Emilka

Emilka https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/499578/bmid_emilka-2TS-499578.jpg 4 374 118

Emilka přišla na svět za první republiky na dědině nedaleko Brna a odešla z něho, když se její země stala znovu svobodnou. Tento kraj nikdy neopustila a svůj život prožila ve 20. století plném událostí, jejichž důsledky ovlivnit neuměla. Přestože byl Emilčin život protkán radostmi i bolestmi obyčejného člověka, nikdy neztratila sílu jim statečně čelit. Tento román je o opravdové lidskosti, o kráse čirého dobra a o duších obyčejných lidí, jejichž příběhy známe i ze svého vlastního okolí.... celý text

Přidat komentář

Kerberos
13.04.2024 5 z 5

Knížka,kterámi tématicky velmi sedla.Historie jedné rodiny odehrávající se v minulém století v okolí Brna.Nejedná se o příliš šťastný příběh.

hanka0630
06.03.2024 2 z 5

(SPOILER) Posloucháno jako audio. Hezký příběh, obzvlášť v době Emilčina dětství. Co mi ale vadilo, byl jazyk, kterým je kniha napsaná. Spousta zvláštních přirovnání a obrazů, které mi občas přišly až nesmyslné. (Vajíčka čekající ve vaječnících na jedinou spermii? Matka, která najde v troskách svou mrtvou dceru, se obdivuje uměleckému dílu na jejím krvavém obličeji?) Věty plné záporů mi daly dost práce, abych je pochopila. Nicméně můj zájem o příběhy ze života obyčejných lidí byl uspokojen, takže hodnotím spíš kladně.


Terusha003
29.02.2024 3 z 5

Další rodinná sága, ale něco mi tady chybělo. Některé popisy mi přišly příliš zdlouhavé.

Katka2382
11.02.2024 1 z 5

Ze začátku se mi to líbilo,styl vyprávění připomínal Sudetský dům.Ale pak se to nějak zvrtlo a já měla pocit že si mi do ruky dostalo dílo z pera Vlastičky Javořický(ač jsem od ní teda nikdy nic nečetla).
Přišlo mi že autorka příliš tlačí na pilu a některá přirovnání a připodobění se tam vůbec nehodili.Taky mi docela chyběla časová osa,dost jsem se v tom ztrácela.
Za mě teda žádné nadšení.
Ale své čtenáře si to asi najde.

bookcase
05.02.2024 5 z 5

Posloucháno jako audio - krásně a s citem načteno. Příběh Emilky mě dostal, tolik toho dostala od osudu a přesto se nevzdala. Miluju tyto zdánlivě obyčejné příběhy obyčejných lidí.

jirka9453
01.02.2024 4 z 5

Kniha mě zaujala už v době vydání. V té době jsem zrovna dočetl Šikmý kostel a chtěl jsem navázat na knihu v podobném stylu, a sledovat životní osud Emilky, jak jsem odhadl podle anotace, odpovídalo stejnému stylu vyprávění. A dostal jsem, co jsem hledal.

Kniha je napsána velmi dobře, poutavě líčí osudy postav, se kterými prožijete jejich radosti i strasti, některé si zamilujete, některé proklejete a některé musíte obdivovat. Občasné zvraty osudu už byly takové, že i já z pozice čtenáře jsem si řekl... "co komu ta Emilka, proboha, udělala?"

Velmi pěkná kniha o jedné motanici lidských osudů.

TaLu
29.01.2024 5 z 5

Historie jednoho selského rodu očima jednoho z dětí. Život se s hrdiny opravdu nemazlí. První světová válka, úmrtnost dětí, tíživé podmínky početné rodiny, výchova u příbuzných, nástup fašismu, další válka, ztráta blízkých.
Doporučuji těm z našich čtenářů, kteří mají rádi objemné knihy, ve kterých je vykreslena dlouhá historie rodu. Kniha sama není objemná, ale stránky jsou opravdu nahuštěné. Trochu to způsobuje problém s malými písmenky, ale do dramatického příběhu se čtenář ponoří. Moc hezké byly také vykreslené zvyky a sepětí s přírodou. Jednu vánoční zvyklost jsem neznala. Paní spisovatelka do románu zpracovala i vzpomínky své babičky.

Toňula
23.01.2024 5 z 5

Krásný příběh ženské síly, lásky , obětavosti, ale i slabosti, která nezabrání žít dál a vyrovnat se s těžkým osudem. Je to nejen příběh jednoho člověka, ale současně více lidí, jejichž životy se proplétají a vlastně tvoří součást českých dějin.

