Egon Schiele

Egon Schiele https://www.databazeknih.cz/img/books/65_/65930/egon-schiele-65930.jpg 5 19 2

"Podstatou Schielova umění je jeho vynikající kreslířství: mistrovský a bohatý talent pro grafické znázornění.Vedle asi dvou set olejomaleb vytvořil ve svém krátkém životě(1890 - 1918) několik tisíc temper,akvarelů a kreseb.Stránky jeho skicáků jsou plné kompozičních návrhů.Pro Schieleho bylo kreslení jako dýchání ..." Alessandra Cominiová... celý text

Přidat komentář

OdvaznyMladyMuz
27.06.2022 5 z 5

Vzrušení se line horkým vzduchem, mísí se s vulgaritou a napětím. Snad je v tom také právě rozkvétající sexualita dvou mladých těl. Mladík maluje pevnou linkou dívčí tělo, jako by se jej jemně dotýkal prsty. Maluje podobiznu polonahé dívky, jež na něj lačně, až téměř provokativně vrhá svůj pohled.

Ne, nervozita mezi nimi není. Proč taky? Egon maluje dívku jako svou tajnou milenku. Egon maluje vlastní sestru.

28. října 1918 umírá monarchie. Češi a Slováci se radují, Rakušané cítí trpkost. Ve stejný den umírá Egonova manželka Editha, sám malíř zemře tři dny po ní. Stejně jako je, i miliony dalších smetla ze světa živých španělská chřipka. Svět umění přišel o dalšího velikána, jenž byl odsouzen k úplnému docenění až desítky let po své smrti.

Tato kniha je svým rozsahem možná jen takovým obsáhlejším článkem na wikipedii. V knihovně se však skví jako šperk.

andrii24
27.09.2020 5 z 5

Maluje a miluje. Na dotek. Delikátně, důvěrně. Barvitě. Intimní oko na paletě. Lapač křivek, schoulených v panensky dráždivých pózách. Skladatel rozverných, rozvedených mozaik. Charismatických, hypnotizujících tahů "Mozart." Aktů zpěvných nesoucí /se/ erotický sen.


Štítky knihy

čeští malíři

Kniha Egon Schiele je v

Přečtených24x
Knihotéce27x
Chystám se číst14x
Chci si koupit8x