Dvéře jazyků odevřené

Dvéře jazyků odevřené https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/400365/mid_dvere-jazyku-odevrene-Yj0-400365.png 4 3 2

Dvéře jazyků jsou obdobou mnohem slavnější verze latinské, jež nesla název Janua lingvarum reserata. Ta vznikla v souvislosti s Komenského snahami o zpřístupnění výuky jazyků. Nabízí základní slovní zásobu shrnutou do tisícovky vět, tematicky roztříděných do skupin, které mají zprostředkovat obraz světa, jenž nás obklopuje. Dnešnímu čtenáři umožní četba Dveří poznat svět, jak jej prožívali naši předkové, a zároveň mu poskytne příležitost – jak praví Komenský –, „aby jazyk svuj všecken pospolu viděl“.... celý text

Přidat komentář

Hanka_Bohmova
31.10.2023 4 z 5

Po kolika odstavcích člověka napadne, že tady by se hodil obrázek? Autora to samozřejmě napadlo taky, ale nemůžeme chtít všechno naráz - pěkně jedno po druhém, Orbis pictus vymyslíme zase až příště.
Moc mě bavilo číst Dvéře i Orbis souběžně a srovnávat. Ale nejraději mám úvody a závěry, kde jasně září Komenského duše a vášeň. Mimochodem, podepisuju i jeho přístup k vulgarismům: netajit, naučit(,) nepoužívat. Tak tedy mějž se zatím, čtenáři milý, dobře :o)

"Ale ty (školy) nejsou, jakž se fantové domnívají, mučírny, než hra: když jen učedlník důmyslný rozumného a rozšafného dostane preceptora. Onen zajisté, učí-li se sám od sebe, vyptává-li se chtivě a poslouchá-li pozorně, tento učí-li rád, ukazuje-li opatrně a vkládá-li (v mysl) ustavičně, jeden i druhý má vybornou kratochvil."

Kabuky
30.05.2022 5 z 5

Kvalitní historický pramen.