Elena

Elena https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/176462/bmid_elena-4fw-176462.jpg 4 15 7

Je možné změnit svůj budoucí osud, který nám bylo dáno poznat dříve, než mohl dojít naplnění? To je hlavní otázka napínavého mystického příběhu, v němž se prolíná láska i tajemství, prostý život hlavních hrdinů i veliké dějinné události v letech kolem druhé světové války. Autor navazuje na tradici čtenářsky oblíbených „příběhů s tajemstvím“, odehrávajících se v českém prostředí a odkazujících na dobu, kdy lidé procházeli těžkými zkouškami a museli činit osudová rozhodnutí. Příjemné tempo vyprávění i téměř detektivní zápletka potěší všechny, kdož v tomto žánru nacházejí zálibu i odpočinek.... celý text

Přidat komentář

Aliii
18.05.2022 4 z 5

Obálka jak od některého z mistrů malířů a uvnitř příběh plný dramat, napětí, mystiky i romantiky se špetkou humoru. Mám ráda knihy, které kromě příběhu nabízí také podněty k zamyšlení a tohle je jedna z nich.
Může člověk změnit svůj osud? A bude ho chtít změnit, pokud ho bude dopředu znát nebo se s ním smíří? Kde se v některých lidech bere tolik zla a může se za určitých okolností v každém znát takové zlo probudit? A doženou každého jeho skutky?
I když kniha není nijak rozsáhlá, témat k zamyšlení je tu víc než dost...

Marekh
04.02.2021 5 z 5

Kniha ELENA určitě nepatří mezi žádné novinky, poněvadž byla vydána v roce 2011, ale přesto si myslím, že kniha stojí za přečtení. Děkuji autorovi za poslání knihy včetně věnování, které mi do knihy napsal. V minulosti jsem o knize hodně uvažoval a říkal jsem si, že si knihu někdy přečtu v budoucnu, ale když jsem knihu obdržel, všechny ostatní knihy šly stranou a pustil jsem se do čtení Eleny. Moje očekávání a čtenářský zážitek se naplnily. Knihu hodnotím na 90 %.

Kniha má zajímavý námět a řekl bych, že originální. Kniha má 5 částí. Myslím si, že jsem ještě nečetl knihu podobného typu. Autor se v knize zamýšlí nad tím, jestli lze změnit svůj budoucí osud, a pokud bychom jej mohli změnit, jestli je to správné z morálního hlediska a co všechno musíme podstoupit, aby došlo k jeho naplnění. Děj knihy se odehrává během 2. světové války, po 2. světové válce a také v období, kdy komunisté převzali moc nad Československem. Kniha je proložena deníkovými záznamy, což se mi hodně líbilo. V knize se nacházejí prvky mysticismu a detektivky. Poslední část jsem četl jedním dechem, a když se kniha blížila do úplného závěru, tak to byly jedny z nejkrásnějších částí. S nadšením a se sevřeným dechem jsem se pomalými kroky dostával k závěru a byl jsem plný očekávání, jak dopadne příběh Eleny a Alfréda. Závěr knihy mne dostal do kolen, hodně mne dojal a budu na něj ještě dlouho vzpomínat.

Kniha určitě vybízí čtenáře k zamyšlení nad různými otázkami – nad osudem, nad duší, nad zločiny, které byly spáchány během 2. světové války a v době komunismu. Jestli člověk může vzít spravedlnost do svých rukou, pokud je přesvědčen, že právo stojí jednoznačně na jeho straně a chce se dovolat spravedlnosti?! Jestli je správné se pomstít, když nám někdo záměrně ublížil, aby pocítil na vlastní kůži to, čím vším jsme si museli protrpět jeho přičiněním, jakému peklu jsme museli čelit, anebo naopak máme takovému člověku odpustit, protože bychom spravedlnost neměli brát do vlastních rukou a měli bychom to nechat na povolanějších osobách?! Jestli máme oplácet zlo dalším zlem a kam do všechno může vést?! Mystické prvky, které autor začlenil do románu, se mi také líbily a dodávalo to knize tajuplnou atmosféru. Vypsal jsem si některé citáty, které mne oslovily. Občas jsem v knize nalezl nějaké překlepy, ale daly by se snad spočítat na prstech jedné ruky. Bylo to jako zrnko prachu, po stylistické stránce je kniha v naprostém pořádku. Kniha má pěknou obálku.

