Edita Steinová: Život neobyčajnej ženy

Edita Steinová: Život neobyčajnej ženy https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/374295/bmid_edita-steinova-zivot-neobycajnej-ze-G0s-374295.jpg 4 7 2

Edita Steinová (1891–1942) je jedna z najvýznamnejších osobností 20. storočia. Životopis je napísaný na základe aktuálnych poznatkov výskumu jej života a diela. Je obohatený citátmi z jej filozoficko – teologických prác. Editu Steinovú tak podrobne spoznáme ako Židovku, Nemku, dieťa, študentku, konvertitku, asistentku, ošetrovateľku, pedagogičku, filozofku, prekladateľku, karmelitánku a mystičku. Jej životným princípom bola jednota myslenia, viery a konania; ostala mu verná ako židovská kresťanka až po násilnú smrť v koncentračnom tábore v Auschwitzi.... celý text

Náboženství Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Lúč
Originální název:

Edith Stein: Das Leben einer ungewöhnlichen Frau , 2010


více info...

Přidat komentář

thera23
14.02.2016 4 z 5

Edita Steinová byla opravdu svatou Ženou (schválně a oprávněně psáno s velkým písmenem)... S přibývajícím počtem přečtených stran jsem se v tomhle stále více a více utvrzovala. Je neskutečné, jak bohatý byl její duchovní život! Tato kniha doslova překypuje citáty, které rozjasňují mysl a pomáhají pochopit důvod, proč jsme zde na zemi. Doporučuji si citáty zapsat, případně podtrhovat si knize a vracet se k nim. Rozhodně nedoporučuji tuto knihu jen tak "zhltnout", ale promeditovat ji, není nejjednodušší ;-).

A jeden citát na závěr, ochutnávka: "Člověk je na světě, aby žil, a to pěkné, co je, má s vděčností přijímat. Jen by si neměl zoufat, když se něco ubírá jinou cestou, než jak si myslel. Pak je zapotřebí myslet na to, co nám zůstává, a také na to, že jsme tu vposled jenom na návštěvě a že to všechno, co na člověka tak krutě doléhá, se nakonec neukáže tak důležité nebo to získá úplně jiný význam, než jaký lze nyní rozpoznat. To, co od nás Bůh žádá a co mu můžeme dát, je odevzdání naší vůle."

Vojslava
01.01.2014 5 z 5

Knize by velmi slušel název "Život a myšlení Edity Steinové", protože příjemně překvapil vysoký podíl pasáží, které seznamují čtenáře právě se základními myšlenkami Edity Steinové, z nichž přirozeně vyplývá i osa životopisu. Přečetla jsem si publikaci s velkým zájmem a mohu potvrdit, že tímto vánočním dárkem jsem svou knihovnu neobohatila zbytečně.