Dvojí život

Dvojí život https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/423559/mid_dvoji-zivot-sAn-423559.jpg 3 25 10

Claire žije spokojeným životem a pracuje v Londýně jako uznávaná lékařka. Je ale něco, co o ní nikdo neví. Ovšem její tajemství je poněkud jiné, než lidé obvykle mívají. Claire je dcerou hledaného zločince podezřelého z vraždy… Před skoro třiceti lety se v domě, v němž Claire a její bratr strávili dětství, udála brutální vražda. Stalo se to v noci, kdy obě děti spaly. Druhého dne ráno bylo auto jejich otce nalezeno opuštěné a s krví na sedadlech v blízkosti kanálu La Manche. Matka tehdy přísahala, že ho viděla oné osudné noci v domě – jejímu tvrzení ale nikdo nevěřil, protože otcovi vlivní přátelé dokázali velmi dobře zamést všechny stopy a přesvědčit veřejnost o tom, že je jejich vysoce postavený přítel nevinný. Od té doby ho však nikdo neviděl. Případ se tedy uzavřel… Ve chvíli, kdy se Claire od policie dozví, že se její otec našel a žije, se její dokonalý svět a poklidná existence zhroutí. Co bude dál? Kým vlastně Claire je? A jaký život to celou dobu vedla? Zbývá jí jediné – zjistit celou pravdu o sobě a své rodině… Dvojí život je volně inspirován jedním z nejznámějších nevyřešených kriminálních případů 20. století – nikdy nevyjasněným případem lorda Lucana. Kniha se čte prakticky sama, ale kromě skvěle zvládnutého literárního řemesla se jedná také o dokonalou reflexi ženského světa a násilí ve společnosti, traumat a lidské paměti, společenských tříd a jejich privilegovanosti.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Jota
Originální název:

A Double Life , 2018


více info...

Přidat komentář

pogmanka
27.12.2023 2 z 5

Knížka nebyla špatná, ale něco mi tam chybělo, něco co by mě nutilo číst dál a dál. Přišlo mi to takové stále stejný, žádný velký zvrat, jedině konec byl takový akční, jinak se tam vlastně nic moc nedělo a celkově velké odhalení se také nekonalo. To mě trochu mrzelo, ale styl má autorka čtivý, tak se to přečetlo rychle.

dufkys
26.04.2023 1 z 5

Některé recenze od přátel a anotace mě nalákaly, každopádně cítím se zklamaně. Docetla jsem jen z důvodu, ze mi bylo líto v polovině přestat


Domanovak
27.03.2023 1 z 5

Po přečtení senzačního hodnocení na přebalu jsem očekával opravdu zajímavou knihu. Dočetl jsem ji do konce proto, že knihy se snažím přečíst vždy celé. Na začátku zmatené, nepřehledné, postupně se sice zápletka vyjasní, ale děj se neposouvá dopředu, spíš jen tak klopýtá. Nora hledá vraha jsem nečetl a nevím zda seberu odvahu to zkusit.

micha-ella
12.03.2023 4 z 5

Promíchání minulosti a současnosti a navíc života matky a dcery je zpočátku matoucí, k tomu množství postav a názvů míst, málem jsem knížku odložila. Nakonec jsem se začetla, líbily se mi vsuvky ve výborných popisech a nakonec i styl psaní. Dcera má v tom příběhu silný motiv pro to, co dělá, ale její lhaní a slídění v cizích domech je přehnané, pro mne se stala zápornou postavou a to možná autorka neměla v úmyslu. Je to psychologický román s thrillerovým koncem.

matej7245
13.11.2020 3 z 5

Podobné ako autorkina prvotina "Nora hledá vraha" - hlavná postava čelí rodinnej tragédii. V prvej knihe nájde zavraždenú sestru, tuná Claire po traumatizujúcom zážitku z detstva sa snaží nájsť otca, ktorý má byť zodpovedný za útok a vraždu v ich dome, keď mala osem rokov.
Aj tu sa hrdinka vracia do minulosti a veľká časť knihy je prerozprávaná retrospektívne. Zároveň hlavná línia sa odohráva v súčasnosti práve s cieľom nájsť otca. V úvode toto prelínanie pôsobí dosť zmätočne, až kým nezistíte, čo sa v minulosti stalo a prečo je postava upätá na otca a na všetko, čo s ním súvisí.
Námet je zaujímavý, rozhodne by sa dal spracovať aj inak - niektoré pasáže rozšíriť a nie len nimi preletieť. K tomu označeniu za thriller dopomáha práve krimi zápletka.
Čo sa mi páčilo je, ako autorka opisuje súrodenecké vzťahy, to bolo značne čítiť aj prvej knihe. A takisto ženské hrdinky.

