Dvorní dáma

Dvorní dáma https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/504074/bmid_dvorni-dama-Ypq-504074.jpg 4 30 15

Můj život s britskou královskou rodinou. Anne Glenconnerová se již v dětství spřá­telila s budoucí královnou Alžbětou II. a její sestrou, princeznou Margaret. To ovšem ještě neměla tušení, že jednou ponese Alžbětě vlečku při korunovaci a že se na více než třicet let stane Mar­garetinou oficiální společnicí — dvorní dámou. V knize poutavě a s humorem provádí čtenáře třpytivým světem tiár a korunek, který ale nikdy nepřipomínal rajskou zahradu. Nezlomná lady Anne podává autentické svědectví ze života aristokracie na poza­dí dynamických historických událostí 20. století. Válečné strádání, abdikace a úmrtí krále, přátelství s princeznou a služba u dvora zásadně ovlivnily její veřejný život, ten soukromý ji ale stál ještě více sil. Lady Anne byla manželkou velice vý­středního muže a matkou pěti dětí, mu­sela zvládnout život na pustém ostrově i nekonečné vyčerpávající večírky, sprá­vu skotského panství, neustálé stěhová­ní, ochromující osobní tragédie a ztrátu majetku. Životní osudy lady Anne, dcery hraběte z Leicesteru, jsou neobyčejným příběhem nevšední a velmi silné ženy.... celý text

Literatura světová Pro ženy Biografie a memoáry
Vydáno: , Jota
Originální název:

Lady in Waiting: My Extraordinary Life in the Shadow of the Crown , 2019


více info...

Přidat komentář

Marla
13.12.2023 5 z 5

Velice milé a poklidné vyprávění dámy, která měla to štěstí, že se narodila do aristokratické rodiny a zná britskou královskou rodinu, ale nijak jsem ji to při čtení nezáviděla. Rozhodně ne ty nepříjemnosti, peripetie a těžkosti, kterými měla život přímo přecpaný.

Vojslava
10.09.2023 4 z 5

Pěkná dovolenková četba; prosté a jednoduché sdílení jednoho osobního příběhu vlastně z docela zajímavého prostředí. Díky zálibě v historických románech jsem si daleko spíš dovedla představit, jak žily dvorní dámy o pár set let dřív... :-) Takže pár zajímavostí do historie 20. století, obdiv ke zvládání ne úplně lehkého životního osudu (i když tedy způsob se mi zdál někdy osobně trochu přes závit) a celkem příjemný čtenářský zážitek (i když bych si mnohdy dovedla představit lepší styl překladu).


Ivanule
30.07.2023 5 z 5

Kniha se mi líbila, alespoň jsem mohla nahlédnou z jiné strany na královskou rodinu a zde máme pohled její dvorní dámy a jejího života, podařená kniha:)

Kokoska92
26.07.2023 3 z 5

Považuji se za velice šťastného člověka, protože mám svoji úžasnou rodinu a takový život, jaký mám.

Na textu bylo znát, že autorka není profesionální spisovatelkou, a některé části překladu mi také přišily méně zdařilé. I přesto mi ale život lady Anne připadal velice zajímavý. Knížka nám ukazuje, že i aristokraté jsou lidé z masa a kostí, kteří mají své strasti i radosti. Líbilo se mi, jak se dvorní dáma princezny Margaret dokázala poprat se všemi životními výzvami a že se snažila zůstat za všech okolností zdvořilá a vlídná.

jitka7326
18.07.2023 5 z 5

Zajímavý pohled na život britské aristokracie ve 20.století.

natynka21
02.07.2023 5 z 5

Moc pěkná kniha, zhltla jsem ji za dva dny. Kniha mě velmi mile překvapila tím, že nebyla jen o příbězích a zážitcích z paláce a cest. Bylo pro mne velmi zajímavé takhle nahlédnout do života dvorní dámy takto v celku, bylo mi jí místy velmi líto a obdivovala jsem její sílu a odhodlání. Ráda bych si přečetla i její další knihy, které nejsou přeloženy do češtiny, snad se mi je podaří sehnat.

