Nora hledá vraha

Nora hledá vraha https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/412817/bmid_nora-hleda-vraha-dqi-412817.jpg 3 40 15

Když se Nora chystá, jako už tolikrát předtím, navštívit svou sestru Rachel v jejím domku na venkově, nenapadne ji, že by se tato návštěva měla nějak lišit od všech předešlých. Bohužel se ale nemohla víc mýlit. Už když ji sestra nevítá u dveří, zdá se, že něco je špatně. A když ji o chvilku později najde v kaluži krve na podestě schodiště domu, který tolik milovala, ničemu nerozumí. Jen těžko se smiřuje s tím, že ztratila člověka, který pro ni v životě znamenal nejvíc. Zdá se, že policejní vyšetřování v ospalém městečku k ničemu nevede a bude brzy zastaveno, důkazy jsou nejasné a vrah po sobě nezanechal žádná vodítka. Proto se Nora na vlastní pěst pouští do odhalování stop, pochůzkách po sousedech a známých, prohledávání okolí a pátrání po motivech a možném vrahovi své sestry. Nic ale není tak jednoduché a jednoznačné, jak se může zdát, a vypadá to, že Rachel měla před sestrou nejedno tajemství… Nora hledá vraha je vypravěčsky velmi povedeným příběhem, který vás opravdu chytí již od první stránky. Vykresluje sesterský vztah vystavěný na Nořiných vzpomínkách na zemřelou Rachel, na okamžicích, k nimž se upíná, když se snaží smířit se sestřinou smrtí, a které nás mimoděk mohou i navádět na stopu toho, kdo snad Rachel sprovodil ze světa. Vedle mistrně vystavěné psychologie hlavní postavy a jejího ne vždy jednoduchého vztahu se zemřelou sestrou nám ale autorka předkládá také velmi dobrý, mrazivý thriller, v němž hrdinka na vlastní pěst pátrá za zády policie po vrahovi, kterým mohl být opravdu kdokoli…... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Jota
Originální název:

Under the Harrow , 2016


více info...

Přidat komentář

TheDoll
13.03.2023 4 z 5

Boží. Boží parťák do vlaku. Knížka nebyla složitá na přelouskání a byla čtivá. Děj byl snadný. Nora začala být asi v půlce otravná, i tak mě celou knihu bavily její myšlenkové pochody. Závěr jsem nečekala, překvapil mě. Mohl být hravější.

Calypso
27.11.2022 1 z 5

Radostnou zprávou je, že obálky u knih vydávaných na českém trhu za poslední roky zkrásněly, častěji korespondují s obsahem a celkově jsou na vyšší úrovni. Někdy to ale dopadá takto. Pro vítězství formy nad obsahem prostě není literatura to správné médium.


Len2očka
14.03.2021 1 z 5

Tak tuto knížku odkládám nedočtenou,nemám čas se s ní zdržovat.

katy87
12.10.2020 3 z 5

Detektivka, kriminální zápletka, krátké kapitoly, i poměrně slušné rozuzlení. Takže by se to mělo logicky líbit, ale kde se stala chyba? Kniha mě nebavila, přestože není dlouhá, strašně často jsem se k ní musela vracet, abych ji vůbec dočetla. Protagoniska Nora extrémně nesympatická, velkou část knihy tvoří popisy minulosti, popř. naopak popisy coby-kdyby situací, které příběhu nepridavali žádnou hodnotu. Ten konec byl hodně narychlo. Místy jsem chtěla dát 2 hvězdičky, finální verdikt 3 jako těžký průměr.

akinomV
08.08.2020 3 z 5

Asi spíš průměr, dlouhé popisy, které mě nebavily, rychlý konec, celkově jsem se vlastně dost nudila.

Domka901
22.06.2020 4 z 5

Velmi zdařilý debut, který kromě kriminální zápletky nabízí i zajímavý psychologický pohled na hlavní hrdinku Noru.

pavel9410
01.05.2020 4 z 5

Cekal jsem nejakou klasickou detektivku, ale bylo to spis velice pekne prokreslene drama. Uplne si predstavuji ten anglicky venkov.

petrarka72
09.04.2020 5 z 5

Jak strašné je přijít o sestru... Nejednoznačná hlavní hrdinka, potácející se životem už před zločinem, truchlící a nevyrovnaná, připomínající mužské hrdiny románů a filmů noir. Krvavá vražda, pátrání všem navzdory a nečekaný pachatel. Bavila jsem se.

