Peklo v bažinách

Peklo v bažinách https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22319/peklo-v-bazinach-22319.jpg 5 46 17

Earl Swagger série

2. díl

Thriller o nelidskosti, násilí a pomstě se odehrává v roce 1951 v prostředí věznice na rasistickém americkém Jihu. Soukromé pátrání přivádí arkansaského právníka Sama Vincenta, bývalého okresního návladního, do zapadlého městečka Thebes ve státě Mississippi, v jehož blízkosti se nachází nápravné zařízení pro barevné. Brzy se dostává do konfliktu s místním agresivním šerifem, je obviněn z vraždy a zadržován v cele na policejní stanici. V Samových stopách se vydává na Jih i jeho bývalý vyšetřovatel a zároveň blízký přítel Earl Swagger, nyní seržant dálniční policie, kterému se podaří jej i za cenu ztráty vlastní svobody zachránit. Sám na vlastní kůži zažívá nepředstavitelně kruté podmínky ve věznici, izolované od okolního světa džunglí, řekou a močály, kde je jako jediný běloch vystaven nenávisti černošských spoluvězňů i ponižování a nelidskému týrání dozorci. Po dramatickém útěku shromáždí skupinu šesti odvážných starších mužů s mimořádnými střeleckými schopnostmi a válečnými zkušenostmi, odhodlaných areál věznice totálně zničit a mučené vězně osvobodit. Nelegální akci je ochoten tolerovat i čestný a neúplatný Sam, neboť mezitím odhalil pravdu o skutečném poslání Thebesu, kde armáda realizovala přísně utajované lékařské experimenty. Dramatický příběh s dobře zachycenou atmosférou prostředí je možno zařadit k lepšímu průměru. ... celý text

Literatura světová Horory
Vydáno: , Alpress
Originální název:

Pale horse coming , 2001


více info...

Přidat komentář

Arwen777
17.11.2023 4 z 5

Tak nevím, jestli jsem četla stejnou knihu, protože mě připadala první třetina zbytečně zdlouhavá a málo akční, druhá také, ale alespoň podstatně zajímavější. Je to stylem psaní, takovým tím staromileckým způsobem rozhovoru, kdy se nic neřekne přímo a jasně, zato zdlouhavě a oklikou.
Za mě jednoznačně nejlepší část byla poslední třetina a konec. Ten byl jak napsaný Tarantinem pro, jak tu už někdo napsal, Sedm statečných. To byl opravdu nářez a neskutečná zábava. Tady jsem konečně Hunterův styl ocenila, popisy, nadsázka a scény za hranicí reality se spojily s ohňostrojem akce, střílení, zúčtování a přezíravosti ke smrti. Musela jsem se při čtení usmívat. Což se k tématu úplně nehodilo, ale já jsem se fakt bavila.
Takže stálo zato se prokousat až k tomu konci.

Jack Bauer
01.11.2020 5 z 5

(SPOILER) Začátek mě připomínal Ramba 4 - Do pekla a zpět, druhá polovina knihy známý western Sedm statečných. Neuvěřitelně čtivá kniha, ve které Hunter smíchal více žánrů dohromady, napětí téměř žádné, jelikož víme, že hlavní hrdina musí přežít do další knihy, zato akce a brutality si užijeme až dost. Nevěrohodné až brakovité, ale skvěle napsané, že nestíháte obracet stránku za stránkou. Vadil mě Sam se svým lidumilným charakterem a morálními právnickými zásadami což mu ovšem v brutálním světě bylo k ničemu. V knize čtvrté dlouhé popisy výběru sedmi statečných a co si kdo jakou zbraň vybral mě trochu nudilo, ale následný zvrat a akční konec opět vtáhne do děje. Možný SPOILER: (7 dní na žhavém slunci v rakvi bez vody? V 10m hloubce dědek se sekerou hned na první pokus rozsekne řetěz?) Ale což, důležité je že jsem se bavil a 600 stránek uběhlo jako nic, ještě bych 400 přidal.


Lmslaver
05.02.2020 5 z 5

Cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly říká staré přísloví a stejnou cestou se vydá i Sam Vincent, když se s naivitou ohradí proti krutým podmínkám v jižanské věznici pro černochy v zapadákově mezi bažinami a ponurou řekou. Na pomoc se mu vydává starý přítel Earl Swagger, který se nepřízní osudu sám stane vězněm. Zažívá bezmoc a utrpení, je mučen dozorci, v tváří v tvář se setkává s otevřenou nenávistí černých spoluvězňů. Ředitel věznice, ani jeho pomocníci však netuší, že si vyhlášením boje tomuto veteránu války v Pacifiku kopou pomalu hrob, aneb kdo seje vítr sklízí bouři.
Děj knihy je zasazen do amerického jihu padesátých let, a z toho důvodu působí poměrně věrohodně drsné poměry ve věznici Thebes s těžkou rasistickou atmosférou. Stephen Hunter má dar skvělého vypravěče, a tak mu s lehkostí odpouštím i občasnou textovou vatu, která udělala z knihy šesti set stránkového bumbrlíčka. Každopádně je Peklo v bažinách skvělý akční thriller.