4444913
14.04.2023 5 z 5

Dám pět i když proti ostatním komentujícím já četlka originál.nedělám chytrou jen mě fakt naprosto nenapadlo že takovou něžnou nenápadnou knížku někdo přeloží a vydá.Nakladatelská politika jest mi záhadou.Knížka zajímavá jak pro nenápadný pohled na královskou rodinu tak jako pohled za kulisy života "vyšší třídy" včetně toho nesmyslu že dívka nemůže zdědit panství nebo majetek.Anglická verze má fotografiecož vidím jako velké plus.Pochází ze soukromého archivu takže nenápadně potvrzují že lady Anne se skutečně zná s těmi lidmi o kterých píše a navíc ukazují nám známé lidi i v soukromí.Naprosto neskandálně napsaná knížka psaná sebekriticky a upřímně.

Ditules
13.03.2023 3 z 5

(SPOILER) O královské rodině píše méně, než by člověk očekával z podtitulu. Přesto je to zajímavá sonda do života vyšší britské třídy. Čtenář se sám může přesvědčit, že je vše pozlátkem (manžel neurotik a nevěrník, závislosti a vážné nemoci synů, ...). Zajímavá je vzpomínka manžela na příbuznou, která schovávala pod šaty TGM. :)

Ronny
13.03.2023 4 z 5

V knize byl popsán život britské aristokracie,ale nejvíce mne zaujal rodinný život a osudy autorky. To byla opravdu síla co musela všechno zažít!
Dětství za války odtržená od rodičů, manželství s naprosto potrhlým manželem (po smrti už se vše hodnotí ve prospěch kladných vlastností) a osudové rány v podobě nemocí a úmrtí dětí. Tato silná charakterní žena vše zvládla jak nejlépe bylo možné. Věčné večírky ve vyšších kruzích jsem jí také nezáviděla.

VendulaB
12.03.2023 5 z 5

Velmi zajímavá kniha, na které je sice patrné, že ji nepsala zkušená autorka a i překlad a následná práce s textem nepatří mezi nejlepší, o to přirozeněji a živěji však kniha působí. Popisuje pro čtenáře velmi atraktivní prostředí britské aristokracie, kdy člověk okamžitě pochopí, že pokud se v tomto specifickém prostředí přímo nenarodíte, nikdy do něj nezapadnete. Absolutně jiný a šílený svět.

soukroma
13.02.2023 3 z 5

Začátek mne zaujal, protože o životě britské aristokracie, v době (před)válečné, toho u nás víme hodně málo. Autorka narozená 1932 v té době prožívala dětství, zhusta bez rodičů (skoro všichni dospělí muži narukovali, nebo zaujali pozice v cizině v souvislosti s válečným úsilím, zhusta následováni manželkami, bez ohledu na děti) a pak i bez sestry, zato na panstvích příbuzných či přátel rodičů, v hordě jiných (urozených) dětí.
Debutantka, pak držitelka vlečky na královské svatbě, a pořád ještě ne dvorní dámou. Tou se stala až po založení vlastní rodiny (děsivě divný manžel a kopa dětí) ve 40 letech. Povinnosti se vcelku rovnaly zábavě, s princeznou Margaret jezdila jako přítelkyně hojně i do Karibiku, kde sama měla s manželem nemovitosti, a vůbec po světě. Takto strávila 30 let až do Margaretiny smrti. Tato střední pasáž mne už bavila mnohem méně a poslední třetinu knihy, kdy už převažovaly nechutné peripetie a manželem i (ne)dospělými dětmi, jsem už úplně přeskočila.
Takže za úvod 100%, pak to šlo šupem dolů, aspoň pro mne jako českého čtenáře neznalého aristokratických kruhů britských ani královské rodiny, včetně právě Margaret.

