilákal tři lvy, ti zahnali únosce a plačící děvčátko chránili. Když se přiblížili pronásledovatelé únosců, lvi jim bez projevů nepřátelství unesenou holčičku přenechali. V tokijské ZOO odmítala užovka jíst mražené myši, a tak jí ošetřovatelé předhodili živého křečka. Stal se zázrak. Obě bytosti se spřátelily a křeček na užovčině těle velice rád pospával. I mnohé další příklady prokazují, že zvířata vyjevují nejen vůči sobě lásku, soucit a solidaritu. Při zkoumání vlastností 394 amerických studentů se ukázalo, že ti z nich, kteří vyrůstali se psem nebo kočkou, jsou empatičtější i sebevědomější. Jiné výzkumy prokázaly, že domácí zvířata ulehčují dětem situaci po rozchodu rodičů. A také autističtí, osamělí, depresivní i nemocní lidé snášejí svůj úděl snadněji v přítomnosti domácích mazlíčků.... celý text

Literatura naučná Hobby Příroda, zvířata
Vydáno: , Dialog
Originální název:

The Emotional Lives of Animals , 2007


více info...

Přidat komentář

Sirina
28.12.2023 2 z 5

Tahle kniha mě vlastně docela zklamala. Tváří se naučně, ale mám pocit, že vznikla jenom kvůli tomu, aby se mohl autor vysmát svým kolegům. A to nemluvím o spoustě vyjmenovaných příkladů chování zvířat, které byly špatně pochopeny. Přesto nepochybuji, že svět zvířecích emocí existuje.

hu_87
07.01.2021 5 z 5

Zajímavé počtení a místy se mi vynořil i úsměv na rtech :)
Samozřejmě vzhledem k zaměření knihy se dalo čekat, že se autor zmíní o vegetariánství a ani to autorovi nezazlívám. Přece jen to nezabralo tolik stránek, aby to kazilo dojem z knížky.
Zvířata si nezaslouží trpět a mnohdy jsou "čistší" a nevinnější než lidi. Jestli tuto myšlenku sdílíte, potom se vám knížka bude líbit.
Byly tu věci, o kterých jsem třeba nevěděla. Taková příjemná knížečka prostě.


ladyfromskye
22.02.2019 2 z 5

Zklamání. Začátek byl úžasný, ale prostředek už kulhal a agresivní agitka knížku totálně zabila.
Jen namátkou: Jestliže jsou lidé brutální kvůli tomu, že jedí zvířata, jak je na tom takový tygr, sokol, štika... Jsou také brutální, protože jedí jiná zvířata? À propo! Dnes už víme, že i rostliny mají do jisté míry něco, co můžeme označit jako emoce. Takže, pane autore, svým vegetariánstvím jste si moc nepomohl.
A o tom, že kritizuje zoologické zahrady, přestože některé toho udělaly pro přírodu hodně - bez té pražské by už byl kůň Převalského minulostí -, ani nemluvě.

IHT
04.02.2019 4 z 5

Pekna kniha. Prvni dve tretiny jsou poctive vedeckym textem dokladujicim dusevni zivot zvirat, posledni tretina je agitka ke zmene naseho postoje a chovani ke zviratum. Ta uz tam byt nemusela, ale s ohledem na autora je to cast naprosto pochopitelna a "odpustitelna". Nakonec ani neni tak otravna, jak nekdy podobne agitky umeji byt.

Knihu by urcite meli cist zemedelci a farmakologove. Zajimava bude i pro psychology a samozrejme biology.

alef
12.11.2018 5 z 5

„Ne smilování, ale spravedlnost dlužíme zvířatům.“
Arthur Schopenhauer

Člověku připisujeme emoce celkem bez problému ... ostatní, řekněme „ne lidská“ zvířata (občas zapomínáme, že i my k nim patříme), se dočkala vlastně teprve poměrně nedávno ... výzkumy, zaměřené na důkazy, že nejsme nic extra jedinečného, se ve větší míře rozjíždějí až teprve v současnosti. Povětšinou jsou to etologové, a mezi nimi třeba právě Mark Bekof, kteří nám přinášejí důkazy o tom, že nejsme jediní tvorové schopní řešit problémové situace, pociťovat lásku, nenávist, radovat se, mít žal, strach, pociťovat zoufalství, a nejsme ani jediní, kdo prožívá bolest, nebo utrpení. Takže, jinými slovy, nebuďme tak nafoukaní "páni tvorstva", protože mezi člověkem a ostatními živočichy neexistuje žádný ostrý předěl, který nás odlišuje, ale naopak tahle pomyslná hranice se spíš čím dál víc rozpíjí a splývá.

A tak velmi doporučuji, přečtěte si tuhle knížku, je dobře srozumitelná nejen pro odborníky a ostatní, kteří se o tuto problematiku zajímají, ale řekla bych, že je opravdu pro každého. Mark Bekof je vědec (etolog), ale je hlavně jeden z těch, kteří si „konečně“ začali klást otázky trochu jinak. Jsem moc ráda, že se podobná uvažování posunula od otázek, zda vůbec zvířata nějaké city prožívají, k otázkám PROČ? ... jako např. proč se emoce u živočichů vyvinuly právě tímto způsobem?

Trochu profesně a hodně osobně, je pro mě zajímavé sledovat nové výsledky výzkumů oborů jako evoluční biologie, nebo kognitivní etologie, protože jsou to právě tyto obory, které nám rozšiřují obzory a ukazují nám jak rozmanitý a bohatý je emoční život zvířat, jak až neuvěřitelně komplexní jsou sociální interakce a vytvořené sociální sítě u spousty živočišných druhů, jak propracovanou mají komunikaci s až neuvěřitelným smyslem pro detail, jak silná mohou být vzájemně vytvořená pouta, evidentně založená na vzájemném respektu a vnímání druhého ! ... a tím pádem, jak ani jiným zvířatům nedělá problém zorientovat se celkem bez potíží v citových projevech, vyvozených z chování, protože možná nejen člověk je veden analogií vlastní emoční podoby ...

... a to vše, protože emoce, empatie a schopnost rozlišit dobro a zlo (dobré od špatného) jsou klíče k přežití ... nejen pro člověka :-).

Současné studie původu emocí a jejich významu v rámci evoluce se už poměrně často zaměřují na mezidruhové srovnání, navzdory tomu, že taková zkoumání emocí u nižších druhů živočichů můžou být celkem problém, minimálně můžeme říct, že je to dost obtížný proces ... díváme-li se totiž na emoce jiných živočišných druhů, musíme brát na zřetel, že náš pohled je předem omezený ... za prvé vlastními poznatky, a za druhé pak pro nás určitou nepředstavitelností prožívání emocí ostatních druhů.

Přesto milí čtenáři doufám, navzdory určité nepředstavitelnosti prožívání emocí třeba křečků nebo velryb, že Vás tahle útlá knížka donutí alespoň trochu popřemýšlet a „přehodnotit“ způsob, jak bychom se měli k našim zvířecím příbuzným chovat ... protože, i když bychom se neměli vyřazovat z živočišné říše, máme, my lidé, „něco navíc“, totiž ...

„Lidé mají ohromnou moc ovlivnit svět způsobem, který si zvolí.“

Štítky knihy

zvířata, fauna chovatelství, chov emoce, pocity

Autorovy další knížky

Marc Bekoff
americká, 1945
2009  87%Na zvířatech záleží
2017  73%Emoce zvířat
2019  80%Důvěrná zpráva o psech

Kniha Emoce zvířat je v

Přečtených13x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce8x
Chystám se číst9x
Chci si koupit3x