KristynaL
09.01.2020 3 z 5

Kniha se četla celkem rychle, ovšem hlavní hrdinka byla velmi nesympatická postava, se kterou jsem se v závěru velmi ráda loučila :)

Costanzo
29.12.2019 4 z 5

Thriller, který vykresluje sesterský vztah vystavěný na Nořiných vzpomínkách na zemřelou sestru Rachel. Kniha je rozdělena na tři hlavní části a vyprávění pojala autorka v ich-formě. Hlavní postava Nora ve mně během čtení probudila několik zásadních otázek. Nesedla mi její povaha, přišla mi občas hodně mimo a její chování bylo občas až nelogické se zajímavými myšlenkovými pochody. V poslední třetině knihy si s vámi autorka velmi pohrává a otevírá několik možných dějových variant příběhu. Kniha mne celkem bavila, ale upozorňuji, že milovníky drsných psychothrillerů tahle kniha neosloví - děj se odehrává ve velmi mírném tempu, takže čistě odpočinková záležitost. Nicméně i přesto všechno musím smeknout před mistrně vykreslenými psychologickými profily jednotlivých postav.

evasamankova
09.12.2019 3 z 5

Velmi průměrný detektivní příběh, který ničím výrazněji nevyniká. Tak nějak nemastné, neslané. Asi nejvíce by mě zajímalo, jak z tohoto příběhu, v němž je vlastně samotné akce hodně poskrovnu, chce televizní studio udělat seriál...

soukroma
10.11.2019 3 z 5

Opěvovaný debut americké autorky z anglického prostředí na trase Londýn - Marlow - Cornwall mne trápil hned od počátku. Nemohla jsem si zvyknout na podivný styl krátkých vět (to by i šlo), mezi nimiž mi ale často něco chybělo, takže jsem občas nechápala, co jsme se dozvěděli, nebo jak jsme se dostali zrovna sem, nebo kdo to safra zase je - ve jménech jsem se pořád ztrácela (a to už byl pro mne zásadní problém). Hlavní hrdinky, jedna živá a jedna mrtvá sestra mne rovněž štvaly, moje sympatie si nezískala ani jedna.
Klidně bych se spokojila s tím, že druhý podezřelý je opravdu pachatel. Autorka to ale zkomplikovala, což se mnohými vsuvkami v ději ale dalo čekat. Přesto pro mne i po rozuzlení pár věcí stále připadá neuvěřitelnými.
Proto za mne to nebyl ani skvělý debut, ani čitelná pěkná anglická detektivka: 60% (navíc mi nějak vadila obálka i český titul, což obé dělalo dojem nějaké frašky nebo detektivky pro mládež, což nebyla pravda ani v jednom případě).

Hvězdinka
01.09.2019 3 z 5

Dle procent zde jsem to čekala horší... Kniha neurazí, nenadchne, ale přečteno takřka za den. Takže bych ji úplně neodepisovala.

jahlina
31.08.2019 3 z 5

Začíst se do této knížky jsem měla problém. Je vyprávěná v ich formě. Prolíná se vyprávění Nory s jejími úvahami a vzpomínkami na sestru. Postupně jsem si zvykla na způsob, jakým je to napsané. Druhá polovina knížky mi již odsýpala rychleji. Vyvrcholení zápletky jsem už doslova hltala. Nakonec tedy dávám hvězdy 3.

georginaa
21.08.2019 2 z 5

Tento styl vyprávění mi nijak moc neseděl. Vzpomínky co se vše dělo se sestrou protnuté s přítomností vyšetřování nijak zvlášť poutavé. Nora je též v hledáčku podezřelých, nicméně zjistila plno tajemstvích své sestry, až kápla na to pravé.

Štítky knihy

sestry

Autorovy další knížky

Flynn Berry
americká, 1986
2019  61%Dvojí život
2019  63%Nora hledá vraha

Kniha Nora hledá vraha je v

Přečtených51x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených1x
Knihotéce57x
Chystám se číst34x
Chci si koupit4x
dalších seznamech1x