Dva Walterové

Dva Walterové https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/143760/dva-walterove-143760.jpg 4 9 1

Přidat komentář

1amu
03.07.2020 3 z 5

(SPOILER) Zajímavá kniha sledující osudy dvou mužů, československých občanů, kteří byli vznikem Protektorátu prohlášeni Němci, buď po obou rodičích, nebo po jednom německé národnosti .
První - Walter Bláha z Prahy (otec Čech, matka Němka) se u Luftwaffe stal pilotem bombardéru a při svém prvním bojovém letu dne 3.12.1942 (ve věku 20 let) z Taganrogu (poblíž Stalingradu) naplánoval cílenou leteckou dezerci, kdy se vzdal Britům v neutrálním Turecku .
Britové jej deportovali a po výsleších přes Egypt přepravili do Anglie. Walter chtěl létat a rozdávat si to v bojích ve vzduchu se svými bývalými bojovníky. Nebylo mu to po dobu celé války umožněno zásluhou především české vojenské zpravodajské služby. Válku si odsloužil v České samostatné obrněné brigádě a byl 2x vyznamenán.
Po válce se mu podařilo získat civilní letecký průkaz a svůj úmysl odletět ze země realizoval se svou snoubenkou 8.3.1948. Měli štěstí, bez problémů přistáli v americké okupační zóně na vojenském letišti Kitzingen.
Walter ovládal několik světových jazyků. Brzy se pracovně a i svým létacím hobby uplatnil v USA. Jeho životní dráha byla uzavřena ve věku 87-ti let na Floridě.

Úplně jiný osud potkal Waltera Smejkala (1922-2009). Létal u Luftwaffe v Norsku. V roce 1945 jej Britové vrátili zpět do ČSR. Byl okamžitě uvězněn. Posléze byl vázán pracovní povinností na dole Pluto u Mostu. Tam se stal kvalifikovaným elektrikářem, zlepšovatelem a později nezbytným pracovníkem. V r.1968 neemigroval. Oženil se šťastně. Po dlouhá léta se těšil z dětí a vnoučat. V r.1995 mu dokonce na letišti Benešov umožnili ukázat, že po skoro 50-ti létech nic z létání nezapomněl.
Oba příběhy jsou unikátní. O těchto lidech se donedávna mlčelo. Osobně si myslím, že knize by prospělo méně dokumentace a více životních příběhů obou mužů.

Štítky knihy

podle skutečných událostí

Autoři knihy

Jiří Rajlich
česká, 1964
Ivo Pejčoch
česká, 1962 - 2019