Pokud se zde vyskytují čtenáři, kteří právě čtou můj komentář o této knize a stále se rozhodují, jestli se mají pustit do četby této knihy či nikoliv, stále si nejsou jistí, jestli by je kniha oslovila a splnila jejich očekávání, tak pokud vás oslovila témata, o kterých jsem psal, pokud vás láká období, do které je děj knihy umístěn, pokud máte rádi duchařské příběhy, tak si myslím, že by se vám kniha mohla líbit a mohli byste dát této knize šanci. Jsem určitě rád, že jsem si knihu mohl přečíst. Kniha je poměrně krátká, dá se přečíst na jedno posezení, a přestože je to útlá kniha, má v sobě hodně témat k zamyšlení. Knihu hodnotím pozitivně. Budu se těšit na další autorovy knihy. :)

Citáty, které mne oslovily:

Vše na světě se může použít pro dobrou i špatnou věc. I lež.

Co je to vůbec osud? Máme šanci ho nějak ovlivnit, změnit? Máme vůbec nějakou svobodnou vůli?

Nikdo nemůže vědět, jak se zachová v nepředvídatelných situacích.

A lze vůbec nějak ovlivnit, kde se narodíme a k čemu nás okolnosti donutí? Možná jen záleží, jak se v nich zachováme.

Může se bezpráví omlouvat bezprávím?

Musí být ubíjející, když člověk zjistí, že svůj život promarnil. Když člověk zapomene na svou osobitost, na svoji duši a ve prospěch ega celý život škodí druhým. Musí být hrozné, když člověk odchází a za celý život nepozná sám sebe. Ta prázdnota těsně před smrtí, možná právě to je to peklo.

Lhostejní ke zlu jsou samotní lidé, kdo jiný to zlo páchá.


nada3314
23.06.2020 4 z 5

Poslední dobou objevuji české autory a musím říct, že jsem nadšená. Tato útlá knížka je nabitá akcí, moc dobře se mi četla. Musím pochválit velmi čtivý styl autora je to zase úplně něco jiného než na co jsem zvyklá. Většinou mají knihy 300 a více stran a tady se na 175 stranách ani na jedné nenudíte :-) Moc bych si přála, aby se čeští autoři více četli. Opravdu máme skvělé spisovatele a už teď vím, že mě autor nalákal na nějakou další knihu :-) Moc doporučuji dát tomuto dílu šancí budete spokojeni.

Danago
14.03.2020 4 z 5

Knížka je velmi originálně napsaná. Příběh odehrávající se po skončení druhé světové války, ve kterém se řeší zločiny války mistickým způsobem. Pomocí deníků, které předpovídají blízkou budoucnost našich hlavních hrdinů. Mistická Erika, židovská dívka, která vidí osudy jiných lidí a pomocí svých deníků ukazuje budoucnost, nejen Eleně, i po své smrti.
Velice útlá knížečka je nabitá akcí a nutí čtenáře hodně přemýšlet. Citlivě propojena láska a nenávist , válečné i poválečné období s přiměřenou dávkou pravdy a tajemna.
Knížka mě příjemně překvapila, přečetla jsem ji na posezení.

Liilith
22.07.2019 3 z 5

Elenu si přečtěte, pokud hledáte příběh plný akce a emocí, zajímáte se o válečnou historii a baví vás tajemno a duchařina...

bookcase
06.06.2019 4 z 5

Duchařina tady nepostraší, spíš navádí hlavní hrdiny k akci. I tak se četla dobře, tajemno a napětí je všudypřítomné.

milamarus
04.12.2015 5 z 5

Ačkoliv se příběh točí kolem Eleny a Alfréda, větší pozornosti se u mě dočkali druzí dva - Erika a Konrád. Nepřátelé a protipóly, jež ví o moci slov a také to, že budoucnost světa podstatně závisí na tom, co udělají. On vyniká promyšlenou zákeřností a je zatížen mnoha mrtvými. Má totiž lidi, kteří plní to, co od nich chce. Ona je osamocena a má k dispozici pouze tužku a pár kouzelných sešitů. Prostřednictvím příběhů v nich zaznamenaných umožní ostatním, aby věděli, že se něco děje nebo dít bude, a co hlavně: nechá je, aby její slova vnímali, v duchu podrobovali kritice a sami se rozhodovali.

Zamyšleníhodná kniha s krásnou obálkou.