Dvorní šašek a čarodějnice

Dvorní šašek a čarodějnice https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/130026/bmid_dvorni-sasek-a-carodejnice-Cb0-130026.jpg 3 22 6

Příběh velké lásky krásné lazebnice Anežky Bernauerové a bavorského korunního prince Albrechta III. Albrecht se odmítl s Anežkou rozejít, i když na něj jeho otec, vévoda Arnošt, činil silný nátlak, protože krásná dívka byla chudá a neurozeného původu. Z pomstychtivé žárlivosti se do hry zamíchá hrbatý dvorní šašek, který nakonec uvrhne Anežku do neštěstí a způsobí, že Albrechtův otec nechá nebohou ženu v roce 1435 utopit v Dunaji jako čarodějnici.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Der Narr und die Hexe


více info...

Přidat komentář

stanislava9718
15.11.2023 odpad!

Hmm, tak proto byla kniha v knihobudce. Opravdu děj se rozvláčně vleče a tragický konec tohoto vztahu byl jasný. Autorovo vychvalování německé šlechty a zkreslení historie, mě už vůbec nenadchlo.

Siesina
09.03.2020 2 z 5

Odpočinková četba, žádné drama nečekejte. Hlavní postava příběh vypráví zdlouhavě, k tomu hlavnímu se dostane až skoro na konci knihy. Musím přiznat, že žádně přetrvávající emoce ve mně kniha nezanechala.


Lartie
26.07.2017 3 z 5

Pro mě ta kniha byla celkem zklamáním.
Historický kontext od toho opravdu nečekejte, to ta kniha nejspíš viděla pouze z rychlíku. Je také škoda, že celou tu knihu jsem prostě věděl, co se stane.
Jediné, co bych ohodnotil kladně, je asi styl psaní. Na tom není co vytknout, bylo to dobře napsané.

Wulfwaera
26.01.2015 4 z 5

Kniha se čte dobře, ale na Obermeierův styl mi přijde spíš "odfláknutá".

budíček
06.11.2014 3 z 5

Román je to sice čtivý, ale autorovo vykreslení poměrů v tehdejší Praze mi trochu vadilo, překladatelka sama poznamenala, že některé úseky týkající se našich dějin neodpovídají skutečnosti, ale i tak ten jednostranný pohled vychvalující něměckou šlechtu a tu českou urážející, byl do očí bijící. Jinak je příběh zajímavý a jak už jsem zmínila i psaný čtivou formou. Historické události jsou naznačeny jen v takové míře jakou vypravěč považoval za nezbytnou pro děj samotný, do jaké míry odpovídají události německé historii nemůžu posoudit, ale protože tohle dílko neberu jako historický román opřený o fakta ale spíš fikci z historického prostředí, tak to až tolik neřeším.Samotný hrdina vnímá dle mého pohledu všechny události i postavy čistě subjektivně a proto se vše děje tak, jak to vnímá on sám, z jeho pohledu. On sám není ani dobrý (i když z jeho řeči by někteří mohli soudit, že je nejlepší ze všech) ani zlý (jeho úmysly bohužel nedomyslely možné následky), přesto s ním nemůžu sympatizovat, protože to jak celý příběh líčí a jak odhaluje sebe samého se svými vlastnostmi mi trochu vadí a nevidím v něm postavu, s níž bych mohla aspoň v něčem souhlasit... Pro mě osobně průměrné dílko co neurazí ale ani nenadchne.

species
26.07.2014 3 z 5

Od autora jsem četla knih více, ale tahle podle mého patří k těm slabším.