Costanzo
08.03.2020 4 z 5

Dvojí život je thriller, který je volně inspirován jedním z nejznámějších nevyřešených kriminálních případů 20. století – nikdy nevyjasněným případem lorda Lucana. Kniha, která vás vtáhne do násilí ve společnosti, traumat a lidské paměti, společenských tříd a jejich privilegovanosti a ukáže nám dokonalou reflexi ženského světa. Kniha je rozdělena na tři samostatné části s příznačnými názvy a celý příběh je vyprávěný formou vzpomínek. Autorka nádherně popisuje rozpolcenou osobnost – na jedné straně touha najít otce za každou cenu, na straně druhé ten nikdy nekončící strach, že si pro Claire jednou v noci taky přijde. Za mě bravurně vykreslený psychologický profil hlavní postavy. Taky se mi líbilo prostředí, do kterého byl celý příběh zasazen – vysoce postavení a mocní lidé, kteří si mohou kohokoli a cokoliv koupit. Závěr knihy mě celkem překvapil, čekala jsem ledacos, ale tohle tedy skutečně nikoliv.

Alyx
15.01.2020 2 z 5

Není to vyloženě špatná knížka, ale klame tělem. Spíše než krimi je to psychologický román, který navíc předpokládá, že čtenáři jsou plně obeznámeni s podrobnostmi zločinu lorda Lucana, o kterém sice nepadne ani zmínka, ale je jasné, že se jím autorka inspirovala.

jahlina
11.01.2020 3 z 5

Do knížky jsem se začínala pozvolna. Ani později děj nedostal rychlejší spád. Přesto jsem se nakonec dokázala začíst. Hrdinka mi byla celkem sympatická, přestože nebyla ničím zvlášť zajímavá. Přišlo mi, že přestože si nese životem břímě, působí klidně a vyrovnaně. Postupovala systematicky a cílevědomě při svém pátrání. Byla jsem zvědavá k jakému zjištění nakonec dojde. Byl její otec skutečně vrah, kam zmizel a jaký byl motiv zločinu. Náhled do života vyšší vrstvy byl zajímavý. Trocha akce mi však chyběla.

OsolenéKnihy
05.01.2020 3 z 5

Určitě to není špatná kniha, celý proces pronikání do rodiny a zákoutí, které se týkala vražda, byla zajímavá, ale nebylo tam moc věcí, které by udržely mou pozornost. Četla jsem spíš z volné chvíle než abych se snažila dopátrat, jak pátrání na vlastní pěst dopadne. Nebýt vraždy, připomíná mi to rodinné drama a chyběla mi tu akce. Napětí jsme se dočkali až posledních dvacet stran, zbytek knihy se neustále točil kolem vzpomínek. Ze začátku navíc bylo složitější se zorientovat mezi vzpomínkami dcery a vzpomínkami matky, které mi připadaly podobné. Postavy nebyly nijak výjimečné ani extra propracované, sama Claire na mě působila nudně.

banánovépyré
03.01.2020 4 z 5

Autorčin styl psaní se mi líbil už u prvotiny Nora hledá vraha, takže jsem byla i dost zvědavá na další počin. Opět je to spíše psychologický thriller, i když i v tomto románu čeká krvavá vražda. Psaní má silnou atmosféru a opravdu zajímavě rozehrané osudy, moc se mi líbí hlavní motiv (inspirace nikdy nedořešeným případem vraždy, z níž byl obviněn anglický lord) a zapojení role šlechty a společenských vrstev do vyprávění. Místy bych sice ocenila větší motivaci některých protagonistů, ale celkově je to opravdu povedené.

Autorovy další knížky

Flynn Berry
americká, 1986
2019  61%Dvojí život
2019  63%Nora hledá vraha

Kniha Dvojí život je v

Přečtených33x
Čtenářské výzvě6x
Knihotéce124x
Chystám se číst44x
Chci si koupit3x
dalších seznamech2x