Doubravka1975
07.01.2024 5 z 5

Život lidem nakládá tolik, kolik unesou....
Moc hezky napsaný příběh jedné obyčejné rodiny. Příběh je románová fikce, ale autorka se nechala volně inspirovat životem své babičky Růženky. Ale historické události 20.století jsou skutečné a poznamenaly život všem zúčastněným. První půlka knihy je víc podrobná, druhá už víc letí dějinami. Autorka brňačka, takže známé části Brna, opět zmíněný Vyškov, super :) , skvělé moravské nářečí.
Při čtení jsem i já vzpomínala na svoje milované babičky

Lucie401
18.12.2023

moc krasna ale i smutna kniha. byla to narocnejsi cetba.

lenikhor
09.11.2023 3 z 5

Kniha o těžkém životním údělu obyčejné moravské ženy. Mám ráda životní příběhy, které vycházejí ze skutečných osudů. Na to, že je to autorská prvotina, tak je to pěkně napsáno. První část, dětství a dospívání Emilky, je podle mě mnohem lépe propracovaná než její pozdější životní osudy, což je škoda. Pokud autorka napíše další knihu, ráda si ji přečtu.

myryjam
04.11.2023 3 z 5

Bohužel se musím přidat k těm, kteří v této knize vidí průměr. Je to takové staromilské povídání o životě jedné babičky. Píšu povídání, protože to je popis děje, nikoli vypravování, nejsou tam žádné zápletky, které by mě nutili poslouchat dál a dál. Knížku jsem měla jako audio a několikrát jsem ji nevypla a pak jsem zjistila, že jsem o kapitolku dál. U této knihy jsem ale neměla potřebu hledat, kde jsem poslech skončila, a poslouchala jsem dál, kde mi to naskočilo. Co mi vadilo ale nejvíc - neumělé pokusy o erotiku - o semenných kanálcích s životodárnou terkutinou opravdu nepotřebuji číst. Přes to, co jsem napsala, kniha si jistě čtenáře najde, je to takové odpočinutí, zavzpomínání.

Jurfinka
31.10.2023 5 z 5

Jedna z těch nejnadhernejsich knih... Pla lásky i smutku... Až jsem si poplakala...

Květ
23.10.2023 4 z 5

Moc pěkná kniha o osudech jedné rodiny, odvíjející se od dob první republiky až po revoluci. Autorka vychází z vyprávění vlastní babičky, kterým se inspirovala. Stylem, především používáním moravského nářečí mi připomněla Šikmý kostel od Karin Lednické. Vyprávění je čtivé, někdy radostné a hodně i smutné, protože se odehrává v nelehké době, působí velice autenticky. Příběh Emilčina dětství se mi líbil nejvíc, její pozdější věk už mi nepřišel od autorky tolik propracovaný, což mi přišlo trošku škoda. (3,5*)

Noisette73
22.10.2023 3 z 5

Napsané to bylo krásně ta hra se slovy byla úžasná, ale asi už nebudu číst takovéto příběhy z českého prostředí, neboť mi to nedává nic nového jsou jako přes kopírák.

Eva03
15.10.2023 5 z 5

Nádherná kniha, přesně moje gusto, miluju české rodinné ságy. Příběh mě velmi bavil, není to žádná červená knihovna s předem jasným koncem. Paní Fajnorová píše poutavě, v knize nejsou žádná hluchá místa a "plevelení". Doufám, že už pracuje na dalším díle, moc se těším :-)

Kacatko86
15.10.2023 5 z 5

Příběh o Emilce je pohlazením po duši. Byť v životě zažila Emilka spoustu ztrát, autorka dokázala její životní osud sepsat s takovou dávkou lidskosti a empatie. Opravdu povedené dílo, autorce tleskám!

marli58
13.10.2023 5 z 5

Moc hezky napsaný příběh, který tak krásně plyne... Doporučuji k přečtení.
Protože jsem také z dědiny nedaleko Brna, tak mě zajímalo, kde jsou Sulostovice. S tímto názvem jsem se nikdy nesetkala. Pan Google ale ví vše - je to Jundrov :).

Marčullkas
12.10.2023 5 z 5

Dojemný příběh a pohled do nitra

kalinka99
05.10.2023 5 z 5

Krásný román o těžkostech i radostech obyčejné rodiny.