veruptackova
12.02.2023 3 z 5

Nenechte se zmást podtitulem Můj život s britskou královskou rodinou. Tahle kniha není primárně o královské rodině, ale zachycuje životní příběh Anne od jejího útlého dětství. I když je tu královská rodina zmiňována v rámci celé knihy, velký prostor je jí věnován až když se Anne stává dvorní dámou princezny Margaret. První přibližně třetina je věnována hlavně dětství a manželství autorky s výjimkou kapitoly, která pojednává o korunovaci Královny Alžběty II. Právě tato kapitola mi přišla jedna z nejzajímavějších v rámci celé knihy. Událost, o které jsme asi všichni slyšeli, je tu podána pohledem účastníka i včetně všech emocí a drobných přešlapů. Opravdu jsem při čtení měla pocit jako bych byla součástí této velkolepé události. Za přečtení stojí i zbytek knihy. Věřím, že nejednomu čtenáři změní pohled na svět aristokratů, možná se stejně jako já pozastaví nad výchovou a rodiče zasáhnou i dříve používané metody. I když se mnohdy jedná o změť vzpomínek a mohlo by se zdát, že některé informace jsou nadbytečné, rozhodně tomu tak není a čtenář dostane opravdu komplexní vhled do světa plného pravidel. Rozhodně mě bavil kontrast luxusních sídel a pustého karibského ostrova. Anne v knize mluví otevřeně o svém postavení, rodině, toxickém manželství a problémech s tím spojených. Ke knize mám jednu výtku a ta se týká překlepů a překladu, díky kterému jsem musela srazit * v celkovém hodnocení.

V neposlední řadě mi kniha splnila mé očekávání, kterým bylo dozvědět se více o princezně Margaret. A byť je toto kniha primárně o životě její dvorní dámy, rozhodně na sebe obě ženy měly vzájemný vliv, a proto je i Margaret věnován v knize prostor.

Knihu doporučuji všem, kteří chtějí nahlédnout do života aristokratů.

Knižní střípky
29.01.2023 3 z 5

Lady Anne GLENCONNER nám v této knize přináší pohled na život britské aristokracie od třicátých let minulého století až po současnost.

Velice zajímavý životopis, který doporučuji všem fanouškům britské královské rodiny a seriálu Koruna. Je ovšem fakt, že i tato kniha by si zasloužila více pozornosti ze strany redakce, zase se to hemžilo chybami, i překlad byl místy takový kostrbatý.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižní střípky.

Michalka98
11.01.2023 4 z 5

Skvělá kniha, která přinesla zase jiný pohled na aristokracii a britský královský dvůr. Co to vlastně znamená být dvorní dámou? Je to pouhé sezení v krásných šatech vedle členek královské rodiny, nebo je to životní poslání, které se může rovnat práci diplomata? Životní příběh lady Anne svou dramatičností a výjimečností může směle konkurovat Větrné hůrce Emily Brontëové. Je neskutečné, co vše prožila a přitom z ní sálá optimismus, smířenost, naděje a vděčnost. Při čtení životních osudů jejích synů mi bylo neskutečně úzko. Hvězdičku strhávám za absenci fotografií a také za některé méně záživné pasáže. Místy mi požitek ze čtení kazil rovněž kostrbatý překlad a chyby (v redakci by vážně mohli vědět, že Austenová se nepíše s i ale s e). Každopádně doporučuji a ráda bych jednou navštívila Holkham.

maryzka
28.12.2022 4 z 5

Čtyři hvězdičky hodnotím tuto knihu proto. že mi tam chybí fotografie což je škoda. Dvorní dáma vzpomíná na život, dobu ve které žila. Její doba , protože pocházela ze šlechtického rodu, tak bývala podobná výchově na královském dvoře. I když mohla mít liberálnější výchovu pokud rodiče nebyli konzervativní. Zkrátka byl to svět, kdy musela být dívka brzo vdaná, starat se o rodinu i když jak tato dáma podotýká - musela být víc manželka než matka- zde také přiznává jak selhala jako matka u dvou svých dětí, rozvod nebyl vůbec na programu.

Autorovy knížky

2022  82%Dvorní dáma

Kniha Dvorní dáma je v

Právě čtených2x
Přečtených41x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených4x
Knihotéce57x
Chystám se číst54x
Chci si koupit10x
dalších seznamech1x