Pavlaj
07.08.2019 4 z 5

Do knížky jsem se pustila kvůli Čtenářské výzvě, můj oblíbený žánr to úplně není. Postava Sama je moc pěkná, rozjezd příběhu taky. S příchodem do Thebes bohužel přichází i dlouhé, nabubřelé dialogy, které šly zkrátit nebo vynechat a Earl je tak nereálný a dokonalý, že by i Rambovi nakopal zadek. Poslední část ve stylu Sedmi statečných je ale docela strhující. Za mě tak 75%.

NADEI
23.01.2019 4 z 5

Dobře napsaná, čtivá a drsná. Rychle vtáhne do děje a nepustí, jen ten konec byl takový utahaný, ale jinak dobré čtení s dobrou tématikou.

Crozz
13.11.2018 5 z 5

Nádherné knížka, čtivá a drsná. Jediný co bych vytknul je její délka, ale přečetl sem i tak dost rychle.

allyce
22.10.2018 4 z 5

Kniha mě ochudila o hodně hodin spánku, chtěla jsem číst dál a dál, ale to ranní vstávání... První dvě části jsem ani nedutala, poslední část "Sedm statečných" byla už na můj vkus trošku natažená. To ovšem neubírá na atraktivitě, doporučuji přečíst, jen slabší povahy by ji měly číst na vlastní nebezpečí.

encyklopedie
05.08.2017 5 z 5

.....tady bych použil slova německého spisovatele, satirika, fyzika a astronoma..
Každý je alespoň jednou do roka geniální.
Hunter byl v roce 2001 naprosto geniální.....

trudoš
25.07.2017 5 z 5

Peklo v bažinách je dokonalé. Jen... jen trochu ukecané. V rámci jednoduché zápletky je těch šest set stran prostě znát, o to spíš, že převážná část z nich je tvořená chlapáckým plácáním se po zádech. Stephen Hunter to naštěstí umí servírovat tak, že mu zobete z ruky a ještě chcete druhý nášup. Snad jen, že ti jeho střelci za zenitem jsou chvílemi nezničitelnější než Terminátor T-800. Ale proč ne, i muži mají své dny.
Přesto škoda zbytečně sáhodlouhých popisů akčních scén, které díky tomu ztrácejí dost na tempu. Ovšem i tak funguje tenhle přímočarý thriller skvěle, třebaže postrádá byť jen unci nadsázky. Něco jako Sedm statečných po třiceti letech, pouze kulisy se přemístily do močálů amerického Jihu a za padouchy kope ostraha státní věznice. Ohledně zbraní je pak autor na slovo vzatý odborník, naopak stran vedení útočné jednotky je už trochu bohém. Pořád však je pro mě v mnohém uvěřitelnější než profesionálové jako Andy McNab či Chris Ryan. Starýho psa nový kousky holt učit nemusíš.

Pazdy
06.04.2016 4 z 5

Určitě kvalitní knížka. Napínavá, strhující a zábavná. Hodně se mi líbilo, že prakticky chyběl zdlouhavý, nezáživný začátek, prakticky od začátku se něco dělo. Ve druhé části knihy mi trošku vadily zdlouhavé popisy jednotlivých střelců, zbraní a nábojů. Co se týče hlavního hrdiny, tak je sice vylíčený jako prakticky neporazitelný a všehoschopný superman, ale alespoň povahově není zcela zidealizovaný. Takže ve výsledku určitě dobrá kniha, dokáízala mě vtáhnout a těžko se mi od ní odtrhávalo.

hankapimi
24.03.2015 4 z 5

Drsný příběh o krutých metodách, ponižování a mučení ve věznici v bažinách, odříznuté od okolního světa. Čtivé, napínavé, nepředstavitelné, děsivé...Podrobně a barvitě popisované metody a nelidské týrání mne deptalo. Užívala jsem si pasáží, jak si "ostrostřelci" chystají a vybírají do boje různé typy zbraní, dozvěděla jsem se, jak se vysušuje močál, držela jsem palce a oddychla jsem si až na konci !

Palele
22.02.2015 5 z 5

Výborně napsaná kniha

lynx
11.09.2014 5 z 5

Skvělá kniha. Zajímavý námět, zasazený do neobvyklého prostředí, které je velmi barvitě popsáno.

evafort
28.05.2014

Úžasná kniha, i když drsná, ale velice čtivá a napínavá.

Dataline
06.02.2014 5 z 5

Velmi poutavá, čtivá kniha. Doporučuji! Nemohla jsem se od ní odtrhnout, i když místy byla na mě neuvěřitelně drsná.

zoew
15.11.2012 5 z 5

Skvělá knížka, přečetla jsem jí jedním dechem, všem vřele doporučuji.

pajonek
30.11.-0001 5 z 5

.... a zase jedna projíždka peklem ..... čtu a čtu a čtu..... ani jíst mi nechutná, ani pít mi nechutná .... jenom abych to měl za sebou... skvělé...100%

Štítky knihy

vězení, věznice rasismus násilí pomsta

Autorovy další knížky

Stephen Hunter
americká, 1946
2002  90%Peklo v bažinách
2002  88%Černé světlo
2011  89%Přehlídka
2006  76%Elitní odstřelovač
2001  91%Grázlové

Kniha Peklo v bažinách je v

Právě čtených1x
Přečtených58x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených8x
Knihotéce65x
Chystám se číst43x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x