Dvakrát červen

Dvakrát červen https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/492213/bmid_dvakrat-cerven-Bq6-492213.jpg 4 3 1

V této novele ožívají hlasy – a dokonce i šelesty, ozvěny a dozvuky –, jimž se daří bez sentimentu, soucitu i radosti zobrazit realitu jedné epochy. Temný červnový den roku 1978, kdy dochází k porážce argentinské fotbalové reprezentace. Ještě temnější den téhož měsíce o čtyři roky později, kdy se k porážce argentinské reprezentace přidává i porážka celé argentinské armády. Zatímco euforie zvláště domácího fotbalového šampionátu (1978) utváří klima zdánlivé radostné pospolitosti, přetvářka, zrada a lež, společné nástroje utlačovatelů i utlačovaných, klíče k útisku jiných i klíče k vlastnímu přežití, nalézají v tomto textu dokonalé prostředí pro své využití. Martín Kohan prozkoumává utajenou verzi událostí, a z fikce tak utváří ten nejlepší jazyk – možná jediný –, jímž lze sdělit pravdu.... celý text

Literatura světová Novely
Vydáno: , Runa
Originální název:

Dos veces junio , 2002


více info...

Přidat komentář

Greenfingers
03.08.2023 5 z 5

Dvakrát červen je román, který bývá zařazován mezi tzv. "literaturu paměti ". Do tohoto proudu současné argentinské literatury patří díla, která se věnují prozkoumávání nedávné historie. Konkrétně v případě Martina Kohana je to období vlády jedné z nejkrutějších fašistických diktatur ( 1976-1983).
Autor v románu mnohé pouze naznačuje, proto doporučuji přečíst si i doslov ke knize, ve kterém překladatel Jan Machej objasňuje některé historické souvislosti a fakta, jež jsou běžnému čtenáři méně známá.
Kniha je členěna do kapitol označených na první pohled podivnými slovem psanými číslovkami ( pozornému čtenáři by však jejich význam neměl uniknout). Osobitost formální stránky textu pak podrhují krátké odstavce uváděné tentokrát římskými číslicemi. Ve vyprávění se střídá první osoba s třetí. Události jsou rámcovány dvěma prohranými fotbalovými zápasy: v roce 1978 , kdy Argentina pořádala mistrovství světa, a o čtyři roky později, kdy po porážce sportovní následovala i porážka vojenská ( Falklandy). Autor k knize používá mnoho narážek a symbolů, četba proto není až tak jednoduchá. V každém případě však román stojí za přečtení.

Štítky knihy

argentinská literatura hispanoamerická literatura rok 1978

Autorovy knížky

Martín Kohan
argentinská, 1967
2022  80%Dvakrát červen

Kniha Dvakrát červen je v

Přečtených4x
Čtenářské výzvě1x
Chystám se číst4x
Chci si koupit1x