Erínye

Erínye https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/418993/bmid_erinye-ejf-418993.jpg 4 18 6

Edward Popielski série

1. díl >

Ve Lvově vypuká panika. Žádné dítě tam již není bezpečné. Ve dvoře jednoho domu je nalezen brutálně zabitý tříletý chlapec. Vyšetřování případu, který se odehrává v tehdy polském městě krátce před vypuknutím druhé světové války, se ujímá komisař Edward Popielski a brzy se do případu zamotá víc, než by se mu líbilo. Jak je obvyklé u mistra polské krimi Marka Krajewského, i tentokrát autor zúročil svou dobrou znalost antické literatury a uvedl do děje mýtické lítice, stíhajíc podle řeckých pověstí nepotrestané násilníky a vrahy.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

Erynie , 2010


více info...

Přidat komentář

Marekh
11.06.2021 3 z 5

Na tuto knihu mne nalákala anotace knihy, ve které se mimo jiné píše, že je to poutavá detektivka, ve které nalezneme napětí a nečekané zvraty děje a zároveň, že knihu napsal polský spisovatel. Dal jsem této knize šanci, ale bohužel kniha mne příliš neoslovila. Knihu hodnotím na 50 %.

Kniha obsahuje Prolog a Epilog, má 3 části. Jednotlivé části jsou pojmenovány podle 3 Erínyí, což jsou z řecké mytologie bohyně pomsty a kletby: Alléktó, Megaira a Tísifoné. Děj je zasazen do předválečného polského města Lvova. Komisařem je EDWARD POPIELSKI, který vyšetřuje vraždu brutálně zabitého tříletého chlapce. Detektiv je svérázný, trpí epilepsií a je sukničkář. Miluje svou dceru a vnuka.

Kniha obsahuje poznámky překladatele a také se v knize vyskytuje lvovské nářečí, které mi bylo blízké, poněvadž bydlím kousek od Polska a na polskou mluvu nebo nářečí jsem zvyklý, takže u některých hlášek jsem se pousmál.

Knihu jsem přečetl na jedno posezení. Úplně jsem se do této knihy nedokázal začíst, některé části se mi líbily, místy mi to připadalo nezáživné až nudné, motiv vraždy mi připadal zvláštní. Určitě jsem očekával, že se mi kniha bude líbit více, když anotace byly tak lákavé. Určitě neplánuji číst další knihy ze série EDWARD POPIELSKI případně další autorovy knihy.

Kniha má pěkný přebal.

Citáty z knihy, které mne oslovily:

Můj život je uspořádanou časovou funkcí, jejíž minima, jako obžerství, pijanství a smilnění, i maxima, jako hladovky, abstinence a celibát, se střídají s matematickou přesností. Přitom z tohoto životního řádu nemám radost. Nejspíš proto, že nesnáším omezení. Nejspíš proto stále upadám do lákavého bahna a dráždivého chaosu.

Každý z nás je Orestés a každý z nás nese svůj kříž. /Myslím si, že je to pravdivé tvrzení, protože každý člověk má nějaké starosti ať už menší nebo větší./

konicekbily
26.01.2021 3 z 5

Příběh je převážně zasazen do tehdejšího předválečného Polska. Snaží se přiblížit mezilidské vztahy, které na počátku války panovaly. Autor si zvolil zajímavé prostředí a svérázný styl psaní a neotřelou zápletku. Osobně knihu nepovažuji za špičku, ale propadák to také není!


Leona333
14.01.2021 4 z 5

Tohoto polského autora jsem dříve neznala. Sáhla jsem po knize na doporučení od přátel. A rozhodně nelituji. Je to vážně velice dobrý, neotřelý, detailně propracovaný detektivní příběh. I samotné dobové prostředí města, ve kterém se děj odehrával se mi líbil a přidával na dramatičnosti toho všeho... Určitě si přečtu i jinou knihu od tohoto autora s komisařem Edwardem Popielskim.

Corso
15.10.2020 5 z 5

Erinye su druhe v serii Edward Popielski. Z mojho pohladu Krajewski davno prekrocil hranice beznej detektivky a ma realie nastudovane tak ze predvojnove obdobie mate ako pred ocami. Natiska sa mi napr. porovnanie s "Panoptikom mesta Prazskeho". Lenze temnejsie. Drsne. Vrele doporucujem vsetky Krajewskeho knihy, pre mna je uz v takej... povedzme top 5 detektivkarov a nemusel napisat ani haldy knih. Erinye su o vrahovi deti. A o komisarovi epileptikovi ktory to dostane jak sa vravi, do pera. Popielski sa k tomu fakt dostane akoby proti svojej voli, a mame zrazu mordkriminalku akych nenajdete vela. Obrovske plus davam za pracu s postavami, figurky ako vystrihnute z tych cias, ale nie len aby zaplnili stranky, su zive, smrdia, vonaju, smilnia, placu za obetami, vrahovia sa nedavaju za mreze ale niekedy sa z pomsty rovno podrezu. Autor svoju predoslu seriu Breslaw ukoncil, to ma mrzelo velmi. Nastastie sa len presunul do Lvova. Inac stiahol som si mapu Lviv 1935, a je to zaujimave hladat domy ulice a tak. Krajewskim neslapnete vedla, ked skusite citat.

zdendula31
13.09.2020 3 z 5

No dost jsem to kousala,ale přečetla jsem.Zápletka dobrá...

Gigy
03.12.2019 4 z 5

Konečně nějaká originální detektivka, která je zasazená do neobvyklého prostředí a má zajímavou "netuctovou" zápletku. Problém mi dělala jména, přeci jen na ta polská nejsem zvyklá a občas jsem se ztrácela v tom, kdo je kdo. Problém jsem měla také s dialogy, které byly do češtiny přeloženy ostravštinou. Jinak knihu hodnotím velmi kladně. Líbila se mi postava detektiva, byla vskutku netypická a zajímavá. Samotná vražda byla daleko zamotanější, než se na první pohled zdá. A i výsledné rozuzlení mi jako čtenáři přineslo překvapení. Je to něco jiného, trochu zvláštní prostředí i styl vyprávění, ale určitě za to stojí.

Autorovy další knížky

Marek Krajewski
polská, 1966
2008  72%Smrt v Breslau
2019  72%Erínye
2015  68%Cháronove čísla
2009  80%Pevnosť Breslau
2010  72%Přízraky Breslau

Kniha Erínye je v

Právě čtených1x
Přečtených23x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce51x
Chystám se číst24x
Chci si koupit3x